María Rueda, la valenciana que investiga contra el càncer a Colorado

La prestigiosa universitat CU Boulder de Colorado ha becat a María Rueda perquè continue amb el seu treball de recerca contra el càncer

Guardar

La valenciana María Rueda en CU Boulder
La valenciana María Rueda en CU Boulder

La valenciana María Rueda ha sigut seleccionada per la Universitat de Colorado Boulder, als Estats Units, per a continuar els seus estudis de màster i doctorat en Enginyeria Biomèdica arran de la seua investigació contra el càncer. I és que Rueda ha estat participant, durant els últims mesos, en un projecte per al desenvolupament d'una teràpia de immunomodulació contra el càncer. La seua labor ha fet que una de les millors universitats del món haja apostat per ella.

Formada en Cumbres School València, pertanyent a Colegios RC España, María Rueda es va graduar com a Enginyera Biomèdica per la Universitat Politècnica de València. Durant esta última etapa va rebre una beca per a realitzar una estada d'investigació en la Universitat de Colorado Boulder, dins del programa Europe-Colorado Program. Després de cinc mesos, ha sigut becada per a continuar amb el treball de recerca desenvolupat fins a la data.

Què suposa professionalment i personalment haver sigut seleccionada per la Universitat de Colorado Boulder?

L'oportunitat d'estudiar en CU Boulder m'està permetent continuar amb la meua formació a nivell teòric, a través del màster, alhora que ficar-me de ple en el món de la investigació. Estic aprenent de la mà de grans professors i investigadors, en instal·lacions capdavanteres i amb accés a equipament de qualitat. A més, a través del programa de CU, puc especialitzar-me en l'àrea terapèutica dins de l'enginyeria biomèdica, seleccionant aquelles assignatures que són d'aplicació directa en el treball de laboratori.

És un lloc idoni per a fer networking i expandir la meua xarxa de contactes en l'àrea biomèdica; però, sobretot, ser ací suposa un repte i un aprenentatge continu, que m'impulsa a desenvolupar noves aptituds i buscar constantment superar-me a mi mateixa.

Quant a la part personal, és una experiència que m'està ajudant a créixer, a fixar noves metes i a aprendre a ser completament independent. Mudar-me a un altre país ha sigut un canvi enorme, que m'ha convidat a submergir-me en una cultura completament distinta, i a conéixer a persones de molts llocs, amb mentalitats i costums diferents. A més, és la forma perfecta d'estar exposada contínuament a l'anglés, i continuar treballant per a perfeccionar el meu nivell.

En què s'ha centrat la teua investigació per a haver obtingut esta beca i quins són els pròxims passos?

La Universitat de Colorado Boulder, a través del programa Erasmus Internacional de la Universitat Politècnica de València, em va seleccionar per a formar part del Europe-Colorado Exchange Program. Esta beca va consistir a realitzar una estada d'investigació de 5 mesos en la universitat americana, que em va permetre desenvolupar el meu treball final de grau. El projecte consistia en una teràpia de immunomodulació tumoral a través de l'administració de nanopartícules com a sistema d'alliberament controlat de fàrmacs.

Després d'acabar el meu grau universitari, vaig sol·licitar una plaça en el programa dual de màster i doctorat en Enginyeria Biomèdica en esta universitat americana, que em va ser concedida per a començar este curs 24/25. Actualment, tinc una beca completa de màster, el qual curse alhora que realitze la investigació doctoral. No obstant això, l'àrea concreta d'investigació a la qual em dedicaré durant els pròxims anys encara no s'ha concretat definitivament. Per a prendre esta decisió, durant este primer semestre m'estic formant en diversos laboratoris, adquirint experiència en diferents àrees de l'enginyeria biomèdica.

A més, com a ajuda amb el canvi tan gran que suposa començar el programa, i com a reconeixement pels meus assoliments acadèmics i personals, el degà del College of Engineering and Applied Science de la Universitat de Boulder m'ha concedit una beca d'excel·lència acadèmica i una altra de lideratge.

Has descobert la teua vocació?

Sempre he tingut clar que em sentia cridada a ajudar al proïsme, i volia que això es vera reflectit en el meu dia a dia. Quant a la meua professió, des de xicoteta he sigut molt curiosa i hi havia en mi un interés per la ciència, i per saber el perquè de tot el que m'envoltava.

El camp de la salut em cridava l'atenció però vaig veure en la tecnologia una eina molt potent per a impulsar avanços sanitaris, i per això vaig decidir estudiar Enginyeria Biomèdica. No obstant això, crec que encara és prompte per a afirmar que he trobat la meua vocació definitiva. Diria precisament que ara em trobe en eixe procés de cerca, en el qual, encara que ja he fet diversos passos i comence a establir les meues metes, encara em queda un llarg recorregut.

Tens algun referent?

Des de ben xicoteta se m'ha inculcat la importància de la humilitat, la generositat, la perseverança, l'honradesa i la disciplina, però sobretot se m'ha transmés la fe, la importància de donar-se als altres i la caritat, valors que encarna, en la seua màxima expressió, Jesucrist.

També m'agradaria dir que estic molt agraïda per la formació i les oportunitats que he rebut des de ben xicoteta, en la meua família, en el col·legi, per part dels meus formadors i totes aquelles persones que m'han cuidat i guiat. A més, soc conscient de l'afortunada que soc per on he crescut, els valors que se m'han transmés i les persones que he conegut pel camí i que s'han convertit en veritables amics dels quals aprenc i gaudisc tots els dies.

Cal destacar que CU Boulder figura entre les 34 institucions públiques d'investigació dels Estats Units que pertanyen a l'Associació d'Universitats Americanes; i està en el top 30 del rànquing d'universitats nord-americanes per a Enginyeria. De fet, entre els seus professors compta amb sis Premis Nobel en Física i Química i un dels seus exalumnes és Steve Wozniak, cofundador d'Apple.

Destacats