'Mazón dimissió' és el lema sota el qual aproximadament 130.000 persones, segons ha comptabilitzat la Delegació de Govern, s'han manifestat este dissabte als carrers de València. La demanda principal d'esta protesta ha sigut demanar responsabilitat davant catàstrofe "que no s'ha sabut gestionar" així com la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el seu Consell.
"Han demostrat ser incompetents. No mereixen dirigir la vida dels valencians. No han sabut gestionar una catàstrofe natural, no han sabut alertar-nos a l'hora que tocava, no saben com organitzar-nos amb l'ajuda de la neteja i la recollida de material i, per descomptat, no seran capaços d'organitzar la reconstrucció que necessita el nostre País Valencià. Per tant, s'han d'anar a casa ja", han retret les portaveus en els moments previs al començament.
"Gestió inexistent"
Els manifestants qualifiquen l'administració per part del govern valencià davant l'alerta per gota freda com "tan inexistent que resulta criminal". Per això, han demandat la immediata dimissió de tots aquells que componen este organisme. "El que volem és que esta ràbia es manifeste hui al carrer, però una ràbia silenciosa, perquè estem de duel per totes les persones que han mort per la negligència del govern del senyor Mazón", agreguen. Si bé la protesta, en principi, anava a ser una marxa silenciosa en senyal de respecte a les víctimes del temporal, no han faltat els crits de ràbia i pena.
"El 29 d'octubre a les valencianes i als valencians els va caure el cel damunt, no sols va ser pels 500 litres de pluja sinó també perquè va començar el pitjor episodi de la història de les ignomínies polítiques i de les tragèdies humanes al País Valencià, amb centenars de víctimes i milers de persones afectades". Després d'aquestes paraules, que formen part del manifest que han llegit Mariló Gradolí, Maite Fontana i Sandra Cuevas, la marxa ha donat principi en la capital del Túria amb un recorregut que ha acabat enfront del Palau de la Generalitat.
Una de les principals queixes del col·lectiu manifestant ha sigut que el Govern no va avisar a la població a temps perquè aquesta poguera posar-se a resguard de les inundacions. "No va ser fins a les huit de la vesprada que es va llançar l'alerta quan acabaven les jornades laborals i bona part del país ja estava inundat", recalquen.
En esta línia, han retret a la Generalitat haver-se "limitat a intentar tapar la negligència" i han atribuït la crisi a diverses causes, entre les quals han citat la "negació del canvi climàtic", l'"especulació i la construcció desmesurada", la decisió de la Generalitat de "no enfrontar-se a l'empresariat" o el "retard inexplicable en l'arribada de les intervencions".
D'altra banda, han criticat la "falta de coordinació entre les administracions autonòmiques i estatals". Segons els protestants, no va ser fins a l'endemà passat des que es va produir el desastre que la Generalitat Valenciana va sol·licitar ajuda, quan potser ja era massa vesprada. També, han jutjat l'actuació al Govern central, ja que consideren que "hauria d'haver pressionat de manera contundent, immediatament, al govern valencià per a intervindre a tots els efectius disponibles i ajudar la ciutadania a reconstruir les seues vides".
Càrregues policials i pintades a l'Ajuntament
La Plaça de l'Ajuntament, lloc on molts protestants han romàs una llarga estona davant la gran afluència de gent que s'ha desplaçat fins allí per a iniciar la marxa, ha sigut testimoni de diversos moments de tensió. Alguns manifestants han tirat bengales i han llançat fang contra la façana de l'edifici consistorial i la Policia ha carregat contra un grup molt pròxim al balcó del consistori. S'ha registrat llançament d'objectes i s'ha increpat als agents al crit de 'Vergonya em donaria ser policia'.
Des de l'Ajuntament de València denuncien que hi ha hagut un "intent de cremar" la porta de la casa consistorial. I en la façana i en el sòl de la plaça s'han produït pintades que diuen 'El poble no oblida' i 'assassí'.