La Mancomunitat de l'Horta Sud impulsa el municipalisme en la gestió de Fons Europeus

El ple sol·licitarà a Europa la gestió del 15% de subvencions per part dels municipis i mancomunitats

Guardar

Bartolomé Nofuentes i José Francisco Cabanes
Bartolomé Nofuentes i José Francisco Cabanes

La Mancomunitat de l'Horta Sud treballa per a consensuar una sol·licitud a Europa per a la gestió de fins al 15% dels Fons Europeus per part de municipis i mancomunitats. En este sentit, el ple de l'entitat aprovarà esta petició que busca un enfocament territorial en la política de cohesió europea.

Així ho ha anunciat este dimecres el president de la Comissió Europa de la Mancomunitat de l'Horta Sud i actual president de Partenalia, Bartolomé Nofuentes, al costat del president de la Mancomunitat de l'Horta Sud, José Francisco Cabanes.

Des de la institució es defén la importància dels governs intermedis (mancomunitats i diputacions) per a permetre i facilitar l'accés a estes ajudes per part d'Ajuntaments xicotets que no disposen d'estructura per a això, o per a conjuminar diversos municipis en projectes que necessàriament requerixen una visió conjunta, com a mobilitat o turisme.

Per això, des de la Mancomunitat de l'Horta Sud, que agrupa 20 localitats i mig milió d'habitants, treballaran en la línia de facilitar l'accés i l'arribada de les oportunitats que comporten els programes comunitaris.

La importància d'Europa

En este sentit, tant Nofuentes com Cabanes han coincidit a valorar la importància d'Europa, no sols en el dia a dia de la vida dels ciutadans i ciutadanes, ja que és allí on es decidixen fins al 80% de lleis, sinó també en tots els beneficis que comporta.

"Tots els Fons Europeus, excepte grans infraestructures, són programes que es despleguen en territori municipal, es destinen a la ciutadania. És contradictori que passen pels governs centrals i autonòmics i no estiguen en mans de governs municipals", considera el president de la Comissió Europa de la Mancomunitat.

Per part seua, el president de la Mancomunitat lamenta que "Europa continua sent la gran desconeguda, hi ha molt de desconeixement quant a línies i fons que es poden obtindre, i, sobretot en el cas dels joves, tenim la sensació que els queda molt lluny".

A més, fan una crida, també al sector privat, a informar-se i aprofitar-se de totes les línies d'ajudes actuals, un volum que pot variar en el futur.

Cimera europea

Precisament, la ciutat de Torrent, on se situa la seu de l'entitat supramunicipal, serà l'escenari de la primera de les tres jornades de la cimera europea, que se celebrarà els dies 10, 11 i 12 de juliol a València, amb la participació de joves de països com Itàlia, Romania, Grècia, Alemanya o Lituània.

Durant estos dies els i les representants treballaran en matèries com a salut mental o ocupació, i elaboraran un manifest amb les principals reivindicacions i preocupacions d'este segment poblacional. Esta iniciativa cerca no sols aprofitar millor els recursos comunitaris, sinó també acostar Europa als seus ciutadans, especialment als més joves.

Enfocament territorial

Amb tot això, la Mancomunitat de l'Horta Sud es posiciona com un actor clau en la gestió i distribució de Fons Europeus, subratllant la necessitat d'un enfocament territorial que empodere als municipis, mancomunitats i diputacions en la presa de decisions i en l'execució de projectes que beneficien directament a la ciutadania.

El consens per a sol·licitar la gestió de fins al 15% d'estos fons reflectix una estratègia orientada a superar les limitacions estructurals dels xicotets ajuntaments i a fomentar la col·laboració entre diverses localitats.

Destacats