Els llibres de text haurien d'introduir la igualtat en els seus continguts per a educar en conciliació laboral i corresponsabilitat

La presència desigual entre homes i dones en els llibres de text pot dificultar l'educació en igualtat de l'estudiantat

Guardar

Una aula d'un col·legi públic valencià
Una aula d'un col·legi públic valencià

Les empreses i administracions públiques inclouen cada vegada més en la seua política corporativa mesures per a fomentar la conciliació laboral dels seus empleats a través de la qual s'aconsegueix compaginar la vida laboral, la personal i la familiar. A més, es tracta d'un aspecte que està íntimament lligat a la corresponsabilitat a través de la qual es reparteixen i comparteixen les labors domèstiques i les cures.

No obstant això, aquestes accions es troben des que són concebudes amb un problema. "No partim d'una situació d'igualtat en cures, per la qual cosa eixes mesures no repercuteixen de la mateixa manera en les dones i en els homes", declara Alberto López, psicòleg i divulgador en xarxes socials sobre la corresponsabilitat en les llars. En concret, el psicòleg explica que mentre les dones emplean la reducció de jornada laboral —dirigida a complir l'objectiu de conciliar— per a cuidar a fills i persones majors, els homes ho utilitzen per a "disposar de més temps per a l'autocura".

Així ho va explicar l'expert en conciliació i corresponsabilitat durant la trobada #DecirHaciendo 'Conciliar és poder gaudir de tot' organitzat per Consum. Una taula de debat compartida amb representants empresarials com les directives de Consum, Inma Costa, i la de PwC, Sandra Deltell; institucionals com la consellera Susana Camarero; i la directora d'Operacions de la Fundació MásFamilia que analitza la qualitat de les polítiques de conciliació de cada corporació.

Educar en corresponsabilitat des d'edats primerenques

En eixa línia, el psicòleg va apuntar a la necessitat de realitzar un "canvi de mentalitat en la societat a través de l'educació per a des d'edats primerenques entenguen que tots dos gèneres han de compartir les tasques de cura". "Dins de les assignatures curriculars es contempla l'educació en igualtat, com per exemple en la matèria d'educació a la ciudadania", alguna cosa que, a més, es complementa amb xarrades externes en els centres escolars per a reforçar entre l'alumnat la idea d'una societat igualitària.

Encara així, les xarrades o les assignatures, sinó que també és necessari impulsar els materials i continguts amb els quals els escolars reben aqueixa educació. "En els llibres de text, hi ha molta diferència entre la presència d'homes i dones en les titulacions STEM" (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seues sigles en anglés). Alguna cosa que, segons els estudis, pot explicar "per què la majoria de personatges representatius en la ciència i la tecnologia que apareixen en els llibres són masculins i els personatges femenins estan molt estereotipats i solen exercir tasques tradicionamente femenines com les cures, l'enfermeria o la docència", exemplifica López.

Participantes en el encuentro organizado #DecirHaciendo por Consum 'Conciliar es poder disfrutar de todo'
Participants en la trobada organitzada #DecirHaciendo per Consum 'Conciliar és poder gaudir de tot'

Per eixa raó, Alberto López ressalta la importància de "replantejar els materials escolars, com els llibres de text" perquè aquests aconseguisquen "representar d'una manera més justa les diferents ocupacions" i que les ocupacions no s'associen de manera esbiaixada a homes i dones.

López també apel·la al fet que tant els 'millenials' com la Generació Z han d'actuar com a "generacions visagra", ja que han aprés a cuidar, però també "volen ser cuidats". Per eixe motiu, els qui formen part d'aquests dos grups poblacionals tenen la responsabilitat de donar exemple i demostrar que tant homes com a dones "són capaces de dur a terme labors dins i també fora de casa" deixant de costat "rols estereotipats", afig.

 

Destacats