Societat

La llei contra la despoblació, clau també per a la prevenció d'incendis

Des del Consell no es descarta incloure alguna millora en l'avantprojecte de llei contra la despoblació després dels últims incendis

1 minut

Municipi d'interior de la Comunitat Valenciana

La despoblació s'ha alçat com un dels principals aliats dels incendis forestals, convertint-se en gasolina per a unes flames que han calcinat aquest any més de 30.000 hectàrees.

En aquest sentit, actuar enfront d'aquesta problemàtica que afecta gran part de l'interior de la Comunitat Valenciana podria ser clau dins de l'estratègia de prevenció i protecció de la massa forestal de cara a un futur que, amb unes condicions climàtiques cada vegada més extremes, es mira amb pessimisme.

Des de la Generalitat Valenciana es treballa en els últims mesos en l'avantprojecte de llei integral de mesures contra el despoblament, un text que, tal com reconeix la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, podria incloure alguna millora en aquest sentit a la vista de l'experiència viscuda amb els últims d'incendis a Begís (Castelló) i la Vall d'Ebo (Alacant).

"Evidentment la llei està en l'últim tràmit del seu procediment en el Consell, però el revisarem perquè sí que considerem que, després de l'experiència d'enguany, igual podem millorar alguna qüestió", afirmava ahir la vicepresidenta després del ple extraordinari del Consell per a escometre les actuacions necessàries per a pal·liar els greus incendis d'aquest estiu.

En aquesta línia, ha admés que l'avantprojecte ja ha tingut el seu procediment intern i els seus informes "i no sé si hi ha algun marge de maniobra o ja li correspondrà al tràmit parlamentari".

La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas

S'aprovarà al setembre

La Generalitat té previst aprovar al setembre l'avantprojecte de llei integral de mesures contra el despoblament en la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de "superar aquesta fractura enorme" i que no siga irreversible.

En concret, la llei contra la despoblació coordinarà les polítiques del Consell i inclourà accions específiques per a garantir la cobertura de prestacions bàsiques, l'accés a serveis públics fonamentals i la igualtat d'oportunitats en tot el territori.

A més, proporcionarà instruments per a lluitar contra la despoblació, impulsarà projectes ja en marxa i adoptarà mesures de discriminació positiva, així com unes altres per a fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere i per a evitar l'exclusió social i financera.

Aquesta norma, així mateix, reforçarà les capacitats administratives en els municipis més xicotets, crearà entorns que enfortisquen el teixit econòmic, l'economia social i la diversificació de sectors tradicionals i emergents i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.

En general, es basarà en l'estratègia Avant 20-30, un pla estratègic realitzat en col·laboració amb la càtedra Avant de les cinc universitats públiques valencianes que recull més de 200 accions de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental i de governança política antidespoblació.