Societat

Els joves valencians són la generació més informada però la que menys recicla, segons la UV

Un estudi confeccionat per l'Institut d'Economia Internacional de la UV apunta al fet que el grup d'edat de 18 a 24 anys és el que menys separa els residus en les llars

1 minut

L'EMTRE radiografia en un estudi els hàbits de reciclatge de la ciutadania de València i la seua àrea metropolitana

L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha encarregat un informe, sota el títol "Estudi del comportament ciutadà en relació al depòsit de residus", a través del que esta organització supramunicipal que gestiona els residus de la ciutat de València i les 44 poblacions de la seua àrea metropolitana, busca conéixer més en profunditat als seus "clients", tal com ha explicat Francisco Potenciano, gerent de l'entitat. Es tracta d'una anàlisi signada per les doctores Haydeé Calderón, Teresa Fayos i Berta Tubillejas de l'Institut d'Economia Internacional de la Universitat de València (UV) les primeres conclusions de la qual es van presentar divendres passat en un acte en el Mercat de Colón.

Entre les evidències més destacades que reflectix esta investigació es troba l'alta taxa de reciclatge que practiquen els residents en la capital valenciana i la seua àrea metropolitana, ja que el 82 % de la població enquestada (conformada per una mostra de 1200 persones) va assegurar que sí separava els residus en la seua llar. Una xifra que, segons va confirmar Haydeé Calderón, representa una alta taxa de "conscienciació"; no obstant això, si traslladem esta dada a la població més primerenca, els grups d'entre 18 i 35 anys, s'observa com "els joves obtenen percentatges més baixos que la població de major edat", va detallar Calderón.

Un resultat que, segons la investigadora, xoca amb que la jove és la generació "amb un major accés a les fonts informatives". A més, l'estudi destaca com els grups d'edat de 18 a 24 anys i entre 25 i 34 són les dues forquetes poblacionals en les quals existix un major desconeixement sobre si en la seua llar es recicla (només un 7,5 % de mitjana admet saber eixa dada). De fet, l'anàlisi indica que els joves de fins a 24 anys també desconeixen quins són els materials i residus aptes per a ser reciclats.

Quant a les visites als ecoparcs, el 38,8 % dels enquestats que tenen entre 18 i 24 anys d'edat admeten que mai han acudit a una d'estes instal·lacions. De fet, d'eixe 38 % total, un 10 % respon que mai ha anat ni tampoc es planteja fer-ho en un futur. Així i tot, l'estudi llança una dada esperançadora quant als hàbits que este grup d'edat més jove prediu que tindrà d'aquí a uns anys, ja que són els conjunts de 18 a 24 i de 25 a 34 els que presenten un major desig de modificar ested conductes cap a pràctiques més sostenibles. De fet, són els grups més joves els que obtenen una qualificació més alta (3,8 sobre 5) en les afirmacions "informar-se més sobre la correcta separació" i "esforçar-se més per separar millor".

Falta de temps i una mirada més crítica i desconfiada

Una vegada les dades han sigut exposades hem de preguntar-nos quines són les possibles causes que fan que els joves siguen els que menys reciclen. Segons la investigadora i autora de l'estudi, Haydeé Calderón, la "falta de temps" és un dels factors que més desincentiva una cultura del reciclatge en la joventut a causa que, en molts casos, estos compaginen un treball amb una formació educativa. De fet, Calderón confirma que "les taxes de reciclatge van augmentant conforme va consolidant-se la seua vida per això en els adults són majors". Així mateix, l'acadèmica apunta que els grups més joves són aquells que presenten una actitud més "crítica i de desconfiança sobre què es fa amb els productes que es reciclen".

Per a revertir esta situació i promoure uns hàbits més sostenibles entre els joves, els experts coincidixen que l'educació és fonamental. És per això que Francisco Potenciano ha assegurat que es preveu seguir desenvolupant projectes "finançats per la Generalitat Valenciana com EMTREDUCA" en la qual a través de tallers i activitats es divulga la importància de la separació de residus des d'edats primerenques.

En eixa mateixa línia, Toni García, director general de la Capitalitat Verda Europea que ostenta València aquest 2024, ha reivindicat este guardó com a oportunitat per a engegar "iniciatives de conscienciació familiar sobre el reciclatge". "Si des de menuts s'interioritza la importància de reciclar després no caldrà pensar a fer-ho, sinó que simplement es reciclarà".