L'atur continua causant estralls en la Comunitat Valenciana. En el tercer trimestre de 2024, la taxa de desocupació va augmentar un 11,1% només en esta autonomia, ja que es van destruir 42.300 llocs de treball. Es va aconseguir, en total, la xifra de 350.000 aturats, la qual cosa suposa 35.100 persones més que el mateix període de l'any anterior, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Concretament, la desocupació se situa en un 13,04% en el territori valencià.
Si bé l'atur és un problema que afecta la població en general, el gènere femení patix especialment les conseqüències. El tercer trimestre de 2023, la desocupació femenina va pujar un 15,6%, enfront d'un 6,2% del masculí. Això suposa un increment de 25.900 dones sense treball i, en canvi, només 9.200 homes. Destaca, certament, el fet que les dones suposen més de la meitat de les persones en edat de treballar en la Comunitat Valenciana i encara a
Pilar Mora Martínez, secretària de Formació d'Ocupació i Igualtat de Gènere d'UGT-PV, denúncia que és "inacceptable que el 75% de les noves persones desocupades siguen dones" i assegura que la majoria d'elles pertanyen al sector serveis, un àmbit "molt lligat al treball femení i amb altes quotes de precarietat".
De fet, les dones valencianes realitzen el 68,2% de treballs administratius i el 62,9% d'ocupacions no qualificades. Un 87,3% de les dones realitzen la seua activitat laboral en el sector terciari, mentre que en la indústria no arriba ni al 10%. En l'agricultura i la construcció, el percentatge del gènere femení és d'un 1,3% i un 1,2%, respectivament. Estes dades posen de manifest una persistent concentració de dones en l'àmbit dels serveis i una falta de diversificació sectorial que no es dona en el cas dels homes.
Contractes a jornada parcial
L'ocupació a temps parcial està més estés entre la població femenina que la masculina. En la Comunitat Valenciana, el 25,8% de les dones assalariades treballen a mitja jornada, mentre que només un 7,5% d'homes. L'any passat, la taxa de temporalitat femenina va pujar fins a situar-se en un 21,3%, mentre que la masculina va baixar al 14%. En total, més del 76% de les persones que treballen a temps parcial en l'autonomia pertanyen al gènere femení.
Encara que el percentatge siga tan alt, això no vol dir que siga una decisió de les treballadores tindre este tipus de jornada. De fet, la meitat de les dones que tenen una ocupació parcial indiquen que el tenen així perquè no troben un a temps complet. "La majoria de les jornades que se'ns oferixen són parcials perquè se'ns té assignat un rol de gènere en matèria de cures", explica Ana García, secretària general de Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV).
Bretxa salarial
La desigualtat en els salaris i pensions també suposa un dels principals obstacles per a les treballadores de la Comunitat Valenciana. Segons la Conselleria d'Hisenda, les dones valencianes perceben de mitjana una nòmina anual que representa únicament un 80% del sou que adquirixen els homes.
Les últimes dades accessibles en obert de l'Enquesta Anual d'Estructura Salarial (EES), que daten de 2021, establixen que els homes del territori valencià van guanyar este any 5244 euros més que les dones, ja que el salari mitjà anual dels homes es va situar en 25.915 euros, mentre que el de les xiques ho va fer en 20.671 euros. Este estudi també deixa conéixer que, en 2022, les dones valencianes van cobrar un 36,2% menys de pensió mitjana anual. Mentre elles rebien aproximadament 897 euros, ells 1331; és a dir, 434 euros més.
L'altra cara de la moneda: augment progressiu de dones en el món laboral
No obstant això, cal destacar que també hi ha avanços positius, perquè l'Informe de la Situació Sociolaboral de les Dones elaborat per CCOO-PV assenyala que, en l'última dècada, s'ha produït un increment en la taxa d'ocupació femenina, que ha passat d'un 37,8% en 2012 a un 47,1% en 2023. En este últim any, el 71,1% de les ocupacions noves que es van crear van ser ocupats per dones. Per províncies, es van unir a llocs de treball 57.600 dones a València i 2.300 a Castelló, mentre que a Alacant es van perdre 1.500 ocupacions femenines.
Segons el Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana, en el quart trimestre de 2023, el 59,4% dels nous ciutadans que van entrar al món laboral pertanyien al gènere femení. En total. 39.000 dones es van incorporar a l'ocupació des de la inactivitat enfront de 24.500 homes. Segons García, estes millores es deuen a l'aplicació de polítiques d'igualtat i ocupació, però recalca la importància de continuar treballant en això per a aconseguir, en un futur, la "igualtat laboral plena i real".