La infància i l'adolescència, pilars del Pla Valencià de Salut Mental

Es posaran en marxa programes d'educació socioemocional i es crearan Unitats de Detecció Precoç en el mitjà escolar

Guardar

Un xiquet i una xiqueta jugant
Un xiquet i una xiqueta jugant

La prevenció de la salut mental en la infància i l'adolescència serà un pilar clau en el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions. Aquesta estratègia s'estructura en nou línies estratègiques que es desglossen en un total de 80 accions concretes. D'entre aquestes accions, el president de la Generalitat ha ressaltat la posada en marxa de programes d'educació socioemocional en tots els nivells de l'educació obligatòria (de 6 a 16 anys) i la creació d'Unitats de Detecció Precoç en el mitjà escolar.

El Consell destinarà, així, "el pressupost més gran de la història" de la Generalitat, tal com ha anunciat el president Carlos Mazón, per a la prevenció, detecció i el tractament en matèria de salut mental i addiccions, ja que destinarà un total de 724 milions d'euros durant la present legislatura.

En xifres concretes, el pla arranca amb una consignació de 40,8 milions d'euros en els pressupostos de 2024 que se sumen als 110 milions que la Generalitat ja havia pressupostat per a salut mental, la qual cosa suposa un increment del 37% dels recursos econòmics en aquesta àrea. A aquest muntant econòmic se sumaran altres 71,3 milions d'euros addicionals en 2025; 80,8 milions d'euros extra en 2026 i prop de 90,9 milions d'euros addicionals en 2027.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el conseller de Sanitat, marciano Gomez, presenten el Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024 2027
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el conseller de Sanitat, marciano Gomez, presenten el Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024-2027

Importància en la prevenció

Aquesta injecció tractarà de revertir la situació actual de la salut mental en la Comunitat Valenciana, que, entre altres indicadors negatius, disposa de la menor mitjana d'escolars participants en programes de prevenció per centre educatiu, 10 vegades inferior a la mitjana estatal.

Per tot això, l'atenció a la infància i l'adolescència, a més del trastorn mental greu, seran prioritàries en aquest pla d'acció que estarà basat en l'"evidència científica i en la igualtat assistencial", destacant, com a principals claus, la "detecció, tractament i assignació de recursos".

Carlos Mazón també ha destacat l'obertura de quatre hospitals de dia per al tractament de Patologia Dual Greu i la creació de 8 unitats de Primers Episodis Psicòtics. Així mateix, ha posat en valor que s'habilitaran almenys 43 places en hospitals de dia (23 per a infants i adolescents i 20 per a adults) per al tractament de trastorns de la salut mental, així com 22 Unitats de Prevenció per a adolescents consumidors de substàncies amb addiccions conductuals i que es crearà una Comunitat Terapèutica especialitzada en Patologia Dual Greu.

Per part seua, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez ha incidit en el fet que "l'objectiu és previndre i promocionar", assegurant que "per a evitar la malaltia, es posarà l'accent en la prevenció, sobretot en edats primerenques, en edats infantojuvenils". En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de "detectar d'una forma ràpida, precoç, dinàmica i rigorosa, l'aparició d'una malaltia de característiques de salut mental".

Presentació del Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024-2027
Presentació del Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024-2027

Pla d'acció per a la infància i l'adolescència

Entre les noves línies estratègiques del Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions, aquests són els punts que se centren en l'atenció a la infància i l'adolescència:

  • Prioritzar el reforç de les plantilles de les Unitats de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència, en el context general d'augment dels recursos humans disponibles al qual fa referència l'Acció 2.2. (Incrementar els recursos humans disponibles de manera realista i equitativa, mantenint un enfocament multidisciplinari en la configuració dels equips assistencials).
  • Creació progressiva de Servicis de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència, com a instrument per a donar suport a la definitiva implantació de l'atenció especialitzada a aquest grup d'edat.
  • Disposar de 23 Hospitals de Dia per a Infància i Adolescència, assegurant la disponibilitat de places en tots els departaments de salut i amb una ràtio superior a 60 places per cada 100.000 habitants menors de 18 anys.
  • Dotar de 40 nous llits d'hospitalització breu (aguts) per a infància i adolescència, assegurant una taxa no inferior a 6 llits per cada 100.000 habitants menors de 18 anys.
  • Crear dues Unitats de Mitja Estada per a infància i adolescència, amb una dotació mínima de 30 llits, assegurant una taxa no inferior a 3,5 llits per cada 100.000 habitants menors de 18 anys.
  • Elaborar i implementar Plans d'Actuació específics per als Trastorns per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i per als Trastorns de l'Espectre Autista (TEA).
  • Disposar de 22 Unitats de Prevenció Indicada per a l'atenció a adolescents amb consums problemàtics de substàncies i addiccions conductuals.
  • Disposar d'una Comunitat Terapèutica, amb una dotació no inferior a 20 places, dirigida al tractament especialitzat de població adolescent amb trastorns addictius.

Arxivat a:

Destacats