Societat

Implantades noves tecnologies en el sistema sanitari de la Comunitat Valenciana

La Generalitat anuncia una inversió de 235 milions per a garantir la millora de la sanitat pública

Ana Aznar

1 minut

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, junt amb el conseller de Sanitat, Marciano Gómez

L'anell radiològic, la història clínica única i l'assistent virtual cognitiu són les noves tecnologies que s'han inclòs en el sistema sanitari valencià. Segons el president de la Generalitat, Carlos Mazón, la incorporació d'estes ferramentes busca "enfortir i millorar la sanitat pública". Per a això, ha anunciat una inversió de 235 milions d'euros fins a 2027.

Acompanyat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, Carlos Mazón ha subratllat el compromís del Consell amb l'atenció sanitària i ha apel·lat a la "motivació" i a "la implicació de tots" per a avançar en un "canvi de paradigma" per a aconseguir l'atenció sanitària que mereixen els ciutadans.

En este sentit, ha qualificat d'ambiciosa" l'Estratègia de Salut Digital de la Comunitat Valenciana i ha anunciat que alguns dels programes que contempla "ja s'estan començant a aplicar".
Carlos Mazón ha anunciat que l'assistent virtual cognitiu basat en intel·ligència artificial denominat 'Lola' per a l'Atenció Primària "arrancarà la seua fase pilot abans que finalitze l'any".

Així mateix, s'ha referit a la importància de la història clínica única i centralitzada en la Comunitat Valenciana per afavorir "l'equitat sanitària i ser una revolució per als gestors i el pacient" que permetrà agilitzar l'atenció sanitària.

De la mateixa manera, ha esmentat l'anell radiològic que inclourà les imatges mèdiques de tots els centres sanitaris, permetrà el treball en xarxa i la possibilitat d'incorporació ordenada, transparent i equitativa de la Intel·ligència Artificial per al suport al diagnòstic dels professionals sanitaris. Este anell, que ja està en plena construcció, es desenrotllarà en etapes i finalitzarà el juny de 2025, possibilitant que les proves de radiodiagnòstic que es realitzen en un centre en concret es puguen consultar en tots els centres de la Comunitat.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que la sanitat "és l'epicentre de totes les decisions del Consell" i ha assenyalat que quan "incentivem l'economia amb rebaixes fiscals o l'atracció d'inversions és per a poder presentar una estratègia sanitària com esta de 235 milions d'euros o construir un hospital". També s'ha referit a la importància d'altres mesures com les desgravacions fiscals a la pràctica esportiva per a millorar la salut dels pacients.

De la mateixa manera, ha recordat que quan "lluitem pel nostre finançament autonòmic és per a comptar amb millors recursos sanitaris" i ha ressaltat l'aposta del Consell en matèria pressupostària amb més de 8.000 milions d'euros, la qual cosa ha descrit com "el pressupost sanitari més important de la història de la Comunitat".

Avançar en sanitat

Carlos Mazón ha incidit en algunes de les iniciatives que després d'un any i tres mesos "ja està executant el Consell".

En este sentit, ha esmentat el decret de difícil cobertura "per formar part de l'equitat sanitària", el d'estabilització laboral d'investigadors, o el decret d'Atenció Primària i Comunitària que està "en fase de consulta".

També ha posat com a exemple el Pla de Salut Mental "com mai abans s'havia posat en marxa" en el nostre territori" i els avanços en la lluita contra el càncer amb la incorporació de la prototeràpia i el seqüenciador de genomes a l'hospital La Fe de València.

Carlos Mazón ha recordat que "en els pròxims 15 anys la Comunitat Valenciana creixerà en població en voltant 667.000 persones", i ha subratllat la importància preparar el sistema sanitari valencià per a donar resposta als nous desafiaments i pressions assistencials.

Finalment, ha agraït l'esforç de la Conselleria de Sanitat i l'equip de professionals que han col·laborat en el disseny d'esta estratègia, així com el seu compromís amb la sanitat pública valenciana i amb millorar la sanitat de tots els valencians.

Una sanitat valenciana pròxima i digital

L'Estratègia de Salut Digital de la Comunitat Valenciana està dissenyada per a donar resposta als reptes del sistema com l'evolució demogràfica, la cronicitat, la dispersió geogràfica, les elevades expectatives dels pacients o la falta de professionals sanitaris. Per a això, la Generalitat s'està recolzant en la capacitat transformadora de les tecnologies digitals per a enfortir el sistema sanitari públic valencià i millorar el nivell de salut de la població.

L'objectiu és crear projectes transversals per a totes les Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals i es desenrotllaran set eixos d'actuació (Servicis Digitals, Espais de Dades Sanitàries i Intel·ligència Artificial, Història Clínica Única, Transformació de Processos Eficients, Confiança digital, Millora d'Infraestructures i Govern de Tecnologies d'Informació) amb la finalitat de reduir les llistes d'espera, evitar desplaçaments dels pacients, garantir el seu seguiment continu i agilitzar els diagnòstics.

Entre els més de 200 projectes a desenrotllar entre 2024 i 2027 destaca la posada en marxa de la història clínica única i centralitzada per a la Comunitat Valenciana i l'anell radiològic.

A més de la creació d'un Espai de la Dada Sanitària basada en intel·ligència artificial, el reforç de la ciberseguretat i la modernització de les aplicacions, també es desenrotllaran accions per a l'estandardització i optimització dels processos, l'habilitació d'un nou model de relació amb el pacient, el desenrotllament de ferramentes per a l'anàlisi de la informació i el suport a l'activitat clínica, entre altres.

Tot això, a través d'una "atenció sanitària 6P": poblacional, preventiva, predictiva, personalitzada, participativa i proactiva.