La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'ha adherit a un projecte pilot liderat per la Fundació Pilares i Lares España, a fi d'"accelerar la implantació del model d'atenció integral centrada en la persona per a dignificar la qualitat i calidesa de les cures en residències de majors", segons ha anunciat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho.
El projecte, conegut com 'AICP.COM' (Atenció Integral i Centrada en la Persona), ha sigut encarregat per la Secretaria d'Estat de Drets Socials a aquestes dues entitats del tercer sector, expertes en AICP, mitjançant l'adjudicació d'una subvenció procedent de fons europeus 'Next Generation'.
El secretari autonòmic ha explicat que aquesta iniciativa proposa una sèrie d'actuacions "innovadores" per a avançar en el canvi de model de les cures de llarga duració a persones majors o en situació de dependència. La residència pública de persones majors de Carlet ha sigut la seleccionada per a participar en el projecte.
Rubén Sancho ha destacat "la sintonia que existeix entre aquesta iniciativa i les polítiques d'atenció i qualitat de vida dirigides al col·lectiu de persones majors que s'estan duent a terme des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives".
En aquest sentit, ha assenyalat que l'atenció centrada en la persona "ha sigut i és el pilar bàsic de les polítiques desenvolupades des del Consell" i ha recordat que la Conselleria ja treballa en aquest model des de 2018.
Segons ha indicat, al llarg de 2022 s'han estat realitzant jornades de sensibilització en el model en tots els centres públics de gestió directa, en les quals han participat 975 professionals.
Ara la Conselleria se suma al pilotatge estatal, amb la residència de Carlet, per a recollir "indicadors quantitatius i qualitatius directament relacionats amb la implementació del model i traslladar-los a la Secretaria d'Estat per a dissenyar els mínims de referència d'àmbit estatal i ajustar el finançament a aquests" ha explicat.
És a dir, l'objectiu és elaborar una proposta de sistema referencial de qualitat en les cures i suports per a residències, amb requisits i estàndards de qualitat basats en l'AICP que proporcione una referència d'avaluació per a la transformació cap al model i que, després de la seua validació, procure un instrument que facilite el desenvolupament de les polítiques públiques a escala estatal.
Entre els elements que es tenen especialment en compte en aquest projecte és l'alta feminització de les cures, tant pel costat dels qui els reben com dels qui els presten.
"Partint que és el sistema de gènere el que ha vingut adjudicant les tasques de cures a les dones des d'una visió essencialista, el projecte treballa per la desconstrucció d'aqueix sistema de gènere", ha indicat Rubén Sancho.
Amb aquesta finalitat, propiciarà mitjançant la formació i les campanyes que es desenvolupen la consideració de les cures com un bé públic, ja que l'AICP "no sols visibilitza i posa en valor les cures, no sols dignifica a les persones que requereixen suports, sinó a les que els presten, i té molt en compte que quan parlem de cures professionals, quasi sempre parlem de dones, d'immigrants i de precarietat laboral".
Per tot això, des del projecte es fomentarà la formació, la qualificació i el salari digne, i, de manera especial, es reconeixerà la posició privilegiada de les treballadores d'atenció directa continuada, per la seua proximitat, freqüència i intensitat en les cures, "la qual cosa resulta essencial per a poder oferir una atenció personalitzada i de qualitat", ha afirmat.
Projecte europeu AICP
En aquest projecte pilot participen les comunitats autònomes de Navarra, Aragó, Castella-la Manxa, la ciutat autònoma de Ceuta i la Comunitat Valenciana.
De moment, el projecte ha començat la seua marxa amb una sèrie de sessions formatives en la qual s'ha reunit un grup de professionals pertanyents a diverses àrees de les residències participants en el projecte per a explicar-los en què consisteix el model AICP i l'itinerari a seguir per a la seua implantació.
Així mateix, s'ha definit quin és el paper que juguen els diferents professionals que intervenen en el procés de canvi, des de la direcció als facilitadors i consultors, passant pels integrants de l'equip motor i el d'avaluació i que actuen com a palanca del canvi.
A més, l'equip formador ha descrit la missió, les tasques i recursos necessaris en l'aplicació del model i els treballadors han participat en diverses dinàmiques de grup en les quals han tingut l'oportunitat d'assumir els diferents rols que hauran de representar en els seus respectius centres.