La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives inverteix un total de 987 milions d'euros en places residencials per a persones majors. Amb l'obertura de la licitació del nou contracte s'unifiquen en un únic expedient totes les places privades posades a la disposició de la Conselleria, que s'incorporen al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials com a places que són sostingudes amb fons públics.
Això permetrà incrementar un 20% el finançament destinat a les places, fins a arribar als 71 euros per plaça i dia, posant a la disposició de 7.100 places i incorporant més de 1.500 places noves al sistema públic.
En la nova licitació s'eliminen les baixes temeràries i es redueix el pes del preu en l'adjudicació, limitant-la al 30% de la valoració final.
Així mateix, es tindran en compte condicions relacionades amb la millora de la qualitat assistencial amb la introducció de nous paràmetres valorables mitjançant fórmules objectives, el pes de les quals serà del 70%, com a criteris de caràcter social, mediambiental i d'innovació, que modulen la relació cost-eficàcia i la relació qualitat-preu, que poden estar relacionats amb l'alimentació que s'ofereix en les residències o amb millores laborals i salarials, entre altres.
21 lots amb 7.100 places
De les 7.100 places, 4.191 corresponen a la província de València, 2.033 a la d'Alacant i 886 a la de Castelló, a les quals es derivaran les persones majors en situacions de dependència a les quals es propose l'ingrés en un centre residencial, i a majors no dependents, però amb una necessitat social quan així ho determinen els professionals de serveis socials.
Per comarques, es destinen 141 places als Ports, l'Alt Maestrat i el Baix Maestrat; 360 places per a la Plana Alta i l'Alcalatén; 385 places a la Plana Baixa, l'Alt Palància i l'Alt Millars; 190 places al Camp de Morvedre; 510 places al Racó d'Ademús, els Serrans i el Camp del Túria; 397 places a la Foia de Bunyol, la Plana d'Utiel-Requena, la Vall de Cofrents i Aiora; 229 places a la Canal de Navarrés i la Costera; 561 places a l'Horta Nord; 1.109 places a l'Horta Sud; 321 places a la ciutat de València; 140 places a la Ribera Alta; 135 places a la Ribera Baixa; 215 places a la Vall d'Albaida; 384 places a la Safor; 255 places a l'Alcoià-El Comtat; 205 places a la Marina Alta; 125 places a la Marina Baixa; 205 places a l'Alt Vinalopó i Vinalopó Mitjà; 515 places a l'Alacantí; 355 places al Baix Vinalopó; i 363 places a la Vega Baixa.
Duplicar ràtios d'atenció directa
Així mateix, des de la Conselleria es treballa en un decret que regularà les tipologies i funcionament dels centres, serveis i programes de serveis socials, i que planteja la possibilitat de duplicar les ràtios d'atenció directa en les residències de persones majors. Un decret que actualitzarà i unificarà fins a 15 normes, algunes de les quals compten ja amb més de 20 anys de vigència.
El decret també adaptarà el model residencial a tots els aprenentatges adquirits durant la pandèmia, assumint la demanda que ha sorgit durant els últims anys que marcava la necessitat d'adaptar les plantilles dels centres residencials per a persones majors, amb l'objectiu de donar atenció als perfils de les noves persones usuàries, que tenen un major grau de dependència.
Així, la ràtio d'atenció directa en una residència de 100 places per a persones majors passa de 27 professionals a 59 per als centres acreditats, la qual cosa suposa més que duplicar l'atenció a les persones que viuen en aquests centres. Amb aquest decret també es duplicaran el nombre d'auxiliars d'infermeria per cada 100 places i s'incrementaran els perfils dirigits al foment de l'autonomia personal, com són els TASOC o terapeutes ocupacionals.
Amb això, se segueix amb el desenvolupament de la Llei valenciana de Serveis Socials Inclusius, evitant duplicitats i aclarint funcions, serveis i prestacions.