El programa Bo Viatge de la Generalitat ha sigut un èxit rotund en la Comunitat Valenciana, generant quasi un milió de pernoctacions (989.196) en establiments turístics des de la seua posada en marxa l'octubre de 2020. La iniciativa, que ha comptat amb una inversió de 46,3 milions d'euros per part del Govern autonòmic i un retorn superior als 71 milions d'euros, busca desestacionalitzar el turisme i dinamitzar l'economia i l'ocupació turística durant tot l'any.
En el marc del programa s'han realitzat un total de 123.000 reserves amb una mitjana d'estada de tres nits per viatge. En total, s'han beneficiat més de 340.000 persones d'aquesta iniciativa, amb un import mitjà de cada reserva que arriba als 475 euros.
Més de 1.500 empreses han participat en el programa Bono Viatge des de la seua posada en marxa, sent les Agències de Viatges les empreses amb major participació en el programa (37%), seguides dels hotels (31%) i l'allotjament rural (14%). Per províncies, Alacant és la província amb major nombre d'empreses participants amb un 43,68% del total d'empreses, seguit de València 37,06% i Castelló 19,26%. Els municipis amb major nombre d'empreses adherides en l'edició 2022 van ser València, Benidorm, Alacant, Castelló de la Plana, Peníscola, Elx, Gandia, Calp i Benicàssim.
Impacte superior a 71,3 milions d'euros
L'impacte econòmic global d'aquesta iniciativa assoleix els 71,3 milions d'euros tenint en compte tant la despesa directa com l'indirecte, com la restauració o les visites turístiques. Aquest retorn econòmic suposa que per cada euro invertit per la Generalitat en el Bo Viatge, el programa ha retornat a l'economia turística 2,28 euros.
Per a l'edició 2023, l'ajuda contempla el 60% del cost dels serveis turístics contractats, sense distinció d'estada curta o llarga, amb una estada mínima de dues nits consecutives en el mateix allotjament turístic, i fins a un màxim de 600 euros per ajuda concedida.
Desestacionalitzar el turisme
El programa Bo Viatge es considera clau per a desestacionalitzar el turisme, ja que les persones residents a la Comunitat Valenciana aporten més de la meitat dels viatges anuals a la zona. Aquest col·lectiu és el que realitza major estada mitjana per viatge i el que més contribueix a dinamitzar durant tot l'any l'economia i l'ocupació turística fora del període estival.
Amb tot això, el programa Bo Viatge ha sigut una iniciativa reeixida que ha beneficiat tant als turistes valencians com a les empreses turístiques locals. Amb l'objectiu de continuar dinamitzant el sector, el Govern autonòmic ha destinat una nova partida de 15 milions d'euros per a l'edició 2023 del programa, que promet continuar sent una excel·lent opció per a aquells que desitgen conéixer els encants de la regió.