L'Hospital La Fe i l'UJI treballen en un sistema per a 'traduir' amb ChatGPT els informes mèdics als pacients

Este projecte pioner a Espanya usarà la intel·ligència artificial per a simplificar la terminologia i explicar d'una manera senzilla la informació dels informes d'alta

Guardar

Diversos professionals sanitaris en un quiròfan realitzant una operació. Imatge: Hospital La Fe
Diversos professionals sanitaris en un quiròfan realitzant una operació. Imatge: Hospital La Fe

La intel·ligència artificial estén els seus usos en l'àmbit sanitari i un projecte col·laboratiu entre la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València busca emplear esta nova tecnologia per a facilitar la comprensió dels informes mèdics. Es tracta d'uns documents que, habitualment, inclouen terminologia mèdica per a referir-se a procediments o tractaments i que pot resultar complicat de comprendre per als pacients, per la qual cosa este projecte pioner busca posar la tecnologia a la disposició de les persones i simplificar els continguts que apareixen en estos.

"Estem molt de temps preocupats per la comunicacion entre el metge i els pacients i també volem impulsar l'empoderament del pacient perquè estiga molt informat i puga participar en el procés del seu tractament", declara Adéla Kotatkova, investigadora del Departament de Filologia i Cultures Europees de la UJI, qui està desenvolupant este projecte juntament amb el servei d'informàtica i el d'Angiologia i Cirurgia Vascular de la Fe. A més, esta iniciativa ha rebut una ajuda de la Càtedra d'Humanització de l'Assistència Sanitària de Fundació ASISA, Projecte HUCI i VIU per a contribuir al seu desenvolupament investigador.

Així, amb l'arribada de ChatGPT l'equip va veure "una oportunitat" en els coneguts com 'chatbots' d'intel·ligència artificial —com ChatGPT—, ja que "amb una inversió de diners i de temps molt xicoteta poden donar uns resultats espectaculars", detalla a València Extra Kotatkova. Precisament, l'eina que busquen impulsar es basa a dissenyar un 'prompt' —és a dir, la pregunta o frase inicial que se li proporciona a este tipus de servidors per a guiar com volem que siga la seua resposta— a través del que, seguint les instruccions, es generaran de manera automàtica documents mèdics on els termes més complexos siguen explicats d'una manera més senzilla als pacients.

"Per exemple, si apareix el nom d'una malaltia o un procediment volem que en l'adaptació estiga explicat eixe terme dins d'un parèntesi; si apareix una sigla busquem que esta es desglosse també i quan apareixen noms dels medicaments volem que es pose entre parèntesis per a què servixen", exemplifica la investigadora.

Vista de la Entrada Principal 1 de Consultas y Técnicas del Hospital La Fe de València
Vista de l'Entrada Principal 1 de Consultes i Tècniques de l'Hospital La Fe de València

En eixe sentit, seran els mateixos professionals mèdics els qui podran obtindre automàticament aquests documents simplificats, ja que l'eina de 'traducció' d'informes s'incorporarà al sistema informàtic de l'hospital. "La nostra idea és integrar dins del programa que s'usa en l'hospital una extensió que es connecte amb ChatGPT i que usant el 'prompt' es genere un nou informe més senzill que es puga donar al pacient", explica Kotatkova.

"Això és molt positiu per als professionals sanitaris perquè fer l'informe traduït no requerix massa temps i sabem que en la sanitat pública el temps és or; i al mateix temps també ho serà per als pacients perquè sabem que els pacients que estan millor informats s'adhereixen millor al tractament", apunta la investigadora.

Evitar les cerques mèdiques en internet

A més de contribuir a facilitar la comunicació entre sanitaris i pacients, el sistema també pretén evitar cerques en internet per a "desxifrar el que diu l'informe mèdic", ja que esta pràctica àmpliament estesa en l'actualitat fa que "la probabilitat de trobar informacions incorrectes o poc fiables d'allò que no s'entén siga molt alta", confirma Adéla Kotatkova. De fet, la cerca de síntomas o malalties en internet incrementa el risc d'un autodiagnòstic erroni i també pot contribuir a la "automedicació sense supervisió" i al desenvolupament de trastorns com "l'ansietat o l'estrés", afig.

Unos médicos en un hospital
Uns metges en un hospital

"Quan busquem els nostres síntomas en Google, majoritàriament el que trobem són malalties molt greus, generalment càncer, i això genera en el pacient molt d'estrés i ansietat. La diferència és que un pacient ben informat a través d'informes més simples no té necessitat de recórrer a altres fonts que no siguen fiables i no hagen sigut supervisades pels professionals sanitaris", detalla la investigadora de la UJI.

Una funcionalitat fàcilment exportable a altres centres sanitaris

Este projecte, que a més és una iniciativa pionera que mai abans s'havia fet ni a la Comunitat Valenciana ni a Espanya, es troba en una fase primerenca. De fet, en esta primera fase ja s'han realitzat diversos assajos que han tingut resultats molt satisfactoris. "Estem molt contents amb els primers resultats perquè un dels majors problemes que té ChatGPT són les al·lucinacions, quan el sistema genera informacions falses, i ara com ara el percentatge d'aquests errors és molt baix", assegura la investigadora.

Posterior a este primer estadi, l'equip que treballa en el projecte iniciarà al llarg d'enguany una fase pilot en la qual es provarà com funciona el sistema amb pacients reals del departament d'Angiología i Cirurgia Vascular de la Fe. La previsió és que en un any el 'prompt' estiga finalitzat i la seua primera versió es puga incorporar de manera provisional al sistema operatiu de l'Hospital.

Una incorporació que si resulta exitosa Kotatkova no descarta poder exportar a altres hospitals i centres sanitaris com a ambulatoris, ja que este programa es podria "adaptar molt fàcilment a altres centres, àrees i especialitats mèdiques", finalitza la investigadora.

Destacats