Societat

L'Hospital Doctor Peset incorpora un nou equip ECMO per facilitar la donació d'òrgans en asistolia controlada

1 minut

Hospital Universitari Dr. Peset Aleixandre

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat un nou equip d'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO per les seues sigles en anglés) per facilitar la donació d'òrgans en asistolia controlada, que ha utilitzat per primera vegada aquesta setmana, i ha evitat recórrer als equips mòbils que existeixen en la Comunitat Valenciana.

Aquesta tecnologia, que va facilitar l'extracció d'òrgans i el seu posterior trasplantament en este centre sanitari públic valencià, permet establir un sistema de circulació extracorpòria que protegeix els òrgans que seran donats. El dispositiu fa possible que, després de la defunció del donant, la sang s'oxigene i arribe a una temperatura adequada per a preservar els òrgans a trasplantar.

"Disposar d'un ECMO propi és un gran avanç per a la donació en asistolia controlada en el nostre centre perquè millorem encara més la qualitat del procés i dels òrgans que seran trasplantats. Per a això, és de gran importància el treball conjunt i interdisciplinari dels serveis de Cirurgia Vascular, Medicina Intensiva i Anestesiologia i Reanimació", ha explicat el doctor Alberto Belenguer, coordinador de trasplantaments de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

La donació en asistolia controlada ha permés a este centre augmentar la seua activitat trasplantadora i més de la meitat dels trasplantaments renals que realitza l'Hospital Universitari Doctor Peset procedeixen d'aquesta mena de donants.

Així mateix, esta modalitat de donació també ha suposat un augment en el nombre de donants des que al gener de 2017 aquest centre realitzara la seua primera donació en asistolia controlada. En 2023, l'Hospital Universitari Doctor Peset va batre el seu rècord amb 16 donants. En 2024, ja són 11 les donacions efectives registrades.

Suport en vigilància intensiva

L'equip ECMO de l'Hospital Universitari Doctor Peset, adquirit per la Conselleria de Sanitat en 2024, ha permés la implementació d'un programa de reanimació cardiopulmonar amb ECMO en aquest centre i ha fet possible oferir suport complet a pacients cardiorespiratoris en situacions d'insuficiència respiratòria greu (ndrome de distrés respiratori agut) o en xoc cardiogénico (quan el cor és incapaç de subministrar tota la sang que el cos necessita).

"D'esta forma, els nostres pacients en aquestes situacions tan crítiques no han de ser traslladats a altres centres i poden romandre en la nostra unitat de vigilància intensiva. Això no hauria sigut possible sense l'esforç de l'administració i de la formació del nostre equip de professionals de l'UCI, liderats per la doctora Verónica Martí, coordinadora d'ECMO del nostre hospital", ha apuntat el doctor Rafa Zaragoza, cap del servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

En l'oxigenació per membrana extracorpòria, la sang es bomba fora del cos a una màquina de circulació extracorpòria que elimina el diòxid de carboni i retorna la sang rica en oxigen als teixits del cos. Este mètode permet que la sang "evadisca" el cor i els pulmons en persones amb problemes greus en estos òrgans fins a permetre la seua recuperació.