El Servici de Nefrologia i el Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Clínic Universitari de València han desenrotllat un algorisme basat en un programari innovador, conegut com a sistema de suport a la decisió clínica, que permet de manera fàcil i accessible detectar pacients amb malaltia renal crònica en població d'alt risc.
L'algorisme desenrotllat permet detectar quins pacients posseïxen risc de patir esta malaltia, per exemple, pacients amb diabetis tipus 2, hipertensió arterial, obesitat o majors de 65 anys.
Una vegada detectats estos pacients, quan el metge d'Atenció Primària els sol·licita una analítica rutinària per qualsevol altre motiu, l'algorisme automatitza en la mateixa analítica que es mesuren també altres paràmetres per a detectar la malaltia renal crònica. El programa ha sigut guardonat amb el guardó d'investigació clínica de la Fundació Renal Íñigo Álvarez de Toledo (FRIAT), un dels premis més prestigiosos en Nefrologia.
El funcionament de l'algorisme de detecció de malaltia renal s'inicia amb una petició al laboratori per part del metge d'Atenció Primària. “Si el sistema detecta que el pacient presenta algun dels quatre factors de risc en sol·licitar qualsevol mena d'analítica, de manera automàtica i tot això en menys d'un segon, afig a la petició analítica els paràmetres del cribratge de malaltia renal crònica. D'esta manera quan el metge de Primària sol·licita els resultats, disposa del cribratge renal afegit automàticament” ha explicat José Luis Górriz, cap del Servici de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.
Si amb estes analítiques es detecta la malaltia renal, els pacients es classifiquen en tres categories de risc: baix, moderat i alt. Els informes de laboratori inclouen esta classificació de risc juntament amb recomanacions per al metge d'Atenció Primària.
“Si s'identifica a un pacient com d'alt risc i/o que mostra progressió de la malaltia, s'envia automàticament un correu electrònic amb els detalls del pacient a un especialista en Nefrologia per a la seua revisió, qui decidirà si programar una consulta presencial o proporcionar recomanacions al metge de Primària, segons corresponga” ha explicat Enrique Rodríguez, cap de secció del Laboratori d'Anàlisis Clíniques del Clínic.
Es tracta d'un sistema de treball que ajuda al metge d'Atenció Primària “en la detecció de pacients amb malaltia renal crònica, alhora que estratifica el risc renal i cardiovascular i la necessitat d'optimitzar les teràpies per a la protecció renal. Este sistema es realitza sense sobrecàrrega al metge d'Atenció Primària, ja que és automàtic i no requerix accions especials pels professionals per a la detecció” ha afegit el doctor Górriz.
La malaltia renal crònica
La malaltia renal crònica és una patologia que es caracteritza per la pèrdua de la funció dels renyons i que en fase final porta a la necessitat de diàlisi o trasplantament renal.
“L'actuació en fases precoces mitjançant este sistema de detecció no sols millora el pronòstic de les persones que presenten factors de risc o malaltia renal i retarda l'aparició d'esta, sinó que, a més, millora la qualitat de vida dels pacients i reduïx de forma molt rellevant els costos en el sistema sanitari”, ha afegit el doctor Górriz.
Segons el facultatiu, “es tracta d'una malaltia silenciosa i detectar-la a temps és el nostre major repte. Amb este algorisme estem aconseguint una detecció precoç d'esta malaltia, que té unes conseqüències devastadores i que segons dades recents suposarà la segona causa de mort en el món a final del segle”.