'Horta – Cuina', el programa que promou una alimentació de proximitat en els menjadors escolars valencians

El programa 'Horta – Cuina' de CERAI oferix assessorament per a elaborar menús que respecten la temporalitat dels productes

Guardar

Menjador escolar / Foto: Horta Cuina Clara Broseta
Menjador escolar / Foto: Horta Cuina Clara Broseta

Uns menjadors escolars saludables i sostenibles, que aposten per menús elaborats a base de verdures i fruites de temporada i de proximitat; i que, a més, vetlen per uns preus justos per als agricultors i agricultores, és possible. Des de CERAI (Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional) tenen clar que encara queda molt camí per recórrer. Així i tot, cada vegada, més centres educatius i empreses aposten per incorporar als menjadors escolars un model d'alimentació més sostenible, i ja no sols perquè això significa oferir salut a l'alumnat, sinó perquè la consciència de preservar el medi ambient i cuidar la nostra agricultura continua creixent.

Per a això, s'ha llançat el programa 'Horta – Cuina', un projecte que pretén consolidar una alimentació saludable, sostenible i de qualitat basada en l'aposta per la producció agrària de l'horta valenciana i les comarques veïnes, sent el menjador escolar el motor clau per a iniciar esta transformació.

Com explica Iván Guimerá, tècnic de dinamització local de CERAI, "sota el programa 'Horta – Cuina' oferim assessorament a tots els centres educatius i empreses subministradores per a assessorar-los sobre la confecció dels menús perquè incorporen productes de temporada; perquè a vegades, encara que un nutricionista s'encarregue d'elaborar menús equilibrats, moltes vegades no s'adapta a la temporalitat del producte del camp valencià. D'esta manera, aconseguim que el consum se centre en productes de proximitat, al mateix temps que incentivem la producció agrícola valenciana, ja que també servim d'enllaç perquè el subministrament es duga a terme per xicotetes empreses o agricultors de la zona".

Ecotira/ Foto: Horta Cuina Clara Broseta
Ecotira / Foto: Horta Cuina Clara Broseta

Per a formar part del projecte 'Horta – Cuina' de CERAI, tan sols fa falta contactar amb ells per a començar a formar part del canvi. No obstant això, assenyala Guimerá, "també estem en contacte amb les administracions públiques perquè, per exemple, introduïsquen canvis en els plecs perquè un dels requisits siga que els menús s'elaboren amb productes de temporada i proximitat. Per exemple, l'Ajuntament de València ja va fer eixe canvi en els plecs per als centres educatius de titularitat municipal".

En este punt, des de CERAI desmunten el mite que una alimentació de proximitat i sostenible és més cara respecte a comprar els productes en grans superfícies. "Moltes vegades, si s'analitzen els productes, comptem amb preus molt més econòmics perquè no passa per tants intermediaris; i en el cas dels productes ecològics, si més enllà del preu en si, comparem les condicions laborals, normatives que productes importats no complixen, etc. ix molt més rendible el producte local".

Comedor escolar / Foto: Horta Cuina Clara Broseta
Comedor escolar / Foto: Horta Cuina Clara Broseta

Però l'objectiu final no sols implica els menjadors escolars. I és que "si a més de tots els menjadors escolars, s'uniren a apostar pels productes de proximitat els menjadors dels hospitals o de tots els edificis públics, no sols augmentaria la producció agrària local – garantint el futur de l'horta i el camp valencià – sinó que només amb la compra pública es generaria molta riquesa en l'economia local", ha conclòs Iván Guimerá, tècnic de dinamització local de CERAI.

Impuls als menjadors escolars rurals

A més, cal destacar que des de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació es pretén millorar les condicions dels menjadors escolars rurals dels municipis d'interior de la Comunitat Valenciana, ja que "tenen necessitats diferents dels de les zones urbanes i és més difícil oferir un servei de menjador escolar de qualitat, que siga conforme a les necessitats dels centres i alhora resulte rendible per a les empreses". Per eixe motiu, des de la direcció general de Centres Docents s'està treballant per a "fer més accessible el servei, afavorir una alimentació més saludable i incentivar la proximitat de les cuines evitant, en la mesura que siga possible, els aliments en format servei catering".

I és que com ha explicat el director general de Centres Docents, Jorge Cabo, "els menjadors escolars exercixen una funció nutricional i educativa important i contribuïxen a l'adquisició de bons hàbits alimentaris convertint-se en un marc de socialització i convivència. Prova d'això és que cada curs escolar és major el nombre d'usuaris del menjador escolar".

En este sentit, Cabo ha manifestat que des del Consell "s'apostarà de manera decidida per oferir una alimentació completa i equilibrada d'acord amb els criteris nutricionals oferits pels experts".

Educació destina més de 75,4 milions d'euros a finançar les beques de menjador durant este curs 2023-2024. D'esta manera, s'estima que més de 150.000 alumnes de la Comunitat Valenciana es beneficien d'estes ajudes, dels quals prop del 54% tindran cobert el cost de la totalitat del menú escolar. No obstant això, l'objectiu és fer un pas més enllà i apostar de manera decidida per oferir una alimentació equilibrada, sostenible i de proximitat en tots els menjadors escolars del territori valencià.

Destacats