La gratuïtat en l'educació de 0 a 3 anys, oportunitat per a potenciar l'educació pública infantil

Els sindicats valoren positivament la proposta mentre que l'oposició afirma que el treball "ja estava fet"

Guardar

Uns xiquets i xiquetes lligen a una guarderia
Uns xiquets i xiquetes lligen a una guarderia

Satisfacció entre els sindicats després de confirmar-se l'educació gratuïta per a les xiquetes i els xiquets de 0 a 3 anys a partir del mes de setembre en la Comunitat Valenciana. En concret, el curs 2024-2025 les famílies tindran a la seua disposició 72.000 places gratuïtes de 0 a 3 anys en escoles infantils públiques i privades, per les 21.000 existents actualment, per al que el Consell treballa en una modificació pressupostària de 30,2 milions d'euros per a implementar els recursos extres per a este últim quadrimestre perquè es puga posar en marxa.

En termes anuals complets, es doblarà el pressupost passant d'aproximadament 87 milions d'euros per a este concepte a més de 160 milions d'euros, la major aposta pressupostària per a este concepte que mai s'ha posat a disposició en la Comunitat Valenciana.

"El curs que ve serà el curs complet de l'educació pública gratuïta amb llibertat d'educació de centre des dels 0 anys en la Comunitat Valenciana", afirmava el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a inicis de setmana.

El president explicava que ho faran amb les escoles infantils públiques i privades, que considera que presten "un extraordinari servici". D'esta manera, ha emfatitzat l'aposta per "un sistema mixt de col·laboració publicoprivada perquè les famílies puguen triar lliurement on volen portar als seus fills".

"El treball ja estava fet"

Des de l'oposició, tant Compromís com PSPV-PSOE critiquen que el nou Consell s'apropie d'una mesura que ja s'estava aplicant: "El Botànic va instaurar en l'anterior legislatura l'educació gratuïta de 0 a 3 anys. De 2-3 anys s'està aplicant ja al 100% i d'1 a 2 anys està en marxa. L'única cosa que han de fer és acabar amb el treball que ja es va iniciar", coincidixen totes dues formacions.

José Luis Lorenz, portaveu socialista en Les Corts, insistix que "el que ha de fer el Govern és treballar i apostar per l'educació pública" i alerta que "el seu objectiu és retallar com han fet en infraestructures educatives i a les Escoles Oficials d'Idiomes".

Per als socialistes "Mazón continua amb les mentides i la falta de lleialtat institucional. Estarem atents al fet que acaben el treball fet per l'equip de l'anterior govern".

Més aules públiques

La Confederación Gonzalo Anaya i FAMPA-València, associacions representatives de mares i pares d'alumnes a la província, han expressat la seua posició sobre la gratuïtat en l'educació de 0 a 3 anys. El seu president, Rubén Pacheco, ha destacat la importància de garantir l'accés i les condicions d'igualtat en l'educació pública des de les primeres etapes de la vida dels xiquets i xiquetes.

"Considerem que la gratuïtat en l'educació de 0 a 3 anys està molt bé, però s'han de crear aules públiques de 0 a 3 anys de la Generalitat i aules públiques de primer cicle d'infantil", assenyala Pacheco. "L'educació pública és l'única que garantix l'accés i les condicions d'igualtat", afirma.

En este sentit, des del col·lectiu es fa una crida a l'extensió de la xarxa pública de la gratuïtat de 0 a 3 anys amb la creació d'aules públiques de 0 a 1 any en els Centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP). Pacheco emfatitza que "la gratuïtat de 0 a 1 anys no pot crear-se sobre la xarxa privada, exclusivament".

La proposta de la Confederació Gonzalo Anaya i FAMPA-València busca garantir que totes les famílies tinguen accés a una educació de qualitat des de les primeres etapes del desenvolupament dels seus fills i filles, sense importar la seua situació econòmica. La creació d'aules públiques en els centres educatius és vista com una mesura fonamental per a aconseguir este objectiu, ja que assegura la igualtat d'oportunitats per a tots els xiquets.

També es considera la importància d'enfortir i ampliar l'oferta educativa en els centres públics, reforçant així el compromís amb l'educació pública com a pilar fonamental del sistema educatiu de la Comunitat Valenciana.

Reforç del sistema públic educatiu

Per part seua, l'anunci de la implementació de l'educació gratuïta i universal per a xiquets de 0 a 3 anys a la regió ha sigut rebut amb optimisme per part del sindicat CSIF Educació Comunitat Valenciana. José Seco, president de CSIF Educació a la regió, ha expressat el seu suport a esta mesura, destacant la seua importància per al desenvolupament present i futur de l'alumnat.

"CSIF considera positiva la mesura perquè suposarà un reforç del sistema públic educatiu abastant eixa etapa inicial que és fonamental per al desenvolupament present i futur de l'alumnat", ha destacat Seco.

No obstant això, també emfatitza la necessitat que este anunci vaja acompanyat dels recursos necessaris, "tant en personal com en instal·lacions", per a garantir una adequada atenció educativa en els centres públics.

Per tant, des del sindicat incidixen en la importància de potenciar l'accés a l'educació en una etapa primerenca i fomentar-lo en tots els sectors poblacionals.

Xiquetes i xiquets en un col·legi
Xiquetes i xiquets en un col·legi

Millores per als professionals

FSIE- Comunitat Valenciana, el sindicat majoritari en l'ensenyament concertat i un dels més representatius en el camp de l'ensenyament privat i atenció a les persones amb discapacitat tant a la regió, com a escala estatal, celebra, l'anunci, al mateix temps que reclama la millora de condicions per a dels professionals que treballen en este sector.

En paraules del secretari autonòmic de FSIE-CV, Vicente Cabanes, "per fi s'ha desbloquejat una reclamació històrica". El sindicat porta anys defenent a les famílies que volen gratuïtat universal en tots els trams d'edat i llibertat per a poder triar el centre que volen per als seus fills en igualtat de condicions.

Respecte al mode en què s'implementarà la mesura, Cabanes ha assenyalat que "esperem que ara, l'Administració convoque el fòrum oportú i ens done detalls de com s'ordenarà". També ha assenyalat la importància que FSIE forme part d'este fòrum com a sindicat majoritari a la Comunitat Valenciana on representa al 70,49% del col·lectiu dels professionals educatius de l'educació Infantil.

"D'esta manera podrem exposar les necessitats dels professionals que treballen en el sector, fins ara menysvalorats, i que són una baula fonamental en la cadena social, ja que exercixen una gran labor educativa i de cura dels menors de 3 anys, mentres faciliten la conciliació a les famílies, amb horaris i jornades extenses i gran responsabilitat", afirma el secretari autonòmic de FSIE.

Reducció de la burocràcia

La reducció de la burocràcia per a participar en este procés és una novetat que es valora per part dels sindicats. Concretament, es reduirà "en un 99%" la paperassa i es contemplen altes i baixes durant l'any escolar, sense la necessitat d'esperar a setembre. En el cas dels centres, la Generalitat sufragarà les places de manera directa, a mesura que es vagen justificant.

L'educació gratuïta de 0 a 3 anys és clau per a començar a eliminar les desigualtats dels menors en el seu desenvolupament futur, i evitar canvis de centres, perquè l'estabilitat educativa també és fonamental per a la futura productivitat, per al nivell d'atenció, per al desenvolupament psicosocial i per als eixos competencials.

Destacats