La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha expressat la seua preocupació per la reducció de freqüències dels trens AVE entre València i Alacant amb Madrid a causa de les obres en l'estació de Chamartín. En la roda de premsa posterior al Ple del Consell, Merino ha qualificat a la ciutadania valenciana com "el cap de turc" i ha criticat que es veja "de nou perjudicada" per estes modificacions en els servicis d'Alta Velocitat.
Merino ha expressat el seu descontentament amb la reducció de servicis cap a València i Alacant i ha manifestat que la situació "no té bona pinta". La portaveu del Govern valencià ha defés, a més, que no importa que hi haja "combois més llargs" si s'eliminen AVE en determinats horaris, que és el que més afecta les persones usuàries.
La reorganització dels servicis de tren d'alta velocitat, implementada per Renfe des de dilluns passat a causa de les obres d'ampliació d'Adif a Madrid Chamartín, ha generat inquietud en el Consell. Esta actuació, que s'estendrà fins a juliol, té com a objectiu duplicar la capacitat de l'estació per a trens d'alta velocitat i llarga distància.
Pèrdua de competitivitat
Per part seua, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha demanat al Ministeri de Transports que es restituïsquen immediatament els dos trens AVE per sentit que han sigut suprimits en la línia València-Madrid esta setmana. Catalá ha expressat la seua indignació davant el que considera un tracte injust i perjudicial per a la ciutat: "Ací plou sobre mullat i el menyspreu del Ministeri a la ciutat de València és permanent".
"Exigim que s'agilitzen totes les obres de l'estació passant d'Atocha perquè els valencians puguen parar i eixir des d'Atocha, i també exigim que es restituïsquen les freqüències que hem perdut", ha declarat l'alcaldessa, destacant la importància de mantindre un servici ferroviari eficient i competitiu per als ciutadans i les empreses de València.
Catalá ha incidit en què la reducció de freqüències dels trens d'alta velocitat representa una pèrdua de competitivitat per a la ciutat, ja que afecta negativament tant als residents com als empresaris locals. En este sentit, ha recordat que incrementar el nombre de vagons no és una solució adequada, ja que el que es perd és la freqüència, no l'oferta.
L'alcaldessa va deixar clar que l'Ajuntament de València no tolerarà el que considera un tracte desigual per part del Ministeri i el Govern d'Espanya.
Obres de transformació de Chamartín
Per part seua, Pilar Bernabé, delegada del Govern, ha contestat a totes dues representants 'populars'. "Drama és una ciutat de Grècia i no el que volen vendre cada dia des del Partit Popular". En este sentit, Bernabé ha recordat que la realitat dels AVE Comunitat Valenciana-Madrid "és que les obres duren només tres mesos, es mantenen el 95% de les places i guanyem una connexió amb Castella i Lleó".
A través del seu compte en la xarxa social X, la delegada del Govern ha finalitzat afirmant que "la sobreactuació és el que ens farà perdre oportunitats i no els trens. Perdonen les millores, estem treballant".
Segons dades facilitades per la pròpia Delegació de Govern, des d'este passat 8 d'abril i fins al mes de juliol, Adif farà nous treballs en l'estació madrilenya de Chamartín, amb l'objectiu de transformar-la i duplicar la seua capacitat per a trens d'alta velocitat i llarga distància. Un fet que impactarà en l'operativitat de l'estació durant estos mesos.
Durant este període, Chamartín comptarà amb sis vies destinades a l'alta velocitat, la qual cosa implica una reducció significativa de fins a 32 trens diaris provinents del nord de la Península i la Comunitat Valenciana. No obstant això, les operadores han dissenyat estratègies per a minimitzar les molèsties als usuaris, com la utilització de trens amb major capacitat i la reprogramació d'horaris per a optimitzar les freqüències.
El pla de transport dissenyat per les operadores permet mantindre el 95% de l'oferta de places actual en les relacions amb València i Alacant. A més, es connectarà de manera directa en alta velocitat totes dues capitals valencianes amb diversos destins a Castella i Lleó, com Lleó, Valladolid, Segòvia o Palència, la qual cosa suposa una millora en la connectivitat ferroviària entre estes regions.
Amb estes mesures, es busca minimitzar les molèsties per als usuaris durant el període d'obres en l'estació Chamartín, al mateix temps que s'avança en la modernització i ampliació de la infraestructura ferroviària, garantint un servici eficient i de qualitat per als viatgers.
Es guanya en connexions directes
Des de l'Associació Valenciana pel Transport Públic, el seu portaveu, Martín Montón, entén que "és una mesura temporal per les obres, i que no hi ha més opció que esta". "Es tracta d'una xicoteta reducció de les freqüències i esperem que, com s'ha anunciat, es recuperen al juliol, que es complisca el termini previst i siguen temporals", avisa.
Montón, no obstant això, valora positivament que, com a efecte col·lateral, València haja guanyat una connexió directa amb Lleó i altres ciutats del nord peninsular, i Alacant amb Burgos. "Per a evitar que hi haja tants trens estacionats a Chamartín, des d'Adif han incrementat les connexions directes evitant la necessitat de fer transbord a Madrid. Esta seria la part positiva, tindre més connexions directes".