La Generalitat reforça el pla de xoc per a la retirada de residus amb mitjans addicionals per a la gestió d'enderrocs

Guardar

Residus tras la DANA
Residus tras la DANA

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori treballa en el reforç progressiu del pla de xoc per a la retirada de residus amb mitjans addicionals que se sumaran als ja existents per a la gestió d'enderrocs.

En estos termes s'ha pronunciat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mèrida, qui ha destacat que els apilaments de restes d'obres menors i materials de construcció i de la demolició, generats després de les riuades i que són de titularitat municipal, "necessiten un tractament específic a causa de la seua composició heterogènia".

Cal recordar que, després de les inundacions, es va posar en marxa després d'un dispositiu que ha permés retirar unes 800.000 tones de residus, a com el llot i els cotxes afectats. Ara este dispositiu s'ampliarà amb la gestió dels residus d'obres de construcció, així com de reparació d'habitatges i locals que han de ser tractats per part de gestors autoritzats en instal·lacions com els ecoparcs.

Amb l'objectiu d'ampliar este pla, com ha explicat Mèrida, s'han mantingut reunions amb l'Associació d'empresaris de selecció i reciclatge de residus de la construcció i de la indústria (ARCI), els qui han mostrat "la seua predisposició per col·laborar per a gestionar este tipus de materials en instal·lacions, ateses les necessitats d'ajuntaments afectats per les inundacions".

Raúl Mèrida també ha destacat que en el marc del reforç del pla de xoc es remetran diferents comunicacions als municipis per a preguntar sobre les necessitats que tenen sobre gestió d'enderrocs i altres residus com els llots per a "donar resposta eficaç a cada cas".

De la mateixa forma, es recorda que els residus de construcció i demolició (RCDs) d'infraestructures com el pont sobre el barranc del Poyo o carreteres de titularitat autonòmica i local estan sent tractats, des del primer dia, seguint la legislació vigent.

Així mateix, el secretari autonòmic ha recordat que l'objectiu de la Generalitat "és treballar per a retornar a la normalitat a les zones afectades en col·laboració amb els ajuntaments, la qual cosa implica la retirada gradual d'estris, objectes voluminosos i llots, a com el tancament definitiu d'estos punts d'apilament".

A més, conforme ha avançat el procés de gestió de residus, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha activat més mesurades en funció de les necessitats dels ajuntaments. En este sentit, en col·laboració amb Ecoembes, s'han entregat centenars contenidors i disposat de mitjans perquè, progressivament, els consistoris puguen recuperar les seues competències en matèries de residus.

Destacats