La Generalitat reduïx un 64% la llista d'espera quirúrgica de pacients amb risc vital

En termes generals, la llista d'espera quirúrgica ha disminuït en 3.309 persones en l'últim any en la Comunitat Valenciana

Guardar

Operació a l'Hospital La Fe de València
Operació a l'Hospital La Fe de València

La Conselleria de Sanitat ha aconseguit una notable reducció en el nombre de pacients en llista d'espera quirúrgica en la Comunitat Valenciana, especialment entre aquells amb prioritat 1, que requerixen ser operats en un termini màxim de 30 dies a causa del risc vital que presenten les seues patologies. En un any, el número d'estos pacients ha disminuït en prop de 2.000, passant de 2.967 al juny de l'any passat a 1.058 en el mateix mes d'enguany, el que representa una reducció del 64%.

Els esforços de la Conselleria s'han enfocat a millorar la situació dels pacients amb major necessitat. "Des del primer dia ens vam comprometre a prioritzar les actuacions en funció de la gravetat i d'indicadors sanitaris, ja que la salut dels pacients sempre està per damunt dels números o les llistes", afirma el conseller de Sanitat, Marciano Gómez. L'estratègia ha donat resultats visibles, no sols en els pacients amb prioritat 1, sinó també en aquells amb prioritat 2, els qui han de ser intervinguts en un termini no superior a 90 dies. En este grup, la xifra s'ha reduït en un 34%, passant de 17.214 pacients el juny de 2023 a 11.311 el juny de 2024.

Diversos professionals sanitaris en un quiròfan realitzant una operació. Imatge: Hospital La Fe
Diversos professionals sanitaris en un quiròfan realitzant una operació. Imatge: Hospital La Fe

 

Reducció general de la llista d'espera

En termes generals, la llista d'espera quirúrgica ha disminuït en 3.309 persones en l'últim any, passant de 72.704 pacients el juny de 2023 a 69.395 en el mateix mes d'enguany. Cal destacar que en arribar el nou equip a la Conselleria de Sanitat el 20 de juliol de 2023, la xifra de pacients en espera era fins i tot major, aconseguint els 73.467.

Malgrat estos avanços, la demora mitjana per a ser intervingut quirúrgicament es manté en 79 dies, la mateixa xifra que al juny de l'any passat. No obstant això, és significatiu que el 60% dels departaments es troben per davall d'esta demora mitjana autonòmica. Gómez mostra la seua satisfacció amb estos resultats, destacant que "la nova fórmula de gestió implantada per la Conselleria ha permés mantindre la demora mitjana i reduir significativament els pacients amb prioritat 1 i 2 en espera quirúrgica".

Departaments i especialitats amb menor espera

Els departaments de Requena (43 dies), Sagunt (44), Torrevieja (45), València-Doctor Peset (48), Elx-Crevillent (49) i La Ribera (50) són les àrees sanitàries valencianes amb les esperes més reduïdes. A més, cinc especialitats també es troben per davall de la mitjana autonòmica: Cirurgia Cardiovascular (40 dies), Cirurgia Maxil·lofacial (56), Oftalmologia (59), Ginecologia-Obstetrícia (64) i Cirurgia General (68).

Entre els procediments específics que se situen per davall de la mitjana autonòmica es troben la intervenció del túnel carpià (40 dies), les cataractes (43), l'hàl·lux valgus (46), l'hèrnia inguinal/crural (47), les varius i la colecistectomia (51 dies) i el quist pilonidal (56).

Sobre este tema, el conseller Gómez agraïx l'esforç del personal sanitari, emfatitzant que "les dades demostren el gran esforç i implicació del personal sanitari per a millorar i agilitzar l'atenció als pacients". Este reconeixement s'estén també als equips directius dels departaments de salut i a les noves Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals, la coordinació de les quals ha sigut clau en estos resultats.

La sanitat pública "juga en una lliga diferent"

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, valora esta significativa reducció de les llistes d'espera quirúrgica de prioritat 1, subratllant el compromís del Consell amb la sanitat pública. En l'última sessió de control, Mazón va ressaltar que "la sanitat pública juga en una lliga diferent", prioritzant als pacients més necessitats. A més, va informar de l'increment pressupostari en més de 7 milions d'euros respecte al Pla de reforços d'estiu de 2023, destinant 79,5 milions d'euros per a assegurar la cobertura assistencial durant el període estival.

Concretament, es contractaran 8.600 professionals addicionals, amb un esforç pressupostari notable malgrat les limitacions financeres. Mazón també va destacar el reforç del personal en centres d'Atenció Primària i consultoris en zones turístiques, assegurant la compatibilitat entre les vacacions del personal sanitari i el manteniment d'una excel·lent prestació assistencial.

Durant la sessió, Mazón va criticar la falta de suport del Govern central, lamentant l'absència de mesures per a pal·liar la falta de metges, com l'homologació de metges extracomunitaris i el reforç de MIR. El president va subratllar que "la falta de compromís amb la Sanitat pública del Govern central ja no té nom", instant una major col·laboració per a continuar millorant el sistema sanitari valencià.

L'objectiu de la Conselleria de Sanitat és continuar reduint els temps d'espera i prioritzant els indicadors de salut per damunt de qualsevol estadística. Amb estos avanços i un compromís renovat, la sanitat valenciana cerca assegurar una atenció de qualitat per a tots els seus pacients, demostrant que una gestió eficient pot marcar la diferència en la vida de milers de persones.

Destacats