La Generalitat reclama accions concretes per a fer efectiu el nou Pla d'Atenció Primària

El nou model pretén retindre el talent, ampliar servicis i equips i enfortir l'atenció domiciliària

Guardar

Tres metges a l'eixida d'un centre sanitari d'atenció primària
Tres metges a l'eixida d'un centre sanitari d'atenció primària

La Generalitat Valenciana demana al Ministeri de Sanitat “accions concretes” respecte al nou Pla d'Acció en l'Atenció Primària i Comunitària 2025-2027 presentat pel Ministeri de Sanitat al juny i que tindrà llum verda en els pròxims mesos.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, s'ha mostrat escèptic respecte a esta proposta formulada per l'executiu central que, a priori, li sembla “fantàstica”, encara que recorda que moltes propostes anteriors del ministeri s'hagen quedat en mers anuncis sense implementació efectiva.

"La idea em sembla fantàstica, però a mi les idees em valen quan he de pensar. Jo visc de les accions", afirma Gómez. El titular de la cartera de Sanitat critica, a més, la falta de concreció en anuncis previs com la desaparició de Muface, la creació d'una empresa farmacèutica privada i l'"anestèsia verda", lamentant que no s'haja donat seguiment a estos projectes.

El conseller també incidix en la falta de solucions concretes en el passat Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari, celebrat fa ara un mes, per a abordar el dèficit de professionals sanitaris previst per a l'estiu. Gómez destaca que el retard en la promoció de metges interns residents (MIR) de quart any, derivat de l'inici tardà per la pandèmia de 2020, ha deixat sense resoldre un problema que afecta 48 milions d'espanyols.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez. Foto Rober Solsona
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez. Foto Rober Solsona

Pla d'Acció en l'Atenció Primària i Comunitària 2025-2027

En contraposició, la ministra de Sanitat, Mónica García, havia defés el nou Pla d'Acció en l'Atenció Primària i Comunitària 2025-2027 durant el Desdejuni de Nova Economia Fòrum celebrat a la fi de juny a Madrid, destacant el seu enfocament a atraure i retindre talent, eixamplar la cartera de servicis i enfortir l'atenció domiciliària.

L'Atenció Primària ha arribat a este Ministeri per a quedar-se, per a enrobustir-se, per a fer-se fort. Quan isc fora, quan isc a l'estranger, la nostra Atenció Primària en el nostre Sistema Nacional de Salut és l'enveja de la resta dels països”, destacava García, qui anunciava que el pla que s'aprovarà després de l'estiu, concretament en l'últim trimestre de 2024.

Tres prioritats

La nova estratègia sanitària abordarà l'existència de desafiaments i reptes, fonamentant-se en tres prioritats bàsiques: retindre el talent per a evitar la fugida de professionals, ampliar els servicis i equips d'Atenció Primària, i enfortir l'atenció domiciliària per a oferir cures personalitzades i contínues.

En primer lloc, retindre el talent és "clau" perquè "un 16 % dels professionals que fan l'especialitat de Medicina familiar i comunitària acaben treballant fora de l'Atenció Primària" i "un 9% dels residents abandonen la residència", segons detallava la ministra.

"No sols hem de pensar per què falten professionals, el que hem de pensar és què els falta als nostres professionals per a poder treballar bé. És crucial evitar esta fugida de metges i infermers cap a altres àrees", incidia.

El segon objectiu del Pla és aconseguir que els equips d'atenció primària siguen capaços d'oferir una cura "més completa, més global, més efectiu". Així, es pretén "eixamplar tant la cartera de servicis com els equips d'Atenció Primària per a oferir una cura més completa i efectiu".

Finalment, el Pla vol enfortir i promoure l'atenció domiciliària perquè "és fonamental enfortir un model d'assistència integrada que connecte els servicis sanitaris amb els sociosanitaris, incloent-hi també servicis com el de salut mental".

"On millor es cuidarà als nostres majors i els nostres pacients és en els nostres domicilis. Així que este enfocament integral millorarà la qualitat de vida dels pacients. Els proporcionarem cures personalitzades i contínues en la seua comunitat i en la seua llar", informava García.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha mantingut una reunió amb la ministra de Sanitat, Mónica García
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una reunió amb la ministra de Sanitat, Mónica García

Guàrdies i salut mental

D'altra banda, el Consell es mostra a favor de la proposta estatal d'eliminar les guàrdies de 24 hores, encara que qüestiona la viabilitat de la mesura sense un increment significatiu de plantilla. "Estic absolutament per la labor amb esta iniciativa, però algú m'ha de dir com es pot fer, em sembla un anunci més del Ministeri de Sanitat. No diuen com fer-ho", expressa Gómez, al mateix temps que assegura que l'opció del torn rodat "suposa un increment de plantilla impressionant. Estic d'acord a reduir les hores, però vull saber com", rasa.

Quant a l'estratègia de Salut Mental, García va destacar la necessitat d'abordar els determinants socials de la salut, com la pobresa i la desigualtat, afirmant que "no existixen pastilles que curen la pobresa ni la desigualtat". Va proposar polítiques socials, com la regulació dels preus de la vivenda, com a part d'una estratègia integral de salut mental.

Amb tot això, mentre el Ministeri de Sanitat avança amb un ambiciós pla per a reforçar l'Atenció Primària i Comunitària, el conseller de Sanitat de la Comunitat Valenciana demanda accions concretes i solucions pràctiques per a garantir l'efectivitat i sostenibilitat del sistema sanitari.

Destacats