El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, presentarà davant el Comité Europeu de les Regions de la Unió Europea el pla de xoc de gestió de residus activat per la Generalitat després de les inundacions del passat mes d'octubre.
Aix
Durant les reunions ha explicat que la Generalitat ha creat un dispositiu "sense precedents" per a gestionar de manera eficaç més de 800.000 tones de residus generat per les riuades, "un desafiament que ha posat de manifest la necessitat de comptar amb un marc adequat per a afrontar situacions d'emergència derivades del canvi climàtic".
El titular de Medi Ambient s'ha referit a algunes de les solucions que va posar en marxa l'Executiu autonòmic en temps rècord, "com la creació de punts d'apilament local fins a l'habilitació de punts de transferència". Malgrat els assoliments aconseguits, com la recuperació de fraccions valoritzables com a matalassos, metalls i pneumàtics, "la quantitat de residus que acabarà en abocadors continua sent alta. Esta situació planteja un risc per a la gestió ordinària dels residus municipals, la qual cosa subratlla la urgència d'establir estratègies a llarg termini tant en la Comunitat Valenciana com en altres regions europees" ha incidit el conseller.
Un dels principals objectius de la visita de Martínez Mus a Brussel·les ha sigut buscar vies addicionals de finançament "ja que el macrocontrato de recollida de residus activat ha suposat un cost considerable per a la Generalitat, sense que es compte amb un pressupost extraordinari del Ministeri de Transició Ecològica per a afrontar aquestes despeses i sense ser una competència autonòmica". En este sentit, el titular de Medi Ambient ha reclamat "fons i un suport real del Govern per a implicar-se amb mesures més enllà que augmentar el límit d'endeutament".
Al llarg de les diferents trobades que ha mantingut, el conseller ha plantejat la necessitat d'executar actuacions que "faciliten la gestió de residus en cas de futures emergències similars". Entre estes mesures, Martínez Mus ha destacat "la instal·lació d'incineradores en cadascuna de les tres províncies de la Comunitat Valenciana", la qual cosa permetria la valorització energètica dels residus. Aquestes instal·lacions, presents en regions comunitàries referents, "no sols reduirien el volum de residus que acaben en abocadors, sinó que també contribuirien a la producció d'energia, mitigant aix
D'altra banda, el conseller de Medi Ambient ha assegurat que la Generalitat s'ha compromés a treballar "en la creació d'abocadors d'emergència, que permetrien gestionar adequadament els residus en cas de futures catàstrofes naturals". Estos abocadors, dissenyats per a facilitar el maneig de residus en situacions crítiques, "estalviarien costos de transport i permetrien una gestió més eficient i ràpida de les deixalles". "Calculem que cadascun d'aquests abocadors necessita 20 milions d'euros i és fonamental que comptem amb despeses extraordinàries per a sufragar estos projectes, aix