Un "pla de xoc" que millore les deficiències de la línia C3 de Rodalia. Este és un dels objectius en mobilitat que es marca la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, davant la situació "desastrosa" del servici, provocada per la "inacció i abandó" del Ministeri de Transports. En estos termes es referia la consellera Salomé Pradas a la situació que viu el servici de Rodalia en esta zona de l'àrea metropolitana de València, que afecta les localitats d'Aldaia, Alaquàs i Xirivella, i que dona servici a 100.000 persones.
Pradas considera que la situació s'ha agreujat recentment amb l'anunci del ministre Puente sobre la modificació dels enllaços ferroviaris a València, la qual cosa suposa un seriós retard en la planificació de l'Estació Central Intermodal. Davant esta situació, la Generalitat ha presentat un conjunt de propostes per a abordar la problemàtica de mobilitat en la zona.
Una de les principals demandes al Govern central és la licitació immediata d'obres per a la duplicació, electrificació i millora de la senyalització de la línia C3, prioritzant el tram metropolità. A més, es proposa la construcció de la nova estació de Xirivella-Centre i la redacció urgent d'un estudi per a la reposició dels servicis fins a l'Estació del Nord.
Pradas ha assenyalat la necessitat d'implantar servicis entre València i Aldaia i Alaquàs i Xirivella, amb una freqüència similar a la que oferix la Generalitat en altres nuclis de l'àrea metropolitana, com el cas de Paterna i Torrent. Així mateix, s'ha acordat amb Renfe la millora i intensificació dels servicis fins a l'Estació de Sant Isidre, amb accés gratuït a la xarxa de Metrovalencia mitjançant la targeta Suma.
Potenciació de MetroBus
Per a complementar estes mesures, es potenciaran els servicis de MetroBus en l'eix València-Xirivella-Alaquàs i s'han implantat dues llançadores des de la xarxa de Metrovalencia a Xirivella i al Barri del Crist. A més, es completarà el pla de Transport Metropolità de l'Àrea de València, incloent-hi la planificació de la futura línia 14 que complementarà els servicis de rodalia de la línia C3.
A tot això cal afegir "que la millora dels servicis d'autobús en la zona requerix solucionar la connexió viària entre l'A-3 i la V-30, per a evitar els retards i embossos que diàriament han de suportar tals servicis, creant sobrecostos rellevants i molèsties als usuaris", assenyala Pradas.
Pradas incidix en la importància de la integració d'estes mesures a curt, mitjà i llarg termini, i ha instat el Ministeri de Transports a subscriure un acord amb la Generalitat "que permeta concretar les solucions de mobilitat en la zona i establir els criteris per a la programació de les obres necessàries en el termini més breu possible".
En resum, estes propostes representen un esforç conjunt de la Generalitat per a abordar els desafiaments de mobilitat a Xirivella, Aldaia i Alaquàs, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de més de 100.000 usuaris afectats per les deficiències en la línia C3 de Rodalia.
Un pla de xoc "positiu"
Martín Montón, portaveu de l'Associació Valenciana pel Transport Públic, ha destacat la importància de restablir la connexió directa entre San Isidro i l'Estació del Nord per a millorar el servici en la línia C-3 de Rodalia. Montón assenyala que "des de 2016 s'ha perdut molt de temps a causa de la ruta per la Font de Sant Lluís", i destaca que esta connexió s'aconseguirà gràcies a les obres en curs del canal d'accés.
El portaveu també considera "positiva "la proposta d'augmentar el nombre de trens fins a Sant Isidre per a facilitar el transbord al metro, aprofitant la integració. Montón esmenta que "Renfe havia recuperat els trens curts a Aldaia només des de Sant Isidre fa algunes setmanes", però lamenta que "hagen deixat de circular amb els nous horaris implementats des d'este dimarts".
En relació al Metrobús, des de l'Associació Valenciana pel Transport Públic celebren l'ampliació d'horaris en la línia 164, que connecta Xirivella amb el metre en Faitanar. Considera que "este model de línies no radials, que contribuïxen a l'accés a estacions de metro i rodalia, és l'adequat i hauria de continuar sent promogut".
No obstant això, des d'este col·lectiu expressen la seua preocupació per la situació de la línia 14 de Metrovalencia, que fins al moment no ha passat de ser un dibuix en el pla del Pla de Mobilitat Metropolità de València (PMoMe). Assegura que esta línia no ha sigut estudiada ni planificada en profunditat, la qual cosa planteja interrogants sobre el seu futur desenvolupament i la seua capacitat per a millorar la mobilitat en la zona.
"Calvari" dels usuaris de Rodalia
La portaveu del Consell, Ruth Merino, es mostra crítica amb la situació actual de la xarxa de Rodalia, denunciant el "calvari" que milers de persones usuàries experimenten diàriament. Merino ha destacat la preocupació de la consellera de Transports, Salomé Pradas, qui està activament involucrada en la cerca de solucions per a millorar el servici.
Merino assegura que la consellera Pradas es troba en constant contacte amb el Ministeri per a abordar els problemes que afecten els usuaris de la xarxa de Rodalia. "És una prioritat per al Consell garantir que els usuaris deixen de patir el calvari dels continus retards i suspensió de trajectes cada matí", afirma.
La crítica de Merino se suma a les veus de preocupació que han sorgit en els últims temps a causa dels problemes recurrents en el servici de Rodalia. Els retards i les cancel·lacions han generat malestar entre els usuaris, els qui s'han vist afectats en la seua vida diària i en els seus desplaçaments.
La situació ha portat a la consellera Pradas a intensificar els esforços per a abordar estes deficiències i trobar solucions efectives. Merino incidix en el compromís del Consell a treballar en col·laboració amb el Ministeri per a millorar la qualitat i la fiabilitat del servici de Rodalia, assegurant que es prendran totes les mesures necessàries per a resoldre esta problemàtica.