La Generalitat impulsa les polítiques socials amb un augment del 7% en el pressupost 2025, enfortint el benestar i la protecció dels més vulnerables

Guardar

La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero
La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero

La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat que els comptes públics de la Generalitat per a 2025 preveuen més de 3.006 milions d’euros destinats a partides socials, “un 7 % més que en 2024, la qual cosa consolida el compromís del Govern Valencià amb el benestar social dels col·lectius més vulnerables”.

Així, el pressupost ordinari disposa de 2.864 milions d’euros, 53 milions més que en 2024. A això se suma l’import destinat a la reconstrucció de la zona afectada per la DANA, que ascendix a altres 142 milions d’euros.

Per tant, el pressupost total de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda representa un 9,3 % en el global dels pressupostos de la Generalitat per a 2025, que arriben als 32.291 milions d’euros.

Els programes amb una major participació en els comptes de la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda per a 2025 són els dirigits a inclusió social, gestió i finançament dels servicis socials a través dels ajuntaments, atenció primària i dependència, així com els relatius a planificació i coordinació d’infraestructures sociosanitàries.

Servicis Socials i Igualtat

El pressupost destinat a Servicis Socials és de 1.431 milions d’euros, la qual cosa implica un increment del 14,5 % respecte a 2024 i suposa la partida amb més pes, ja que arriba quasi a la mitat del total del pressupost de la Conselleria, un 47,6 %.

“La inversió ací té el focus en l’ampliació de recursos per a persones majors, famílies i infància”, ha remarcat la consellera, al mateix temps que ha assenyalat que l’objectiu “és reforçar l’atenció integral i l’augment dels recursos destinats a les persones que més ho necessiten”.

En particular, la vicepresidenta ha posat en relleu l’augment de les partides dirigides a l’atenció primària i dependència, el pressupost de la qual augmenta fins als 660 milions d’euros, i amb això registra un increment del 22,9 % respecte a l’exercici anterior, en resposta al rècord històric de beneficiaris del sistema de dependència.

Així mateix, ha indicat que puja la inversió respecte a 2024 per a programes d’atenció a persones majors, amb un creixement pròxim al 15 %, i la destinada a família, infància i adolescència també creix significativament, en un 17,8 %.

En les àrees d’igualtat i diversitat les partides augmenten en un 7,4 %, especialment la dirigida a la lluita contra la violència sobre la dona, “la qual cosa reafirma la prioritat del Govern Valencià a combatre este problema social”, ha afirmat Camarero.

Infraestructures Sociosanitàries

La Conselleria destina 1.170 milions d’euros en 2025 a l’àrea d’Infraestructures Sociosanitàries, la qual cosa suposa el 39 % del total de pressupost i un increment del 7 % respecte a 2024.

Per a la vicepresidenta, “esta partida inclou actuacions estratègiques com la construcció, ampliació, millora i reforma de centres sociosanitaris destinats a persones majors i dependents i, a més, prioritza el pagament de deutes previs i l’ampliació de places, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema i atendre les poblacions més vulnerables”.

Vivenda

L’àrea de vivenda compta amb un pressupost de 304 milions d’euros, la qual cosa implica un increment del 33 % en fons propis i representa un 10,1 % del total del pressupost de la Conselleria de Servicis Socials.

Segons ha considerat la titular de Servicis Socials, este augment també posa en relleu “l’esforç del Consell per garantir l’accés a una vivenda digna, ampliant el parc de vivenda pública i reforçant programes específics com les ajudes al lloguer, avals per a l’adquisició de primera vivenda i rehabilitació de vivendes, una qüestió essencial per als ciutadans i especialment per als més jóvens”.

Destacats