En un esforç per reforçar l'atenció a dones víctimes d'agressions sexuals, la Generalitat Valenciana ha anunciat l'obertura de tres nous centres d'atenció a les províncies d'Alacant, Castelló i València, amb una inversió pròxima als dos milions d'euros. Esta mesura forma part del compromís del Govern de la Comunitat Valenciana per a combatre la violència de gènere i oferir suport integral a les víctimes.
La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha donat a conéixer els detalls d'esta nova iniciativa durant la seua visita al recentment inaugurat Centre de Crisi 24 Hores de València. Este centre està destinat a l'atenció integral de dones víctimes d'agressions sexuals, brindant servicis de suport emocional, legal i psicològic les 24 hores del dia.
Camarero destacava la gravetat de les xifres relacionades amb la violència de gènere, fent un anomenat urgent a l'acció: "Les xifres no poden deixar-nos impassibles". Va recordar que "només a l'estiu han sigut assassinades 15 dones al nostre país i 10 menors han mort com a resultat de la violència vicària. Estes xifres ens obliguen a redoblar els esforços per a oferir a les víctimes les ferramentes i recursos que necessiten".
El nou Centre de Crisi 24 Hores de València ha requerit una inversió de 399.844,94 euros, i s'espera que estiga plenament operatiu a l'octubre d'enguany. Este centre se sumarà a una xarxa de recursos ja existents en la Comunitat Valenciana, tots dirigits a lluitar contra la violència de gènere i sexual. Alacant i Castelló comptaran amb centres similars abans que finalitze 2024, amb una inversió combinada de més d'1,5 milions d'euros, finançada íntegrament pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Espais segurs per a víctimes
Camarero va subratllar que estos nous centres estan concebuts "com a espais on les víctimes de violència sexual se senten acollides, acompanyades i segures". La creació d'estos espais respon a l'alarmant augment d'agressions sexuals a la regió, especialment entre les dones joves. "És una de les formes de violència que més ens preocupa i ocupa en estos últims mesos", va agregar la vicepresidenta.
Davant este panorama preocupant, el Govern valencià s'ha compromés a no escatimar esforços en la lluita contra estos delictes. Camarero va afirmar que "este Consell no escatimarà esforços per a reforçar la lluita contra estos delictes i aconseguir una Comunitat Valenciana lliure d'agressions, on els nostres joves gaudisquen de la seua llibertat de moviments i del seu oci sense perill".
Des de l'arribada del nou govern, s'han redoblat els esforços en la lluita contra la violència de gènere amb la creació de la figura del Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, que coordina les diferents accions i recursos destinats a este efecte.
Xarxa Centres Dona i servici 900 580 888
Durant la seua visita, Camarero també va recórrer el Centre Dona 24 Hores i el servici d'atenció telefònica 900 580 888, tots dos destinats a víctimes de violència de gènere. Estos recursos, juntament amb els nous centres provincials, formen part de la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat Valenciana, una infraestructura clau en l'atenció a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills.
La Xarxa de Centres Dona oferix un tractament integral i personalitzat a cada dona que ha patit o patix violència física, psíquica, sexual o econòmica per part de la seua parella o exparella. A més, aborden altres formes de violència com la mutilació genital femenina i el matrimoni forçós. La xarxa està composta per 10 centres d'atenció ambulatòria que funcionen 24 i 14 hores, i 28 centres residencials amb un total de 362 places distribuïdes per tota la Comunitat.
En el primer semestre de 2024, la xarxa ha atés 6.999 dones, un augment significatiu respecte a les 5.970 ateses en el mateix període de 2023. Estes dones han rebut suport d'un equip multidisciplinari compost per treballadores socials, psicòlogues i advocades. A més, el servici telefònic 900 580 888 ha gestionat 35.494 crides durant este semestre, enfront de les 34.431 de l'any anterior.
Els Centres Dona d'Alacant, Castelló i València operen les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, garantint que cap dona es quede sense suport. Els centres a Dénia i Torrevieja oferixen servici 14 hores al dia, mentres que els Centres Dona Rural i d'Interior a Sant Mateu, Segorbe, Yátova, Xàtiva i Elda estan oberts de dilluns a dissabte, entre les 9 i les 21 hores.
Un enfocament integral i multidisciplinari
Entre les mesures posades en marxa per la Generalitat per a atendre les víctimes d'agressions sexuals, es troben els punts d'atenció i ajuda instal·lats en festivals i locals d'oci. A més, s'ha implementat una línia telefònica d'atenció (900 22 00 22), que des de la seua creació al març ha brindat suport a nombroses dones. També s'ha desenrotllat el 'Protocol d'actuació contra les Violències Sexuals en espais d'oci de la Comunitat Valenciana', que proporciona un marc d'actuació per a previndre i respondre a les agressions sexuals en estos contextos.
Una de les iniciatives destacades en este àmbit són els Punts Violeta, presents en festivals de música i esdeveniments multitudinaris. Estos punts no sols oferixen atenció a les víctimes, sinó que també distribuïxen de manera gratuïta sensors químics per a detectar drogues de submissió, una ferramenta crucial en la prevenció d'agressions sexuals. A més, els Punts Violeta s'han posat per primera vegada a la disposició dels ajuntaments, i ja són presents en més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana.
Camarero va concloure la seua visita reafirmant el compromís del Consell en la lluita contra la violència de gènere, assenyalant que "realitzarem quants esforços financers i humans siguen precisos per a atallar esta xacra social que ha posat fi a la vida de 28 dones durant este any, 5 d'elles residents en la Comunitat Valenciana".