Societat

La Generalitat enforteix l'escut social davant l'escalada de la inflació

Igualtat crearà un sistema de teleassistència avançada, la Història Social Única i la figura de la persona Assistent Infantil per a acompanyar a menors amb diversitat funcional

1 minut

Dues persones majors passejant

"Més cohesió social i més estat de benestar". El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, incidia en aquests dos aspectes, durant el Debat de Política General celebrat el dimarts, com a elements a reforçar entre les mesures per a combatre la inflació.

Unes mesures que estaran a càrrec de l'àrea de vicepresidència i de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que encapçala Aitana Mas. Concretament, en atenció social, està prevista una ampliació del pacte contra la violència de gènere, així com actuacions com un nou sistema de teleassistència avançada a través de 50.000 suports tecnològics complementaris, la posada en marxa de la Història Social Única, per a fer un seguiment del context social de la persona dependent i la creació de la figura de la persona Assistent Infantil per a acompanyar a menors amb diversitat funcional que necessiten rehabilitació terapèutica.

Pensar més en la majoria social

Segons un informe elaborat per CaixaBank, la Comunitat Valenciana és l'autonomia en la qual menys ha crescut la desigualtat des de la pandèmia mentre que, un informe de Fedea, destaca que el territori valencià és el que més ha reduït l'espera en la dependència.

"Aquest moment d'inflació, dificultats i incerteses exigeix més esforços de reequilibri. Pensar més en la majoria social. Perquè la fractura persisteix. No tots tenim les mateixes opcions i revertir-ho és obligació de la política decent. El primer deure d'una democràcia plena és permetre el progrés segur de la majoria social", va afirmar el president Ximo Puig durant el transcurs del seu parlament.

En aquest sentit, des de la Generalitat Valenciana s'aposta per, en l'actual context de dificultats,
es desplegaran noves polítiques que reforcen l'Estat del Benestar Valencià.

Ximo Puig, Héctor Illueca i Aitana Mas, en el Debat de Política General de 2022

Capgirada la situació heretada en Dependència

En matèria de Dependència i d'Inclusió, la Generalitat ha fet un tomb a la situació que venia heretada. Així, en els set anys de Botànic els beneficiaris de la Dependència s'han triplicat, la Renda Valenciana d'Inclusió ha pujat un 80% i l'Ingrés Mínim Vital, que abans no existia, ajuda hui a 141.000 valencians i valencianes. En conseqüència, la taxa de pobresa és hui tres punts inferior que en 2014, malgrat la pandèmia i a la pujada de preus.

"Sense aquest enfortiment de l'escut social valencià la pandèmia i aquesta guerra haurien tingut efectes calamitosos", destacava el president qui incidia en el fet que "les persones més vulnerables estan patint, com ningú, l'impost més injust i corrosiu: La inflació. Això ens obliga a enfortir la gestió social".

Per tot això, es crearà un nou sistema de teleassistència avançada a través de 50.000 suports tecnològics complementaris, es posarà en marxa Història Social Única, per a fer un seguiment del context social del dependent com ocorre amb la història clínica dels pacients, i es crearà la figura de l'Assistent Infantil per a acompanyar a menors amb diversitat funcional que necessiten rehabilitació terapèutica.

Finalment, a l'octubre està prevista la presentació del Pla Valencià d'Acció en Salut Mental amb un reforç de professionals de la salut mental, més centres de dia, unitats mòbils d'intervenció i plans d'ocupació específics.