Incrementar l'atenció necessària en els majors en àmbits digitals és el nou objectiu del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi Espanya. El conseller ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa pròximament un curs formatiu per a ensenyar a persones majors a usar tecnologies digitals amb la finalitat que coneguen les competències bàsiques en la realització de tràmits bancaris i administratius en línia, a més d'ensenyar-los l'ús de diverses aplicacions.
Arcadi Espanya ha assegurat que des de la Generalitat volen reduir la bretxa digital, la qual augmenta amb l'edat, donant l'atenció necessària que precisen aquestes persones. "Per a això anem a oferir-los una formació presencial individualitzada i continuada perquè arribe fins a l'últim racó del nostre territori. És l'administració la que ha d'adaptar-se a les persones majors i no a l'inrevés" ha afirmat.
El conseller ha reiterat la iniciativa posada ja en marxa per a instal·lar caixers automàtics en municipis xicotets i zones amb el risc de despoblació per així evitar l'exclusió financera. "Només serem una societat millor i més justa si canviem la nostra relació amb els majors" ha manifestat el conseller d'Hisenda.
Arcadi ha realitzat aquestes declaracions en l'esdeveniment de CaixaBank Sènior 'Compromís' al costat de Carlos San Juan, creador de la campanya 'Sóc major, no idiota', guardonat pel Parlament Europeu amb el premi Ciutadà Europeu 2022.
Carlos San Juan ha assegurat que aquesta iniciativa és una mesura molt positiva per a les persones majors, encara que "una mica tardana", ja que, segons el metge jubilat, "s'hauria d'haver engegat des del naixement de la digitalització". "Aquest projecte és necessari, no obstant això molts majors no aprendran per problemes de desplaçament o per no tindre internet", ha afirmat. San Juan té l'esperança que aquesta iniciativa s'expandisca per les altres comunitats autònomes: "Confie que es difonga. Som molts els que necessitem aquests cursos per a augmentar la nostra informació sobre competències digitals".
Els tres cursos formatius
Els mòduls formatius estaran centrats en el camp de la ciberseguretat, signa electrònica i banca digital.
Les persones majors aprendran en el camp de la ciberseguridad quines són les estafes més comunes (Phishing, Vishing o Smishing entre altres). Per a això, se'ls donarà instruccions per a detectar-los i se'ls ensenyarà com evitar que donen informació personal als estafadors.
D'altra banda, també se'ls informarà sobre els avantatges de tindre una signatura electrònica per a realitzar tràmits i gestions de manera senzilla amb les diferents administracions per així guanyar temps i evitar desplaçaments. En el mòdul se'ls ensenyarà com crear la seua signatura electrònica, instal·lar-li-la en els seus dispositius i realitzar alguna operació.
I, finalment, en el curs de banca digital les persones majors podran instal·lar-se l'aplicació dels seus bancs per a aprendre a fer operacions bàsiques com anul·lar rebuts, transferències, consulta de moviments o Bizum entre altres.
Tot el projecte es realitzarà sota la supervisió de l'Institut Valencià de Finances (IVF).