La Generalitat Valenciana continua fent passos per a establir una llei integral contra el tràfic amb finalitats d'explotació sexual. La legislació penal sobre tràfic "continua sent insuficient perquè fins al 2010 ni tan sols estava tipificat com a fet delictiu", denúncia sobre aquest tema la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.
Per això, Bravo reclama una llei integral contra el tràfic amb finalitats d'explotació sexual en clau autonòmica, "no sols per a poder lluitar eficaçment contra una de les formes més aberrants d'atemptat contra els Drets Humans que mercantilitza el cos de la dona" sinó per a "poder erradicar la prostitució en atacar el problema des del seu origen". Perquè la prostitució no és un contracte on dues persones actuen amb llibertat, sinó una manifestació de la violència de gènere i consegüentment s'ha de tractar.
La consellera Gabriela Bravo inaugura hui la II Jornada contra el tràfic i explotació sexual de dones, xiquetes i xiquets, que es desenvoluparà a Elx.
Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució
El 70% de les víctimes del tràfic són dones i xiquetes que són destinades a la prostitució i que les xarxes criminals que trafiquen amb elles "es mouen gràcies als avantatges que ofereix el món globalitzat", per la qual cosa la seua persecució "és molt difícil per a les forces i cossos policials", incideix la consellera.
Així mateix, Bravo lamenta "mentre continuem discutint sobre abolir o regular la prostitució, continuarem fomentant la tracta amb finalitats d'explotació sexual que és la que nodreix aquesta activitat que converteix a les dones en mercaderia".
Per eixe motiu, des de la Generalitat Valenciana es va crear el Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució, un espai on participen víctimes, entitats, experts, juristes, institucions acadèmiques i administracions. Per això, "continuarem treballant amb totes les entitats, ajuntaments i operadors jurídics perquè no sols necessitem canviar la llei, sinó també canviar mentalitats per a continuar espentant i acabar amb aqueixa esclavitud que, com a societat democràtica, ens avergonyeix tots", recorda la consellera.
Tres àmbits d'actuació
Un fòrum que té com a objectiu el de canviar mentalitats i erradicar la banalització de la prostitució entre els joves, perquè "anar a un prostíbul no és anar a prendre un café". Per això, s'actua des del vessant educatiu, legislatiu, amb reformes en el Codi Penal, i social, amb mesures d'ajudes a les víctimes.
Segons l'informe que maneja la Generalitat el 99% de les persones que consumeixen prostitució són homes, una activitat que suposa el 0,35% del PIB nacional, percentatge similar al de la Comunitat Valenciana.