La Generalitat ha atés un total de 10.531 dones víctimes de violència masclista en la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) en el període comprés entre gener i setembre d'enguany. Una xifra que, tal com ha explicat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, revela que la violència contra les dones és la primera causa que atén aquesta xarxa.
En aquestes oficines esteses en tots els partits judicials de la Comunitat Valenciana, el nombre total de dones assistides per algun delicte des de 2018 ascendeix a 81.379. D'aquestes, més de la meitat, quasi el 68%, eren dones víctimes de la violència de gènere.
La consellera, en relació amb aquestes dades, ha assegurat que "el nombre d'assistències evidencia que les víctimes recorren a aquesta xarxa per a buscar protecció, especialment quan són víctimes del terrorisme masclista". Per tant, "es confirma que era necessari apostar per la implantació d'aquesta xarxa al llarg del nostre territori".
Bravo també ha detallat que la Comunitat Valenciana és un referent en atenció a les víctimes del delicte. "Som l'autonomia amb major nombre d'oficines. Gràcies a l'acció d'aquest Consell, hem passat de 17 oficines en 2015 a 37 oficines en l'actualitat".
El caràcter multidisciplinari dels equips de l'OAVD facilita a les víctimes no sols els recursos necessaris per a garantir la seua seguretat, sinó també assistència integral i especialitzada.
A més d'oferir assistència lletrada, la xarxa d'oficines proporciona assessorament psicològic i social. Per a assegurar aquesta atenció individualitzada i integrada, Bravo ha explicat que "la Generalitat ha incrementat el seu personal considerablement. En 2022, aconseguim els 195 llocs d'ocupació amb professionals de la psicologia, treball social i dret".
La Comunitat Valenciana, referent en protecció de víctimes
En la lluita contra la violència masclista, la Generalitat també ha posat en marxa tres Oficines de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere: a València, Castelló i Alacant, aquesta última inaugurada aquesta mateixa setmana. Aquestes oficines ofereixen atenció especialitzada a les víctimes de violència de gènere i les acompanyen durant tot el procés.
Les oficines de València i Castelló han atés un total de 2.872 dones víctimes de violència masclista. Bravo ha recordat que "la Comunitat Valenciana és l'única autonomia que compta amb aquest servei i som pioners i referents en la protecció a les víctimes". "En aquesta línia, continuem destinant recursos a la lluita contra la violència cap a les dones".
Els Pressupostos de la Generalitat de 2023 recullen 23,6 milions a la lluita contra la violència masclista que suposa una inversió diària de quasi 65.000 euros.