Societat

Fisabio-Oftalmologia Mèdica bat el seu rècord en fer 181 trasplantaments de còrnia en 2021

La majoria d'aquestes intervencions han sigut trasplantaments lamerals, en els quals només se substitueixen les capes danyades i s'afavoreix una ràpida recuperació

1 minut

Una oftalmòloga durant una intervenció de trasplantament de còrnia

La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha realitzat 181 trasplantaments de còrnia l'any 2021, xifra rècord des que la Unitat de Trasplantaments de Còrnia de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM) va començar a realitzar aquest tipus de trasplantament en 2006.

La FOM es manté com a peça fonamental en la realització de trasplantaments de còrnia en la Comunitat Valenciana. "Això ha sigut possible gràcies a la solidaritat de la població valenciana, que és molt generosa amb les donacions i també al banc de teixits oculars valencià.

No obstant això, encara necessitem més còrnies per a poder retornar la vista a nombrosos pacients que estan esperant un trasplantament", ha destacat la directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM), Cristina Peris.

La majoria de trasplantaments de còrnia realitzats són trasplantaments lamelares, en els quals únicament se substitueixen les capes de la còrnia afectades. Aquesta cirurgia és especialment efectiva per a les malalties de la còrnia que cursen amb disfunció de l'endoteli corneal. Entre elles, la més freqüent és la distròfia de Fuchs.

"Per a aquesta mena de pacients realitzem una intervenció més ràpida, amb una tècnica anomenada DMEK, que presenta una menor taxa de rebuig i complicacions així com una satisfacció del pacient extraordinària per una recuperació visual, més ràpida, que permet que el pacient puga incorporar-se abans a la seua activitat quotidiana", ha afegit l'oftalmòloga, especialitzada en còrnia.

La taxa d'èxit d'aquesta mena de trasplantaments és molt elevada. En línies generals, la supervivència dels empelts és del 95% al cap de 10 anys amb una taxa de rebuig de l'1-2%.

A més dels trasplantaments lamerals, existeixen els trasplantaments penetrants, que es realitzen quan totes les capes corneals estan danyades. Les principals patologies que fan necessari aquest tipus d'intervencions són les úlceres o infeccions corneals molt profundes i perforants que afecten l'eix visual.

Algunes d'aquestes patologies són el queratocono avançat amb cicatriu que afecta l'eix visual, els traumatismes oculars perforants que cursen amb perforació corneal que afecta l'eix visual, o distròfies corneals que afecten a totes les capes de la còrnia.

En total, des de 2006, la FOM ha realitzat 1.668 trasplantaments de còrnia. Prèviament a la cirurgia, cadascuna de les còrnies és analitzada minuciosament en el banc d'ulls seguint les normatives europees de la European Eye Bank Association (EEBA) i nacionals de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

"El trasplantament no comença en el quiròfan. Quan rebem una còrnia, no és directament apta per a trasplantar en els pacients. Abans és imprescindible analitzar el teixit i seleccionar la còrnia més adequada per a cada cas en particular", ha matisat Peris.

A causa de la popularització de les tècniques lamerals, pràcticament tota còrnia, prèvia anàlisi exhaustiva, pot ser útil per a una patologia en concret. Aproximadament, un 73% de les còrnies donades són aptes per al trasplantament.

L'activitat assistencial de Fisabio-Oftalmologia Mèdica es va completar en 2021 amb la realització de més de 6.400 cirurgies en les especialitats de cataractes, retina, plàstica, intervencions de la via lacrimal, glaucoma i còrnia. Així mateix, la xifra de proves diagnòstiques realitzades a pacients de la Comunitat va superar la xifra de 121.300.

Etiquetes: