El Feminari reclama fermesa en els valors per a polititzar a les dones en un món en crisi i amb excés de masclisme

Guardar

Obertura del VI Feminario en el Teatre Principal
Obertura del VI Feminario en el Teatre Principal

La Diputació de València ha obert este divendres l'espai de debat i reflexió del seu sisé Feminari, el fòrum organitzat per l'àrea provincial d'Igualtat que amb el títol ‘Dona, Feminisme i Democràcia’ consolida l'esdeveniment que recull la tradició del feminisme valencià i tracta de donar respostes als reptes actuals, que en el present es multipliquen amb els ressons d'una pandèmia i una crisi global que han suposat una reculada en la lluita per la igualtat entre homes i dones.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha exercit d'amfitrió en l'acte d'obertura del Feminari en el Teatre Principal. Gaspar ha posat el focus en la seua intervenció sobre les inquietants veus que continuen alimentant “una societat amb massa dosi de masclisme”. Sense anar més lluny, ha fet al·lusió a l'estudi de la Fundació FAD que revela que un 20% dels joves entre 15 i 30 anys nega l'existència de la violència de gènere; i a les paraules d'una presidenta autonòmica que governa amb majoria absoluta i que considera que “cada vegada hi ha menys masclisme”.

Exposat el problema, el responsable provincial ha assegurat que la institució que presidix continuarà dotant de recursos econòmics a la seua xarxa de municipis contra la violència de gènere i donarà suport incondicional als col·lectius i dones “amb valor, idees i força per a canviar d'una vegada allò que no suportem més de la societat en què vivim, un estat que, malgrat avançar en favor dels drets socials, desqualifica a les dones en l'espai públic”. En opinió de Toni Gaspar, “no es tracta de feminitzar la política, sinó de polititzar a les dones”.

En la mateixa línia s'ha expressat la responsable d'Igualtat, Eli García, que ha exposat les “greus conseqüències que primer la pandèmia i ara l'escalada bèl·lica en un conflicte global d'incalculables dimensions estan tenint per a moltes dones en societats democràtiques i, per descomptat, en països on la conquesta dels drets socials és tan sols una utopia”. Fets com estos, que empitjoren xacres com la violència sobre les dones i la seua discriminació en la presa de decisions, “ens porten a continuar plantejant fòrums de reflexió com el Feminari, que tracten de donar resposta i protegir la dona en àmbits dels quals no solem parlar en clau d'igualtat, com el sanitari, el jurídic i el bèl·lic”.

Estos seran alguns dels temes plantejats en el sisé Feminari, que acull el Teatre Principal de València este divendres i el dissabte, amb la participació de dones referents en els seus sectors professionals i amb un nexe d'unió: la perspectiva de gènere. La padrina de totes elles i del Feminari és la professora de Filosofia Moral i Política Amelia Valcárcel, qui s'ha encarregat una vegada més de la conferència inaugural d'esta “plataforma de reflexió tan necessària”.

La catedràtica de la UNED i consellera d'Estat ha reclamat als qui habiten societats avançades “més força que mai en la completa seguretat dels nostres valors per a fer front a les amenaces d'un món global la transformació del qual pensarem que podria ser pacífica”. Amelia Valcárcel té clar que “allí on no hi haja democràcia pot haver-hi rebel·lia, però mai feminisme”, i per això advertix de “la importància del sistema civilitzatori en un moment de lleugera reculada democràtica”.

Filòsofes, juristes, metgesses i activistes

La primera taula del Feminari 2022, després de la xarrada inaugural d'Amelia Valcárcel, ha consistit en un diàleg entre la consellera de Justícia del Govern valencià, Gabriela Bravo, i la doctora en Dret Constitucional i ex vicepresidenta del Govern Carmen Calvo. L'actuació de dansa ‘Elionor de Villena’, amb direcció escènica de Toni Aparisi, posa fi a la jornada matinal d'obertura del sisé Feminari.

Per a este divendres hi ha programades dos taules de debat. La primera, a les 16.30 hores, comptarà amb la participació de la matrona de l'Hospital La Fe María Salud Girbés; la mèdica forense Purificació Beltrán; i l'especialista en medicina preventiva i salut pública Vita Arrufat. Aportaran una mirada feminsta sobre el binomi dona i salut, en un debat moderat per la treballadora social de la Conselleria de Sanitat Araceli García.

El segon dels temes proposats per les organitzadores del Feminari és la violència contra les dones com a arma de guerra. Debatran sobre este tema l'activista colombiana Claudia Yurley, que defensa els drets de les víctimes del flagel i la tracta al seu país; la periodista i investigadora afganesa Noor Ammar; i la neuropsicòloga i directora de l'ONG TierraUNA a Colòmbia, Sonia Amado. Totes elles participaran en una taula programada per a les 18.00 hores i moderada per Lucy Polo, presidenta de l'associació Por Ti Mujer.

Jornada del dissabte

La jornada del dissabte arrancarà a les 9.30 hores amb la taula ‘La dona com a subjecte constitucional de la justícia’, amb la participació de les fiscals especialistes en violència sobre la dona Teresa Peramato, de la Fiscalia General de l'Estat, i Rosa María Guiralt, de la Fiscalia Provincial; la magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona d'Albacete Cira García; i la presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, Mª del Pino de la Nuez

L'últim dels temes que abordarà el sisé Feminari de la Diputació és el de sexe i gènere en l'agenda feminsta. L'advocada especialitzada en Dret Penal i de Família Paula Fraga, la doctora en Filosofia Alicia Miyares i la padrina de l'esdeveniment, la catedràtica Amelia Valcárcel, reflexionaran sobre la idea que ‘el concepte importa’. Després arribarà la clausura a càrrec de la diputada d'Igualtat, Eli García, i el tancament musical de Cecilia Huerta i Liam Joyce.

Arxivat a:

Destacats