El començament del nou curs escolar 2024-2025 que es va iniciar dilluns passat 9 de setembre va portar amb ell la implantació per part de la Conselleria d'Educació de diverses novetats. Entre elles, es trobaven canvis en el currículum educatiu de l'ESO per a augmentar el pes de matèries com a Música, Matemàtiques o Anglés o l'arribada —encara que de manera gradual— de la infermera escolar; i també dos dels símbolos que han marcat la gestió del conseller José Antonio Rovira al capdavant del departament autonòmic d'Educació: la Llei de Llibertat Educativa i la posada en marxa del districte únic.
La gratuïtat de l'educació en la franja d'edat de 0 a 3 anys també ha sigut un dels aspectes més importants aprovats per l'actual executiva de la Conselleria. De fet, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va assegurar dilluns passat durant la seua visita al CEIP Carles Salvador de València que "la gratuïtat i la universalitat de l'educació de 0 a 3 anys" era "una obligació moral que té a veure amb la conciliació i la coresponsabilitat real, així com amb l'estimulació primerenca".
No obstant això, des de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de la Província de València (FAMPA-València), el seu president, Rubén Pacheco, qualifica de "mentida" la posada en marxa d'esta mesura, ja que "la pràctica totalitat de les places generades enguany de 0 a 3 anys s'han creat en la xarxa concertada i no en la pública". Segons explica Pacheco a València Extra, el projecte de fer gratuïta l'educació entre els 0 i els 3 anys respon a la normativa europea i estatal i és una estratègia que s'està implantat "en el sistema educatiu valencià des de fa cinc anys".
"L'any passat es van preparar i van condicionar un gran nombre de centres públics i ja vam tindre integrada dins d'estos l'educació de 2 a 3 anys. Enguany s'han inclòs també la franja de 0 a 2, la qual cosa és magnífic per a la conciliació, però la diferència és que fins ara eixes places s'estaven creant en la xarxa 100 % pública, tal com demanava Europa, i enguany la pràctica totalitat de les places s'han creat en la xarxa concertada", afig el president de l'entitat educativa.
És per això que Pacheco rebutja que s'assegure que ara l'educació de 0 a 3 anys és "gratuïta i universal per primera vegada", ja que si un alumne inicia la seua escolarització en un centre concertat "el més normal és que continue en esta escola" que únicament serà gratuïta fins als 3 anys.
"L'engany al que s'està portant a la població és majúscul perquè tots sabem que si matriculem al nostre fill o filla en l'escola concertada, encara que estiga obligada a oferir educació gratuïta, tots i totes sabem que és fals perquè tindrem un goteig permanent de diners que se'ns van a reclamar", assegura el president de FAMPA-València.
Crear més places en l'escola pública per a no afavorir a la concertada
Per este motiu, des de la Federació d'ampas valencianes demanen que les noves places que cobrisquen la primera etapa educativa es generen únicament en l'escola pública, d'acord "amb la normativa europea", afirma Pacheco. Precisament, la gratuïtat d'esta etapa s'ha finançat a nivell estatal amb 600 milions d'euros procedents dels Fons Next Generation la condició dels quals és que estos s'usen per a crear noves aules públiques no per a concerts.
Fins a fa uns anys, l'educació de 0 a 3 anys únicament s'impartia en institucions privades o en aquells centres municipals de caràcter públic o concertat. Després de l'exigència europea de desprivatizar eixa etapa educativa, "moltes de les escoles concertades es van convertir en públiques i es van començar a crear les aules de 2 a 3 anys, per la qual cosa la quantitat de concertades va començar a disminuir", explica Rubén Pacheco; qui al mateix temps confirma que les noves places d'infantil creades ara "salven a les concertades perquè no perden alumnat".
"Sota el nostre punt de vista estan utilitzant fons públics per a afavorir al negoci privat. La xarxa 100 % pública és l'única que garantix eixa gratuïtat i universalitat perquè és la que ens va a assegurar que eixes persones que puguen tindre algun problema en pagar les necessitats educatives dels seus fills ho puguen fer. En la xarxa concertada és impossible que es garantisca la gratuïtat", apunta el dirigent de FAMPA.
Matrícula oberta tot l'any
Durant la seua visita al CEIP Carles Salvador, Mazón també va assegurar que, com a novetat, els centres escolars, tant públics com concertats i privats, mantindrien al llarg de tot el curs el procés de matriculació obert.
"Qualsevol que no haja portat al seu fill o filla este 9 de setembre tindrà tot el curs perquè va a estar matrícula oberta permanent tot el curs perquè els xiquets no es posen d'acord per a nàixer alhora i les decisions dels pares i mares per a poder escolaritzar als seus fills d'1 a 3 anys pot ser en qualsevol moment de l'any. Per tant, un dels requisits que hem exigit tant als col·legis públics com a privats és que siga una matrícula oberta perquè en qualsevol moment de l'any amb llibertat es puguen apuntar", declarava Mazón.
Sobre este tema, Rubén Pacheco assegura que és una mesura que "només beneficia a les escoles privades i concertades perquè els interessa tindre la matrícula oberta tot l'any per a tindre més alumnat". "No s'està oferint res nou, en els centres concertats sempre ha sigut així i en un col·legi públic quan un xiquet o xiqueta vol escolaritzar-se a meitat de curs també entrarà dins del sistema i obtindrà plaça", afirma.