Com es crea una pel·lícula? De quina manera es transforma una simple idea en un llargmetratge amb una història i uns personatges? I com es creen eixos personatges? De segur que alguna vegada ens hem plantejat una d'aquestes cuestones mentre veiem una de les mítiques pel·lícules de l'estudi cinematogràfic Pixar.
Unes preguntes la resposta de les quals podrem descobrir ara gràcies a l'exposició interactiva de Pixar que s'inaugura hui en el Museu de les Ciències de València. Així, en aquesta mostra anomenada 'La Ciencia de Pixar' els visitants faran un recorregut expositiu pel procés creatiu a través del qual una simple idea es converteix en grans pel·lícules com 'Toy Story', 'Coco', 'Mostruos S.A.', 'Cars' o la mítica 'Buscando a Nemo'.
En eixe sentit, els visitants començaran la seua immersió en el món creatiu dels films de Pixar amb un vídeo que il·lustra com una idea abstracta es plasma a través d'un procés creatiu i tecnològic en la gran pantalla en forma de pel·lícula d'animació. En total, l'exposició té 1000 metres quadrats dividits en huit seccions (modelatge, 'rigging', superfícies, escenaris i càmeres, animació, simulació, il·luminació i renderitzat) i en cadascuna d'aquestes s'ensenya al públic com és el procés de producció que utilitza aquest estudi de cinema.
El recorregut expositiu inclou, a més, recreacions a escala humana de molts dels personatges de Pixar, com Buzz Lightyear Mike i Sulley i WALL•E, entre altres. 'La Ciència de Pixar' naix com una exhibició on el públic pot participar i experimentar amb les tècniques que usen els treballadors de Pixar per a crear les pel·lícules. És per això que en les diferents seccions que componen l'exposició, el visitant podrà provar algunes de les tècniques del món de l'animació.
Per exemple, en la secció 'Superfícies', mitjançant un interactiu, es pot canviar l'aparença dels cotxes de 'Cars' o una esfera en la cuina de 'Ratatouille' en un joc de colors, textures o lluentors. Mentrestant, en 'Escenaris i cambres', els visitants descobreixen com crear una vista d'insecte per a 'Bichos' a través de les diferents opcions en la ubicació i angles de la càmera; i en l'àmbit 'Il·luminació' poden provar com ajustar les llums d'una escena del saló d''Up!' per a canviar l'ambient per complet i l'ús de llums per a crear les escenes submarines de 'Buscando a Nemo'.
Aquesta mostra (oberta des del 6 d'octubre fins al 10 de març de 2024) està dirigida a totes les edats, tant per al públic infantil com per al públic adult, i reuneix desenes d'elements pensats perquè els visitants puguen experimentar física i virtualment amb les tècniques que utilitza aquest estudi cinematogràfic en el seu moment a dia. Així, podran descobrir en primera persona com pot influir en les nostres emocions la il·luminació d'una escena o el punt de vista de la càmera.
L'exhibició ha sigut creada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios; i, a més d'explicar els diferents passos que componen el procés de creació d'una pel·lícula, també compta amb contingut addicional com a vídeos i entrevistes amb els propis treballadors de Pixar on relaten amb exemples reals alguns desafiaments tècnics als quals s'han hagut d'enfrontar durant el procés de creació d'algunes de les cintes més conegudes de Pixar.
En el Museu de les Ciències fins a març de 2024
Després de passar pel Caixa Fòrum de Barcelona, 'La Ciència de Pixar' arriba a València i obri les portes hui divendres 6 d'octubre i estarà en la primera planta del Museu de les Ciències fins al 10 de març del pròxim any 2024. És per això que per a accedir a ella s'ha d'adquirir l'entrada d'aquest recinte museístic en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
L'entrada general (per a majors de 13 anys) té un cost de 8,70 euros; mentre que per a les persones jubilades o pensionistes, persones amb diversitat funcional i també els xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys té un cost reduït de 6,70 euros. En el cas dels menors de 0 a 3 anys l'entrada és gratuïta.