Una experta de Vithas explica quan la regurgitació en bebés pot ser un senyal d'un problema més greu

Guardar

Dra Gurrea, experta de Vithas
Dra Gurrea, experta de Vithas

La regurgitació, també coneguda com a "reflux" o "vòmits freqüents", és un problema comú en els bebés, especialment en els primers mesos de vida. Encara que pot ser una situació preocupant per als pares, és important entendre que, en molts casos, és una fase temporal i que existixen formes efectives de manejar-la.

Segons explica la doctora Dolores Gurrea, pediatra digestiva de l'hospital Vithas València 9 d'Octubre, "la regurgitació ocorre quan el contingut de l'estómac del bebé es retorna cap a l'esòfag i, a vegades, cap a la boca. Este fenomen és més freqüent durant els primers sis mesos de vida, ja que el sistema digestiu del bebé encara està en desenvolupament. La raó principal és que l'esfínter esofàgic inferior, que regula el pas dels aliments cap a l'estómac, no està completament madur".

La majoria dels bebés superen la regurgitació a mesura que el seu sistema digestiu madura, generalment al voltant dels 6-12 mesos d'edat. Normalment, la regurgitació és generalment inofensiva, però pot ser incòmoda per al bebé i estressant per als pares.

Els símptomes inclouen vòmits freqüents després de les preses, rots excessius, o l'aparició de mal alé i arcades. "En estranys casos -comenta la doctora Gurrea- si el reflux es torna més sever, podria indicar enfermetat per reflux gastroesofàgic (ERGE), que requerix atenció mèdica".

"Per això -afirma la pediatra- els pares han d'estar atents a certs signes com a pèrdua de pes, dificultats per a alimentar-se, respiració sorollosa o tos persistent, o si el bebé sembla tindre dolor o molèsties intenses. En cas que els símptomes siguen persistents o s'agreugen, és fonamental consultar al pediatre. Fins i tot, poden recomanar-se medicaments per a reduir l'acidesa de l'estómac o ajustar la dieta del bebé si se sospita d'al·lèrgies o intoleràncies".

Com diferenciar la regurgitació dels vòmits?

L'especialista aclarix que "quan el bebé vomita, el contingut de l'estómac ix disparat amb força per la boca, ja que és conseqüència de la contracció forta dels músculs de l'abdomen i el diafragma. No obstant això, quan regurgita, el contingut fluïx per la boca amb menys força, sense esforç per part del xiquet. En este cas, a més, no hi ha contraccions musculars i el lactant no patix malestar o dolor".

A més, cal afegir que la regurgitació està habitualment acompanyada de rots i sol tindre lloc després de les preses, quan l'estómac del lactant està ple, així com quan el xiquet està ficat al llit, postura en la qual és més fàcil que el contingut de l'estómac ascendisca a l'esòfag.

Causes més freqüents

Tal com aclarix la professional, "entre les causes més comunes, es troben el desenvolupament immadur del sistema digestiu, ja que els músculs que controlen el pas de l'aliment encara no estan completament formats, o menjar en excés o molt ràpid el que pot augmentar les probabilitats de regurgitació".

Prevenció

Existixen diversos mètodes per a alleujar les molèsties, com evitar posar al bebé en posició horitzontal immediatament després d'alimentar-lo, ja que això pot facilitar el retorn del contingut estomacal, és a dir, que és recomanable sostindre al bebé en posició vertical durant almenys 20-30 minuts després de cada menjar per a permetre que el menjar s'assente correctament en l'estómac.

"A més, és preferible alimentar al bebé amb quantitats més xicotetes, però més freqüents, la qual cosa ajuda a evitar que l'estómac se sobreplene" comenta la doctora Gurrea qui recomana "evitar roba ajustada que pressione l'abdomen del bebé per a minimitzar la probabilitat de reflux". Quant a l'alimentació, "provar amb biberons especials per a reduir l'aire que el bebé engul, la qual cosa podria ajudar a disminuir la regurgitació", subratlla la professional.

Sobre Vithas

El grup Vithas està integrat per 20 hospitals i 39 centres mèdics i assistencials distribuïts per 14 províncies. Els 12.600 professionals que conformen Vithas ho han convertit en un dels líders de la sanitat espanyola. A més, el grup integra a la Fundació Vithas, Vithas Xarxa Diagnòstica i la central de compres PlazaSalud.

Vithas, recolzada pel grup Goodgrower, fonamenta la seua estratègia corporativa en la qualitat assistencial acreditada, l'experiència pacient, la investigació i la innovació i el compromís social i mediambiental.

Destacats