Els estudiants pagaran 100 euros més per llogar una habitació a València

El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària alerta que la reducció de l'oferta de lloguer ha augmentat els preus en els pisos compartits

Guardar

Grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV). Imatge: UPV
Grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV). Imatge: UPV

Entre 50 i 100 euros més per habitació. Esta és la quantitat que un estudiant haurà de pagar de més si es troba a la recerca d'una habitació en un pis compartit per al curs que ve en la ciutat de València. Són dades del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de València (COAPIV) en els quals s'alerta de les conseqüències que estám tenint els problemes en el mercat del lloguer també en el cas de la població estudiantil.

Darrere d'esta pujada en els preus, des de COAPIV asseguren que es troba el "considerable descens de l'oferta d'habitatges en lloguer en general". Una situació que no solament complica la búsqueda d'un habitatge de cara al pròxim curs, sinó que també provoca que s'incrementen els preus a causa de la reducció de l'oferta.

Este augment suposarà que els estudiants arribats de diferents localitats de la província de València, d'altres províncies o de l'estranger, hauran de fer front al pagament de lloguers més cars, de 300 i 400 euros per habitació —a més dels subministraments d'aigua, gas, electricitat i Internet—, per la qual cosa al final la despesa per persona, només en habitatge, s'estima que rondaran entre els 400 o 450 euros.

Així mateix el Col·legi de Registradors recalca que el motiu pel qual es lloguen menys habitatges és que "existix un parc d'habitatges insuficient per a la demanda existent". En este sentit, ha criticat la Llei d'Habitatge perquè ha suposat que "molts pisos o cases hagen eixit del mercat del lloguer per la falta de seguretat jurídica".

Més antelació o augmentar la construcció de pisos per a estudiants

Respecte a la solució d'esta disjuntiva, des de COAPIV recalquen que resoldre la "insuficient oferta" de pisos en lloguer passaria per "una política de major construcció de pisos d'este tipus, així com una legislació seriosa i eficaç quant a seguretat per a propietaris, a més de possibles ajudes". En eixa línia, el Col·legi pronostica que augmentar la quantitat d'habitatges per a llogar faria que els preus s'ajustaren "d'una manera natural".

Així mateix, el president de COAPI València, Alfredo Cano Bolunta, ressalta la necessitat de començar a buscar amb molta antelació un habitatge on residir per al pròxim curs. "És primordial, encara que no sempre és possible, anteposar-se i començar a buscar l'habitatge per al pròxim curs com més prompte millor, al març, a l'abril o al maig", concreta Cano Boluda.

Viure fora de València i nous models habitacionals

Com a conseqüència de l'augment del cost d'un habitació en pisos compartits, hi ha molts estudiants que opten per eixir fora de la ciutat de València i buscar una casa en les localitats situades en la seua àrea metropolitana on els preus són més assequibles i ronden els 200 i 250 euros.

Així mateix, l'opció de viure en una residència d'estudiants cobra força en una conjuntura on trobar un habitatge resulta una tasca difícil. A pesar que esta opció és, en la majoria d'ocasions, més cara que compartir un habitatge, molts estudiants decidixen triar les residències a causa dels serveis que estes oferixen. En concret, en la capital valenciana ha proliferat en els últims mesos un nou concepte de residència en les instal·lacions de la qual no solament hi ha habitacions i zones comunes, sinó que també compta amb gimnàs, piscina i fins i tot una sala de cinema a la disposició dels qui viuen allí.

És el cas de les habitacions que oferix la companyia Resa en una de les tres residències que té a València. En elles, els estudiants poden trobar habitacions individuals amb bany privat en les quals les zones comunes, com la cuina, són compartides. A més, Resa també oferix estudis individuals d'una major grandària i en els quals la cuina ja es troba dins del mateix espai.

Exterior y piscina de la Residencia RESA Patacona. Imagen: RESA
Exterior i piscina de la Residència RESA Patacona. Imatge: RESA

Quant als preus, estos fluctuen entre els 776 euros al mes per una habitació individual fins als 1062 euros que costa un estudi individual exterior amb cuina incorporada. A més, estes tarifes inclouen ja les despeses de subministraments com a llum, aigua i gas, una neteja setmanal de l'habitació, la connexió a internet, el canvi setmanal de tovalloles i llençols i la utilització de les zones comunes.

Compartint un model de negoci similar a Resa es troba Nido Living, encara que amb un nou concepte, el 'flex-living', més transgressor que combina un hotel amb una residència estudiantil. Els allotjaments que Nido Living Malvarrosa, la residència que obrirà les seues portes el pròxim mes de setembre, tenen un preu al mes de 780 i 1060 euros i són apartaments individuals en els quals la cuina i el bany són privats i tots els serveis "estan inclosos, fins i tot el manteniment", explica a València Extra Alejandro Fernández, General Manager de Nido El Porvenir (Sevilla).

Estudio premium en Nido Living Malvarrosa. Imagen: Nido Living
Estudi premium en Niu Living Malvarrosa. Imatge: Niu Living

En concret, este complex residencial que ultima els treballs per a poder estar obert abans que comence el curs, se situarà en les proximitats de la platja de la Malvarrosa i els campus universitaris i inclourà 253 llits en sis plantes, a més de zones comunes com a cinema, gimnàs, restaurant i menjador, terrasses exteriors, sales d'estudi i àrees de 'co-working'.

 

 

 

Destacats