Societat

Estiu Jove 2024: com gaudir de descomptes de fins al 90% en viatges

El Govern ha presentat l'edició de 2024 d'Estiu Jove amb una inversió de 130 milions d'euros

1 minut

Dos xiques joves viatjant en tren per Europa

El Govern ha presentat Estiu Jove 2024, una nova edició del programa que permetrà als i les persones d'entre 18 i 30 anys a viatjar per Espanya i Europa amb descomptes que poden arribar al 90%. Però, com beneficiar-se d'este programa?

En primer lloc, cal tindre en compte que enguany podran beneficiar-se del pla tots els joves d'entre 18 i 30 anys amb residència legal a Espanya, independentment de la seua nacionalitat. El Pla Estiu Jove 2024 permetrà viatjar a persones d'entre 18 i 30 anys amb tren, autobús i Interraïl per Espanya i per Europa i els descomptes s'aplicaran sobre el preu dels bitllets a realitzar entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.

Com inscriure's

Per a optar als descomptes, els potencials beneficiaris hauran de registrar-se en una web que habilitarà el Ministeri en els pròxims dies amb el seu DNI, NIE o passaport.

Si es complixen els requisits del programa, una vegada registrat, els beneficiaris rebran un codi personal i intransferible que hauran d'utilitzar per a adquirir el passe Interraïl i els bitllets de tren i autobús rebaixats en les webs dels respectius operadors.

Els descomptes aniran des del 90% per als servicis de mitjana distància convencional i per als viatges amb autobús regular de competència estatal, del 50% en els títols senzills d'Avant i per a l'alta velocitat amb un màxim de 30 euros per bitllet, així com un descompte del 50% del Global Flexible d'Interraïl de 10 dies en 2 mesos, quan es comercialitze a través de Renfe.

Inversió de 130 milions d'euros

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, ha aprovat este dimarts un Reial decret llei per a activar la segona edició del programa Estiu Jove, després del gran èxit registrat l'any passat. En 2023 van poder gaudir dos milions de joves d'eixa franja d'edat, que van realitzar quatre milions de desplaçaments.

El pressupost per al pla serà d'uns 130 milions d'euros: 55 milions d'ells aniran destinats a l'autobús i 75 milions, al ferrocarril.

Promoure el transport sostenible

L'objectiu és promoure entre els joves l'ús d'un mitjà de transport més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el vehicle particular per als viatges estivals d'oci, així com contribuir a potenciar el seu aprenentatge i independència i a enfortir les relacions personals i el sentiment europeu.

"Estem convençuts que l'Estiu Jove 2024 superarà les xifres de l'any passat i contribuirà a ampliar el coneixement que els nostres joves tenen del seu país, potenciant al mateix temps la seua autonomia i les seues relacions personals. Viatjar és probablement una de les aportacions que més pot enriquir a una persona que està formant-se", ha assegurat el ministre Óscar Puente.

Puente ha reiterat que la joventut és "una de les prioritats d'este Govern com ha quedat demostrat en moltes de les polítiques que s'han posat en marxa des de l'Executiu central". El ministre també va indicar que la tramitació d'este instrument es farà a través del mecanisme de Reial decret llei, per la qual cosa els grups polítics podran ratificar-lo quan passe la seua tramitació parlamentària.

El Reial decret llei contempla finançar descomptes en els servicis ferroviaris de Mitjana distància competència de la Generalitat de Catalunya si així se sol·licita des de la comunitat autònoma en un termini de deu dies des de l'entrada en vigor del Reial decret llei. La previsió és que s'estén a altres servicis de mitjana distància prestats per Renfe en virtut de convenis o contractes amb altres comunitats autònomes.

Èxit del programa en 2023

El programa Estiu Jove va tancar la seua primera edició amb gran èxit en facilitar que més d'1,13 milions de joves d'entre 18 i 30 anys descobriren Espanya a l'estiu. En total, s'han van registrar quatre milions de viatges entre el 15 de juny i el 15 de setembre, dels quals el 60% es van realitzar en ferrocarril i la resta, per carretera.

Segons ha explicat el ministre, el 69% dels viatgers únics van utilitzar el tren per a moure's per Espanya, i el 51% ho van fer per carretera. A més, es van registrar 16.134 passes Interraïl per a viatjar per tota Europa només per a joves, la qual cosa implica quasi aconseguir els 17.600 passes que es van vendre en total a Espanya en 2022, tant a través de Renfe com de la web Interrail.eu, i sense distinció d'edat.