Després de més d'un any de negociacions, el passat 15 de juny Yolanda Díaz, actual ministra de Treball, anunciava un acord entre el seu departament i les principals organitzacions sindicals, UGT i CCOO, per a donar llum verda a l'Estatut de les persones en formació pràctica no laboral en l'àmbit de l'empresa, més conegut com a Estatut del Becari. "Per fi tenim acords amb sindicats per a ja no tindre més falsos becaris i tindre l'estatut que es mereix el nostre país", va declarar Díaz.
Precisament, el principal objectiu d'aquest document és determinar els períodes de formació pràctica no laboral que es poden realitzar en l'àmbit de l'empresa, així com desenvolupar el règim jurídic que els ordena. A més, en el text s'estableix un règim sancionador amb multes de fins a 225.000 als incompliments dels drets dels alumnes; les pràctiques extracurriculares hauran d'estar remunerades economicamente per les empreses o entitats públiques on es desenvolupen i aquestes es limitaran a 480 hores.
Empreses i universitats, en contra de la nova normativa
A pesar que moltes veus asseguraven que es tractava d'una norma necessària per a regular i vigilar les pràctiques formatives que desenvolupa l'estudiantado universitari, també existeixen altres organitzacions de diferents àmbits que desaproven aquest codi. És el cas de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) que no va recolzar l'Estatut quan va ser anunciat per Díaz "pel fons", ja que detallen que augmentarà la burocràcia i repercutirà directament en la formació de l'alumnat. A més, des de la patronal argumentaven que la seua aprovació no era "ni urgent ni d'extrema necessitat" en una conjuntura de dissolució de Corts i a poc més d'un mes de les eleccions generals.
La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) tampoc va donar el vistiplau a l'Estatut a causa que, segons confirmaven en un comunicat, "constitueix una amenaça per al model de pràctiques vigent en el sistema universitari espanyol". Des de la CRUE també s'al·legava que les pràctiques universitàries responen a un assumpte "estrictament acadeḿico", per la qual cosa rebutjaven la presència dels sindicats i la patronal durant les negociacions del text. D'altra banda, la Confederació es mostrava en contra de la remuneració econòmica als estudiants per realitzar les pràctiques assegurant que això desembocaria en una reducció de l'oferta.
L'aprovació del nou Estatut, en l'aire
A pesar que el nou document normatiu va rebre el 'sí' dels sindicats la passada setmana, la seua tramitacuión i posterior aprovació es troba en aquests moments en l'aire a causa de la convocatòria d'eleccions generals el pròxim mes de juliol. Perquè l'Estatut del Becari entre en vigor, el Ministeri de Treball ha d'elevar el text al Consell de Ministres, que hauria d'aprovar la norma via reial decret llei abans del 23 de juliol, data de les eleccions generals. Per a això, el Departament que dirigeix Yolanda Díaz encara no ha fixat una data i aposta per la prudència per a la seua tramitació i anar veient els terminis.
En aquest sentit, la ministra de Ciència, Diana Morant, va descartar que aquest Estatut arribara al Consell de Ministres abans dels pròxims comicis a causa que aquest "necessita ara els temps que requereix qualsevol mesura per a poder-la treballar amb les universitats, les empreses i, en definitiva, amb tots els actors implicats". "Ha de seguir el seu curs i treball normal amb els grups parlamentaris, i en aquest moment no tenim grups parlamentaris", ha assenyalat en al·lusió al fet que les Corts es van dissoldre a la fi de maig.