Societat

L'escolarització de l'alumnat dels Centres d'Educació Especial es prolongarà fins als 22 anys

La decisió de prolongar l'escolarització ha sigut recolzada per un informe de l'Advocacia de la Generalitat

1 minut

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, el secretari autonòmic d'Educació, Daniel Mcevoy, i la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig

En un pas significatiu cap a la inclusió educativa, el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha anunciat hui que a partir del pròxim curs 2024-2025 es prolongarà l'escolarització en els Centres d'Educació Especial fins als 22 anys. Esta mesura beneficiarà a 175 alumnes nascuts en 2003 de 45 centres sostinguts amb fons públics.

Durant la roda de premsa, Rovira, acompanyat del secretari autonòmic d'Educació, Daniel Mcevoy, i la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ha destacat que esta extensió respon a una demanda històrica de les famílies d'estos alumnes. "Esta és una reivindicació que les famílies porten realitzant molts anys, però havíem d'esperar a tindre una garantia jurídica per a fer-ho de manera legal", ha explicat Rovira.

Una reivindicació històrica

El conseller ha incidit en les expectatives no complides per l'anterior Govern del Botànic, que, segons Rovira, va firmar en funcions una resolució per a prolongar l'escolarització sense la base jurídica necessària. "L'anterior secretari autonòmic d'Educació va firmar, estant ja en funcions, el 6 de juliol de 2023, una resolució en la qual allargava l'escolarització fins als 22 anys d'estos alumnes. Però esta resolució presentava un problema triple: a més d'estar firmada en funcions, anava contra el seu propi Decret 105/2022 i regulava el curs 2024-2025, en el qual sabia que ja no estarien governant", ha criticat Rovira.

El conseller ha subratllat la serietat amb la qual el nou Govern de Carlos Mazón ha abordat la situació. "Amb l'educació no es juga, i molt menys amb l'educació de l'alumnat amb necessitats especials. El Govern de Carlos Mazón ha treballat molt i en molt poc temps per a poder donar una solució a l'escolarització de l'alumnat amb necessitats especials", va afirmar. La decisió de prolongar l'escolarització ha sigut recolzada per un informe de l'Advocacia de la Generalitat.

Cooperació interdepartamental

Per part seua, Xaro Escrig ha informat que la Llei orgànica de Modificació de la Llei orgànica d'Educació (LOMLOE) establix en 21 anys la finalització dels estudis per a alumnes d'educació especial. No obstant això, el Decret 105/2022 de l'anterior govern permetia la permanència en estos centres fins al final del curs en el qual l'alumne complia 21 anys, una norma més restrictiva que la LOMLOE.

"Des de la Conselleria d'Educació hem sol·licitat a l'Advocacia de la Generalitat un informe, i amb el seu suport podrem allargar esta escolarització, amb independència que al llarg del curs estos alumnes complisquen els 22 anys. I a més tenim el compromís de modificar el decret heretat del Botànic", ha detallat Escrig, afegint que s'ha treballat en estreta col·laboració amb la Conselleria de Servicis Socials per a assegurar que s'oferixen les respostes necessàries a estos alumnes i les seues famílies.