"És necessari trencar amb els estereotips que arrosseguem dels 80 cap a les persones amb VIH"

Una persona amb una càrrega viral indetectable no transmet el VIH. A més, existixen mètodes preventius i postexposició davant pràctiques de risc

Guardar

Gent caminant pel carrer (VIH)
Gent caminant pel carrer (VIH)

"Les persones amb VIH som les que patim les discriminacions i la por de ser rebutjades però acabar amb l'estigma està en mà de cadascuna de les persones amb les qui convivim, que han d'informar-se". Amb estes paraules Rafa García López, responsable dels programes de salut sexual de Lambda (col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar) convida a reflexionar, este 1 de desembre, Dia Mundial del VIH i la sida, a trencar amb els estereotips que arrosseguem des dels anys 80 i accedir a informació veraç per a acabar amb l'estigma que patixen les persones amb VIH.

I és que des de Lambda denuncien que "més de 40 anys després de l'aparició del primer cas de VIH, encara és necessària eixa lluita". D'acord amb l'estudi 'Creences i actituds de la població espanyola cap a les persones amb el VIH', realitzat per SEISIDA – en el marc del conveni entre la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, CESIDA i la Universitat d'Alcalá – en 2021, el 10% de la població espanyola no voldria tindre cap mena de relació amb persones amb VIH, ni tan sols una amistat.

Els mateixos prejudicis fan que no hi haja cap personatge públic amb VIH, com vol fer reflexionar la campanya 'Famoso InVIHsible' llançada fa uns dies per GeSIDA, SEISIDA, CESIDA i Apoyo Positivo, amb el suport de ViiV Healthcare.

Com expliquen des dels col·lectius, la població ha d'informar-se perquè, actualment, "una persona amb una càrrega viral indetectable no transmet el VIH". La presa dels actuals antiretrovirals reduïx els nivells de virus progressivament, de manera que una persona amb VIH pot disminuir la seua càrrega viral fins a fer-la indetectable, després de prendre la medicació durant els primers mesos. Per això, és important ressaltar que 'indetectable' és igual que 'intransmissible'. A més, el control mèdic rutinari al qual se sotmeten les persones amb VIH els permet conéixer i mantindre el seu estat de indetectabilitat.

Prova de VIH realitzada en un centre de salut
Prova de VIH realitzada en un centre de salut

D'altra banda, des del col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar assenyalen que "existixen mètodes preventius i postexposició davant pràctiques de risc i, amb un seguiment adequat dels tractaments, es pot mantindre una bona qualitat de vida. Això implica rebre atenció mèdica adequada; és necessari que professionals de la branca sociosanitària reben formació en coneixements específics i habilitats socials per a atendre les necessitats del col·lectiu LGTBI+ amb VIH".

D'esta manera, i amb l'objectiu de recordar la importància de la prevenció i del seguiment dels tractaments, però també per a acabar amb l'estigma que encara patixen les persones amb VIH, des de Lambda s'han sumat a la commemoració d'este dia mundial amb dues activitats del cicle 'Mirades contra l'Estigma' de la coordinadora estatal Cesida i la participació en la fira de la coordinadora valenciana Calcsicova, "perquè les vides de les persones amb VIH importen".

Activitats

Al voltant de l'1 de desembre, el col·lectiu LGTBI+ valencià organitza un taller de sensibilització sobre l'estigma del VIH que té com a punt de partida els curts 'Monólogo' i 'Sin miedo al VIH'. Esta és una acció coordinada de Cesida en sis ciutats de l'estat espanyol, que tindrà lloc a València el 29 de novembre, a les 18.30 hores.

El dissabte 30 de novembre, a partir de les 10.00 hores, Lambda participarà en la concentració anual i en la lectura del manifest que organitza Calcsicova, la Coordinadora d'Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana any rere any. El col·lectiu LGTBI+ valencià establirà, durant la jornada, un punt arco iris d'informació relacionada amb el VIH i d'espais de suport a les persones recentment diagnosticades. Este punt estarà en l'avinguda Marqués de Sotelo.

Finalment, l'1 de desembre, a les 17.30 hores, hi haurà en la seu de Lambda un Cinefòrum també simultani en diferents ciutats de l'estat espanyol. L'esdeveniment inclourà quatre projeccions sobre la realitat de les persones amb VIH i un col·loqui posterior amb totes les persones que vulguen trencar amb l'estigma del VIH.

Fira VIH2023
Fira VIH 2023

Proves del VIH

Lambda recomana a tota persona amb una vida sexual activa fer-se proves d'ITS dues vegades a l'any, de manera que es puga detindre l'avanç de la infecció. A més, oferixen un servei de prova ràpida, que fan de manera gratuïta i confidencial, igual que altres associacions com el Comité Antisida de València que recorda que es poden realitzar proves gratuïtes de diagnòstic en el Centre Marítim del Cabanyal, l'únic centre amb opció a poder sol·licitar cita prèvia d'un dia per a un altre, quan la persona vulga (www.comiteantisidavalencia.org/pide-cita).

Tots els col·lectius assenyalen la importància de la prevenció. De fet, segons dades de la Generalitat Valenciana, en 2023, 14.317 persones van rebre tractaments antiretrovirals per a frenar la infecció, la qual cosa implica un increment del 6,77% respecte al període anterior del nombre de pacients tractats amb estos fàrmacs.

Destacats