"És inacceptable que, després d'una vida de lluita, tinguem por de patir rebuig"

El 60% de les persones majors LGTBI+ tenen por de ser discriminades en residències per la seua orientació sexual

Guardar

Grup de Gent Gran de Lambda a l'Orgull de Valencia 2024
Grup de Gent Gran de Lambda a l'Orgull de Valencia 2024

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Majors – que se celebra l'1 d'octubre – Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha preparat una jornada especial per a reivindicar espais inclusius, també per a la gent gran, i conscienciar sobre la necessitat de protocols que garantisquen els seus drets en una societat més inclusiva. Així, sota el títol 'Ser major i LGTBI+', el col·lectiu ha organitzat una jornada, l'1 d'octubre a les 18.30 hores, en la seu de Lambda, per a retre homenatge a les persones majors.

"És inacceptable que, després d'una vida de lluita, tinguem esta por de patir rebuig de nou en un moment en què les persones hauríem de ser ateses amb dignitat. Per això, fa falta que les polítiques inclusives asseguren entorns segurs i respectuosos", explica Gonzalo Carbonell, responsable del grup de Gent Gran de Lambda. I és que com assenyalen des del col·lectiu LGTBI+, "gran part d'estes persones van passar part de la seua vida en l'ombra, van lluitar pel reconeixement de les seues identitats i les seues orientacions fins a aconseguir drets per a totes i, ara, tornen a patir discriminacions i pors".

De fet, d'acord amb un estudi de la FELGTBI+ (Federació Estatal LGTBI+), de les persones majors LGTBI+, el 60% té por de ser discriminada en les residències per la seua orientació sexual o identitat de gènere. Així mateix, l'altre 40% viuen soles. Una situació de vulnerabilitat que des de Lambda es pretén visibilitzar perquè "després de dècades de repressió i invisibilitat, estes persones no hagen de tornar a enfrontar-se a reptes com la soledat i la por de tornar a amagar a qui són".

Manifestació de l'Orgull organitzada per Lambda en 2023. Imatge: María Díez
Manifestació de l'Orgull organitzada per Lambda en 2023. Imatge: María Díez

D'esta manera, este dimarts, dia 1 d'octubre, en la seu de Lambda, quatre activistes reflexionaran en una conversa conjunta sobre les realitats a les quals s'enfronta este col·lectiu i què vol dir envellir amb dignitat sent LGTBI+. Els ponents seran: Carla Represa, activista trans major de 70 anys; Isabel Descals, activista lesbiana major de 45 anys; Àlec Casanova, activista trans major de 45 anys; i Voro López, activista gai major de 70 anys.

A més, durant esta jornada es projectarà el curtmetratge 'Después de Cristo' (2024), dirigit per Irwin Lacröà, que ha participat en la secció oficial del festival K-lidoscopi, qualificador per als Premis Goya. El curt narra la història de Gonzalo Carbonell, exsacerdot catòlic i cofundador de Lambda, qui, amb 73 anys, reflexiona sobre la seua vida com a home gai, enfrontat a l'aïllament i a les tensions entre la fe religiosa i la seua identitat.

La projecció serà un punt de partida per al debat i la reflexió sobre l'impacte emocional i psicològic que el rebuig i la discriminació han deixat en generacions majors del col·lectiu LGTBI+. També de la necessitat de garantir espais inclusius i respectuosos per a totes les persones majors, de manera que els qui són LGTBI+ no hagen de tornar a amagar la seua condició.

Grup de gent gran de Lambda

Cal destacar que Lambda compta amb un grup de majors que servix d'espai de socialització per a pal·liar la soledat dels qui participen i que està obert a qualsevol persona LGTBI+ major de quaranta-cinc anys. A més de reunir-se entre iguals, també els manté actius en la lluita pels drets de totes les persones LGTBI+, com van fent des de la seua joventut, i, entre altres activitats, porten les seues experiències a residències de la Comunitat Valenciana per a sensibilitzar sobre la diversitat en estos espais de convivència.

Envelliment actiu

En este punt, cal destacar que les administracions treballen per al foment d'un envelliment actiu que no sols erradique la soledat no desitjada, sinó que contribuïsca a pal·liar la situació de vulnerabilitat que, a vegades, patixen les persones majors.

En este sentit, el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, recordava, en una trobada de majors, que entre les accions dutes a terme destaca el programa 'Açò és la Dipu', que pretén fomentar la cultura i les relacions interpersonals; el projecte 'Acompanyament en processos d'inclusió', una col·laboració entre la Diputació de València i Creu Roja per a municipis de menys de 5.000 habitants de les comarques del Racó d'Ademús, la Serrania i la Vall d'Albaida; i el programa 'La Cocina que cuida' en col·laboració amb la Generalitat, que tracta de garantir la manutenció alimentària bàsica a les persones en situació de necessitat en municipis de menys de 15.000 habitants, amb una important atenció a les persones majors.

En matèria de formació per a majors s'han destinat enguany quasi 300.000 euros. La Diputació de València subvenciona programes universitaris com el de la Fundació de la Universitat de València i el projecte formatiu la Universitat del Major l'Horta Sud La Florida, de Florida Universitària, entre altres. Per a Mompó, "és important atorgar als majors oportunitats de formació, ja que influïx de manera positiva en el seu benestar i en la seua manera d'afrontar el dia a dia".

Quant a la pràctica d'exercici físic, ha explicat, "estem donant suport a projectes que promouen l'esport i hàbits de vida saludables entre la gent gran. Per exemple, la Diputació impulsa el programa de Gesmed, que promou la pràctica d'exercici per a millorar la qualitat de vida de persones majors perquè és la millor medicina", ha conclòs Mompó.

Arxivat a:

Destacats