Els patinets elèctrics han anat conquistant a poc a poc les grans ciutats. En capitals com València, l'augment d'aquest transport s'ha elevat exponencialment, sobretot, en els últims mesos. Així, les voreres i carrers s'han omplit d'aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) amb els corresponents avantatges per als seus usuaris i inconvenients que això comporta per a la resta. Arran de les complicacions sorgides, un Reial decret modifica el Reglament General de Circulació pel qual els patinets elèctrics hauran de portar un certificat de circulació obligatori.
Una de les opcions més sostenibles i útils a l'hora de facilitar els desplaçaments en les grans ciutats és l'ús del patinet elèctric. La seua popularitat ha comportat a un augment de l'oferta, per la qual cosa hi ha disponibles models més barats a l'abast de molta gent. No obstant això, per als vianants l'excés d'aquests VMP porta riscos en la seua seguretat, ja que en moltes ocasions els patinets envaeixen espais com les voreres que els posen en perill.
Amb l'objectiu de reduir aquest tipus de situacions, el Reial decret 970/2020, de 10 de novembre s'ocupa d'ordenar i unificar la normativa referida, entre altres qüestions, als patinets elèctrics. Així, es modifica el Reglament General de Circulació, que va ser aprovat mitjançant el Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, i el Reglament General de Vehicles, l'aprovació dels quals consta en el Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre.
Per tant, un dels principals canvis radica en l'obligatorietat del certificat de circulació del VMP que, de moment, no és obligatori. Encara que sí que ho serà dos anys després de la publicació en el BOE (Boletín Oficial de l'Estat) del Manual de Característiques dels VMP, cosa que aprovarà la Direcció General de Trànsit.
El certificat per a la circulació és un document oficial en el qual s'acredita que el vehicle compleix amb els requisits tècnics d'aplicació conforme a la normativa tècnica nacional i internacional. Els patinets o vehicles de mobilitat personal hauran d'obtindre aquest certificat i la sol·licitud del mateix serà realitzada pels fabricants, importadors o els seus representants respectius a Espanya.
Només a la ciutat de València es van sancionar en l'última campanya de control (del 22 de novembre al 3 de desembre) a un total de 1.131 patinets elèctrics dels 5.780 patinets que van ser controlats. El nombre d'accidents en la capital valenciana ha passat de 4 en 2017 a uns 540 en 2021 i és per això que des del consistori es treballa per a reduir aquestes xifres i "protegir els vianants i els mateixos conductors", tal com assenyalava el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano.
Què implica el certificat de circulació als patinets?
Si bé l'objectiu d'aquestes modificacions és garantir la seguretat viària i la convivència ordenada i respectuosa amb els vianants, hi ha canvis que la DGT considera fonamentals per a aconseguir-ho. Així, els patinets elèctrics tindran prohibida la seua circulació per les voreres i per les zones per als vianants, igual que la resta de vehicles.
Entre altres coses, els patinets elèctrics comptaran amb una categorització tècnica dins del Reglament General de Vehicles, per a diferenciar-los clarament dels cicles de motor, ciclomotors i motocicletes. Així, es consideren vehicles de mobilitat personal els vehicles d'una o més rodes dotat d'una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny compresa entre 6 i 25 km/h. Només poden estar equipats amb un seient o selló si estan dotats de sistema d'autoequilibrat.
Seguidament, queda expressament prohibit circular per travessies, vies interurbanes i autopistes i autovies que transcorren dins de poblat amb vehicles de mobilitat personal. Així mateix, queda prohibida la circulació d'aquests vehicles en túnels urbans.
Els patinets elèctrics hauran de portar una placa visible i unificada que mostre les dades més rellevants. És a dir, el número de sèrie del vehicle, el nom del fabricador, la denominació comercial, l'any de fabricació i la velocitat. Aquestes característiques formaran part d'un manual de característiques dels vehicles de mobilitat personal, un document oficial que establirà els requisits tècnics necessaris.
L'obligació de disposar de certificat per a la circulació i la seua identificació, conforme al que s'estableix en el Manual de característiques dels vehicles de mobilitat personal, serà aplicable al cap de vint-i-quatre mesos de la publicació del manual de característiques dels vehicles de mobilitat personal en el "Boletín Oficial de l'Estat".