Societat

Els centres de salut de la Comunitat Valenciana incorporaran la videoconsulta

S'està desenvolupant aquesta funcionalitat a través de l'App +Salut

1 minut

Atenció telefònica en un centre de salut

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'ha proposat adaptar l'Atenció Primària als nous temps, amb l'objectiu de dotar-la dels recursos necessaris per a afrontar els reptes presents i del futur. Per això, no només modernitzarà els centres de salut amb més tecnologia, sinó que es crearà un nou model organitzatiu i assistencial en el qual, sens dubte, es continue garantint la qualitat en l'atenció mèdica.

D'aquesta manera, una de les iniciatives destacades és la incorporació d'una nova modalitat de consulta als centres de salut de la Comunitat Valenciana. Com ja va assenyalar la consellera de Sanitat, Ana Barceló, "en aquests moments s'està desenvolupant la funcionalitat de la videoconsulta perquè, en un futur, es puga sol·licitar a través de l'App +Salut". En aquest sentit, i encara que l'atenció presencial continuarà sent l'opció preferent, des de Sanitat oferiran a la ciutadania altres modalitats de consulta per a adaptar-se a les necessitats dels i les pacients.

Així, a l'atenció presencial, domiciliària – que es reserva per a casos específics – i telefònica, se sumarà la videoconsulta que facilitarà una atenció mèdica molt més pròxima i de major qualitat que la que es pot oferir via telefònica. Encara es desconeix quan s'incorporarà aquesta nova modalitat, però no hi ha dubte que suposarà un salt qualitatiu per a l'atenció primària.

No obstant això, no serà l'única novetat que s'incorporarà als centres de salut valencians. I és que dins del nou model assistencial que es planteja, s'inclou l'ampliació de la cartera de serveis per a adaptar-la a les noves demandes assistencials. Així, tal com ha confirmat Barceló, tots els centres de salut comptaran amb l'equipament necessari per a la realització d'ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor, que se sumaran als serveis habituals.

Ecografia a una pacient embarassada 

Totes dues iniciatives s'emmarquen en el Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-202, un document consensuat i en línia amb el Sistema Nacional de Salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes que té com a objectiu enfortir l'Atenció Primària, facilitant el treball diari dels i les professionals, però també convertir-la en l'eix vertebrador del sistema de salut. Per això, la Conselleria destinarà més de 326 milions d'euros en aquests dos anys per a, en paraules de Barceló, "dotar-la d'eines perquè exercisca aquest lloc central que li correspon".

El document consta de cinc línies estratègiques, que s'articulen en 23 objectius i 100 accions específiques, i que són: l'Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut; una atenció centrada en les persones; l'enfortiment de l'Atenció Primària; la potenciació de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació; i un apartat relacionat amb la docència, investigació i innovació.

Sobre la base d'aquests cinc grans eixos, des de Sanitat s'aniran desenvolupant diferents accions que aniran en la línia de crear una atenció primària amb més finançament, personal, infraestructures, tecnologies i un nou model organitzatiu i assistencial que l'ajude a afrontar els reptes del present i d'un futur postpandèmia.