Societat

El Ministeri d'Igualtat reconeix a la Diputació de València el seu treball contra la violència de gènere

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere que dirigeix Mª Victoria Rosell premia a la corporació provincial per l'engegada de la Xarxa de Municipis Protegits contra la VG que suma ja 111 ajuntaments

1 minut

Cartell de municipi protegit contra la violència de gènere

El Ministeri d'Igualtat ha reconegut el treball que duu a terme la Diputació de València en la lluita per a eradicar la violència de gènere. I ho ha fet concedint a la corporació provincial un esment especial per la creació i funcionament de la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, una iniciativa pionera que en poc més de tres anys ha incorporat a 111 ajuntaments que treballen en equip i comparteixen experiències per a fer front cada dia a la barbàrie masclista.

La responsable de l'àrea provincial d'Igualtat, Eli García, serà l'encarregada de recollir el guardó en l'acte organitzat per a aquest dimecres per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere que dirigeix Mª Victoria Rosell, i que tindrà lloc en l'Auditori del Caixaforum, en el madrileny passeig del Prat, amb retransmissió en directe a través del canal Youtube del Ministeri.

Les polítiques transversals de la Diputació a la recerca de la igualtat real entre homes i dones, amb la Xarxa de Municipis Protegits contra la VG com a icona d'una corporació autoproclamada feminista, reben aquest esment especial en reconeixement a la resposta institucional, una de les categories d'aquests premis concedits pel Ministeri d'Igualtat en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

La diputada d'Igualtat, Eli García, ha destacat "la importància que l'obstinació de la Diputació per aconseguir la igualtat real i eradicar la violència masclista de la nostra societat siga reconegut a nivell estatal i servisca d'exemple, com ve succeint, perquè altres institucions i organismes se sumeixen a aquest treball en xarxa; perquè no sobra ningú en el front comú per a donar la millor resposta davant una xacra social que hem de frenar per a no seguir lamentant més morts".

L'origen de la Xarxa

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere es va engegar de manera oficial el 12 d'abril de 2018, després que el ple provincial aprovara el seu reglament per unanimitat. La impulsora del projecte va ser la llavors diputada d'Igualtat, Isabel García, antecessora d'Eli García i responsable de la primera delegació específica d'Igualtat amb la qual ha explicat la Diputació en les seues més de 200 anys d'història.

Mitjà centenar de municipis es va sumar a la Xarxa naixent com a membres fundadors, en complir els requisits mínims per a l'adhesió contemplats en l'article 19 del reglament, tals com disposar d'una regidoria o delegació de la dona i d'un pla d'Igualtat o contra la violència de gènere; formar part del Sistema de Protecció de Víctimes VIOGEN; disposar d'un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria; i engegar campanyes de prevenció.

Per la seua banda, l'àrea provincial d'Igualtat compta amb un pressupost anual d'al voltant de mig milió d'euros per a ajudar als ajuntaments adherits a complir aquests requisits i aportar les eines formatives de les quals disposa la corporació en matèria d'Igualtat i violència de gènere, inclòs material publicitari i audiovisual per a difondre el missatge de la coeducació a través dels consistoris i els centres escolars.

Precisament la coeducació ha sigut el vehicle utilitzat per Eli García per a donar continuïtat a un projecte en creixement en el qual "ens agradaria comptar amb tots els municipis de la província, perquè precisament aqueixa és l'essència d'aquesta Xarxa contra la violència de gènere, que siguem molts els que compartim el treball i les experiències que són útils per a fer front al problema amb la major determinació i les millors eines".

Un missatge que reforça el president de la Diputació, Toni Gaspar, instant als quals estan en la Xarxa i als quals poden sumar-se a "no perdre l'ànim ni el sentit crític per a aconseguir d'una vegada per sempre una societat amb dones lliures de violència". Per a donar una resposta ràpida i homogènia al degoteig incessant de víctimes es va crear aquesta xarxa provincial que pretén "acabar amb la miserable violència contra les dones, que té com a únics responsables a homes masclistes i covards".

Premiats en 2020

La Diputació de València rep un esment especial per part del Ministeri que el passat any va recaure, entre altres institucions i col·lectius compromesos en la lluita contra la violència de gènere, en l'Institut Canari d'Igualtat, per incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques de l'executiu insular; la xarxa Ödos d'atenció i acompanyament a dones subsaharianes en situació de vulnerabilitat; o Women's Link Worlwide, entitat que usa el poder del dret per a promoure el canvi social de dones i xiquetes.

Aquests esments especials, que es lliuren des de 2004, van reconéixer igualment l'aportació multidisciplinària de persones com la periodista i investigadora Ana Bernal, la teòrica feminista Rosa Cobo o les operadores del servei 016 per la seua atenció a les víctimes de violència de gènere durant l'estat d'alarma, amb un increment exponencial de les trucades.

Etiquetes: