La salut mental s'ha convertit en un eix fonamental de les polítiques sanitàries del Consell. La crisi provocada per la Covid-19 ha posat el focus en una problemàtica que cada vegada afecta un major segment de la ciutadania. Per això, la Generalitat treballa en el Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives.
Un projecte que s'engloba dins de l'aposta que està realitzant el govern autonòmic sobre aquest tema. Així, el pressupost en Sanitat de cara a 2022 reforça la salut mental amb fins a 116 milions d'euros, un 19,33% més que en 2021, dels quals 28,54 milions d'euros es destinaran a infraestructures per al Pla de Salut Mental (10 milions d'euros) i centres de mitjana i llarga estada (18,5 milions d'euros), i eleva el pressupost d'investigació en ciències de la salut i malalties infeccioses fins als 28,5 milions d'euros (un 50% més).
El mes de setembre passat s'anunciava la contractació de 69 professionals i tres hospitals de dia, amb l'objectiu de consolidar un pla estructural amb deu hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, un reforç de 270 professionals i 450 joves amb malalties mentals que ajudaran a altres joves.
"Hi ha pocs desafiaments més importants", subratlla el president de la Generalitat, Ximo Puig, referent a l'impacte de la pandèmia en la salut mental dels adolescents i joves, un sector de la població on "els suïcidis estan augmentant de manera alarmant". Com ha assenyalat el cap del Consell, "la pandèmia ha visibilitzat eixe elefant a l'habitació que mai era nomenat: la salut mental".
308 suïcidis de joves en l'última dècada
Segons dades de l'Institut nacional d'Estadística (INE), recollits per Save the Children, els trastorns mentals han augmentat de l'1% al 3% en xiquets i adolescents d'entre 4 i 14 anys a Espanya i del 4% al 7% en el cas dels trastorns de conducta, en comparació amb les últimes dades oficials de l'Enquesta Nacional de Salut de 2017.
Segons aquestes dades, en el territori valencià s'han registrat un total de 308 suïcidis d'adolescents i joves (fins a 29 anys) en l'última dècada. A més, un 3% de xiquets i adolescents han tingut pensaments suïcides en 2021. Si bé les xiquetes semblen més afectades per pensaments o intencions suïcides, són els xiquets els qui acaben per cometre en major proporció aquest acte. Les intencions de suïcidi s'incrementen a mesura que els xiquets acrriben a l'adolescència i els percentatges són majors en les famílies amb rendes baixes.
En 2020, una de cada deu morts d'adolescents i joves en la Comunitat Valenciana va ser a causa de suïcidi o d'autolesions, la qual cosa demostra que la pandèmia ha portat a la seua vida noves preocupacions, pors i infelicitat, a més de posar de manifest la magnitud dels problemes de salut mental que pateixen els joves.
Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental
Per això, amb la finalitat d'estudiar, preparar i proposar un nou Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, dirigit a afrontar les necessitats que la pandèmia de COVID-19 han posat de manifest en la Comunitat Valenciana, s'ha creat un Comissionat de la Presidència de la Generalitat, en el context de la pandèmia.
Amb el propòsit que la ciutadania participe en l'elaboració d'aquest pla d'acció, el comissionat està impulsant, juntament amb el seu equip de la Universitat de València, el procés pioner d'innovació democràtica per a involucrar a la ciutadania en la definició de les polítiques públiques en matèria de Salut Mental.
La Generalitat donarà protagonisme a 70 ciutadans i ciutadanes que visquen en la Comunitat Valenciana triats de manera aleatòria per sorteig entre persones majors de 15 anys en la Convenció sobre Salut Mental que està preparant el comissionat. Les persones escollides escoltaran en la convenció a especialistes en la matèria, persones malaltes i familiars de pacients per a elaborar una cartera de recomanacions que servisca de base per a dissenyar un pla específic de salut mental.
En cas de necessitar ajuda hi ha establerts diferents mitjans com el cas del telèfon de l'Esperança (717 003 717) o el telèfon de la Fundació Anar, Ajuda a xiquets i adolescents en risc (900 20 20 10), així com el lloc web del programa de prevenció, divulgació i formació de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi (www.prevensuic.org) o el web per a problemes de salut mental en joves (Mind-u.cat).