Societat

Educació oferirà 1.607 places de personal docent en les oposicions de 2024

S'ha augmentat un 20% la taxa de reposició, 268 places, per a estabilitzar l'ocupació i reduir el percentatge d'interins

1 minut

Un grup d'alumnes realitza un examen de la PAU al campus universitari d'Ontinyent

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha anunciat l'oferta de 1.607 places de personal docent no universitari en les oposicions de 2024, en una proposta presentada als sindicats durant la Taula Sectorial. Este increment respon a la intenció de reduir la temporalitat i augmentar l'estabilitat en l'ocupació pública docent. L'oferta inclou un augment del 20% sobre la taxa de reposició, que originalment era de 1.339 llocs, per a un total de 268 places addicionals.

La distribució de les places és la següent: 1.590 places per a professors de Secundària, 7 places per a professors especialistes en Sectors Singulars de la Formació Professional, 6 places per a Professors d'Escoles Oficials d'Idiomes, 2 places per a professors de Música i Arts Escèniques, i 2 places per a professors d'Arts Plàstiques i Disseny. A més, es reservarà un 10% de les places per a persones amb diversitat funcional. La convocatòria es realitzarà entre octubre i desembre de 2024, amb les oposicions programades per a juny de 2025.

En la Taula Sectorial, també s'ha presentat la Resolució de convocatòria del procediment d'adjudicació de destins provisionals per a funcionaris sense destí definitiu, funcionaris en pràctiques i interins, per al curs 2024-2025. Així mateix, s'ha discutit la resolució d'adjudicació de destí provisional o definitiu del personal amb la condició de suprimit o desplaçat.

Más Matemáticas, Inglés y regreso de la asignatura de Música: así será la ESO en los institutos valencianos el próximo curso

STEPV considera l'actual model de concurs oposició com a "obsolet i subjectiu"

STEPV, un dels sindicats presents en la reunió, ha criticat l'actual model de concurs oposició, qualificant-ho d'"obsolet i subjectiu", i ha assenyalat que no aborda adequadament la situació del personal interí. STEPV proposa una doble via d'accés: places de nova creació per als qui desitgen ingressar al sistema educatiu i places ocupades per personal interí a través d'un concurs de mèrits. A més, el sindicat reclama un Pacte d'Estabilitat per al personal interí, amb especial atenció als majors de 55 anys.

Durant la discussió sobre les adjudicacions d'inici de curs, STEPV ha fet diverses puntualitzacions per a evitar situacions no desitjades, com assegurar que l'adjudicació s'execute amb normalitat i abans de finalitzar juliol. També ha sol·licitat la revisió de les llistes i la inclusió de totes les vacants disponibles, així com l'atenció a la Llei de seguretat i salut laboral per a permetre canvis de lloc de treball a persones amb diversitat funcional quan no es puga garantir l'adaptació del seu lloc.

En relació amb les vacants, STEPV ha demanat que les atencions domiciliàries finalitzen el 31 d'agost i que les places ocupades per a cobrir a l'equip directiu s'oferisquen com a vacants, també amb data límit a l'agost. El sindicat ha mostrat el seu malestar per la introducció d'un subapartat específic per al personal funcionari de carrera que ha superat el procediment d'estabilització, sol·licitant la seua retirada per considerar-lo innecessari.

El tercer document discutit en la Mesa ha sigut el relatiu als procediments de suprimits i desplaçats. STEPV ha mostrat el seu malestar per la situació dels mestres que, després d'obtindre un nou destí definitiu en el concurs de trasllats, es van trobar amb la reducció d'unitats i la possibilitat de ser desplaçats o suprimits. La Conselleria es va comprometre a oferir solucions individuals als afectats.

Pel que respecta a l'obertura de bosses extraordinàries, incloent-hi diverses especialitats de secundària i altres cossos, des d'STEPV es qüestiona el criteri utilitzat per a determinar les especialitats i va subratllar la necessitat d'obrir més.

Un profesor explica el funcionamiento de un examen de la EBAU en València - Educación

CSIF demana que negocie "amb urgència" el manteniment de les plantilles

Per part seua, CSIF ha demanat a la Conselleria d'Educació que negocie "amb urgència" i garantisca per escrit el manteniment de les plantilles de cara al pròxim curs. De la mateixa manera, ha traslladat la seua oposició a mesures anunciades com a reducció d'hores de coordinació i càrrecs directius i eliminació de la tercera hora de tutoria.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha insistit en l'aposta decidida per una educació pública de qualitat a la Comunitat Valenciana. En eixa línia ha recalcat la necessitat de mantindre plantilles i ha considerat "injustificada" la disminució d'hores en tutoria i coordinacions proposada per Conselleria d'Educació. Per contra, ha subratllat la importància de mantindre eixes hores i, en general, les plantilles docents. En canvi, el sindicat valora la ràtio d'un orientador per cada 300 alumnes.

CSIF, després de l'afirmació verbal de l'Administració del manteniment de l'actual nombre de professionals docents, ha demanat el document final amb el desglossament de plantilles. En este sentit ha posat l'accent en una negociació urgent davant la proximitat del pròxim curs i amb l'objectiu de dur a terme la planificació necessària. En eixa línia ha recalcat que l'entregat als sindicats es limita a instruccions i no a un document definitiu.

CSIF considera imprescindible avaluar la proposta final de plantilles de Conselleria. Per eixe motiu espera que la taula tècnica a la qual l'Administració s'ha compromés per a fer-ho se celebre amb promptitud.