La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha obert la negociació amb els sindicats per a elaborar una nova orde de plantilles docents.
El secretari autonòmic d'Educació, Daniel Mcevoy, i la directora general de Personal Docent, Sonia Sancho, han recordat als sindicats durant la Taula Sectorial que s'ha celebrat este dijous que l'acord firmat l'any passat per l'anterior Govern valencià en funcions és considerat "nul de ple dret" per l'Advocacia de la Generalitat i que manca d'un marc de seguretat jurídica per al professorat.
"La voluntat de la Conselleria és arribar a un acord amb les forces sindicals que estiga revestit de totes les garanties jurídiques", ha assenyalat Mcevoy, qui ha afirmat que l'inici de curs "comptarà amb les plantilles necessàries perquè l'atenció a l'alumnat en tots els centres estiga assegurada".
El secretari autonòmic ha indicat que l'acord subscrit pel Govern anterior "hipotecava al nou Govern, ja que implicava una acció per a tota la legislatura i no es poden comprometre les polítiques d'un nou equip". Així mateix, Mcevoy ha recordat que el marc jurídic adequat per a l'elaboració de les plantilles és una orde i no un acord del Consell, tal com es va fer en 2023.
"Este Govern sí que augmentarà plantilles el pròxim curs, fonamentalment per l'interés que tenim en l'atenció cap a l'alumnat amb necessitats especials, al qual no es privarà de cap recurs necessari per a la seua atenció. A més, s'obriran noves aules UECO -Aules específiques en centres ordinaris- que són les que paren atenció a alumnat amb problemes", ha manifestat.
A més, Mcevoy ha recordat que, tal com va explicar el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, en la presentació de l'oferta d'FP per al pròxim curs, "hi haurà un augment també de cicles formatius en la Comunitat Valenciana, la qual cosa comportarà també un augment de professorat". I ha afegit que "també donarem resposta a la demanda de les escoles infantils de titularitat de la Conselleria, dotant d'un mestre a totes aquelles que tinguen més de 3 unitats, alguna cosa que no s'arreplegava en l'acord que ara s'ha denunciat".
Concurs de trasllats autonòmic
D'altra banda, durant la reunió de la Taula Sectorial s'ha comunicat als sindicats que la repetició del concurs de trasllats nacional del curs 22/23 impedix, per falta de temps, realitzar el concurs autonòmic corresponent a professors i catedràtics de Secundària del curs 2023-2024.
Mcevoy i Sancho han assenyalat que era "una possibilitat llargament comentada amb les forces sindicals al llarg de successives taules sectorials, ja que hi ha hagut que repetir el concurs de trasllats nacional i pràcticament se solapen els procediments".
La directora general de Personal Docent ha recordat que l'article 93 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, disposa que, en els procediments iniciats d'ofici, com és el cas de les convocatòries dels processos de mobilitat, l'Administració podrà desistir, motivadament, en els supòsits i amb els requisits previstos en les Lleis.
Sonia Sancho ha ressaltat la complexitat tècnica, sobretot a nivell informàtic, de repetir el concurs estatal i, en este sentit, ha indicat que "en l'execució dels concursos de trasllats cal coordinar-se amb el Ministeri d'Educació, ajustant-se a uns terminis que ells marquen per a depurar els fitxers. Els terminis facilitats per a la convocatòria autonòmica, malgrat la col·laboració del Ministeri, són impossibles de complir".
Així, Sancho ha manifestat que la Conselleria d'Educació "considera que és impossible continuar amb este procés ja iniciat perquè afectaria l'inici del curs escolar, a les comissions de servicis, els procediments selectius i a l'arranjament escolar".
Així mateix, este concurs de trasllats també se solaparia amb els processos de supressió de llocs de treball i els desplaçaments i les adjudicacions de provisionals i interins, així com amb la convocatòria del pròxim concurs nacional de trasllats prevista per als primers dies de setembre.
"Havent-se celebrat ja el concurs nacional del curs 2022-2023 es va procedir a continuar amb el procés de l'autonòmic, encara que no té caràcter obligatori a diferència del nacional. La voluntat de la Conselleria sempre ha sigut arribar i complir terminis, però ens vam veure obligats a repetir el concurs de trasllats nacional de Secundària i altres Cossos després de la denúncia de CCOO perquè el Govern valencià anterior no va oferir totes les places disponibles, i els terminis han sigut molt ajustats", ha indicat Mcevoy.
No obstant això, el secretari autonòmic d'Educació ha anunciat que, buscant el menor perjuí possible per als participants, "s'ha ampliat el termini de sol·licitud de comissions de servici 2024-2025 perquè estos docents puguen participar".