La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha posat en valor la inversió de 5.164.832 euros destinada a la formació universitària demandada pel sector empresarial de la Comunitat Valenciana. Sota el nom 'Microcredencials Universitàries', este projecte s'emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per fons Next Generation EU.
La Comunitat Valenciana és de les primeres regions d'Espanya que posa en marxa este projecte europeu basat en la Recomanació del Consell Europeu, de 16 de juny de 2022, amb l'objectiu que les persones adquirisquen, actualitzen i milloren els coneixements (continguts), habilitats (destreses) i capacitats (competències) necessaris per a prosperar en el mercat laboral.
A través d'este projecte es pretén que les universitats públiques oferisquen formació especialitzada que atenga les demandes laborals específiques del sector empresarial i econòmic valencià.
Les universitats públiques de la Comunitat Valenciana oferiran almenys 104 programes formatius d'una duració inferior a 15 crèdits ECTS, permetent la formació de més de sis mil persones. Esta formació ha de realitzar-se abans del 30 de juny de 2026 i està dirigida a qualsevol ciutadà entre 25 i 64 anys sense que es requerisca per a la seua realització cap mena de formació o nivell acadèmic previ.
Accions formatives
En concret, la Universitat de València oferirà, com a mínim, 1.584 microcredencials vinculades a 27 accions formatives; la Universitat Politècnica de València 1.584 microcredencials amb 27 accions; la Universitat d'Alacant 1.156 microcredencials amb 19 accions; la Universitat Jaume I de Castelló 718 microcredencials amb 12 accions; i la Universitat Miguel Hernández 1.156 microcredencials amb 19 accions.
D'esta manera, el programa de microcredenciasles ajuda a transformar les universitats en institucions d'aprenentatge continu, fomentant la demanda entre la població adulta i els seus ocupadors. A més, promou la qualitat i la formació permanent universitària, donant suport a la igualtat d'accés.
Així es creen vies de formació personalitzades i flexibles que garantixen la connectivitat de la xarxa universitària i l'adaptació dels programes i sistemes a les noves tecnologies i a l'aprenentatge combinat presencial i a distància.
Estos cursos donaran resposta a una necessitat o expressió d'interés formal d'alguna empresa, administració pública, col·legi professional, associació o col·lectiu que justifique la demanda d'algun sector productiu per a la formació o requalificació dels seus professionals.
Les habilitats i competències que habilite la microcredencial hauran d'estar inclosos en algun dels sectors identificats com a estratègics per l'organisme autònom de la Generalitat, Labora.