Educació defén les seues polítiques educatives enfront de la vaga del 23M: "Complim el programa electoral votat per la majoria"

La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic fa una crida a la mobilització davant "les polítiques regressives" de PP i Vox

Guardar

Educació publica les adjudicacions per al curs 2024-2025
Educació publica les adjudicacions per al curs 2024-2025

La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, integrada per nombrosos sindicats i col·lectius educatius, ha convocat tota la comunitat educativa a fer una vaga este pròxim dijous 23 de maig per, entre altres coses, "parar les noves lleis educatives regressives de PP i Vox, com les mal denominades de llibertat educativa i concòrdia, que atempten contra els drets de la comunitat educativa i pervertixen el significat de la paraula llibertat", tal com afirmen.

Els motius de la Plataforma que justifiquen esta acció són millorar les condicions laborals, la no paralització de l'Edificant, les retallades, dir sí al valencià, posicionar-se en contra del districte únic segregador i reivindicar l'ensenyament dels valors ètics i democràtics i comptarà amb concentracions a Elx, Alacant, València i Castelló de la Plana al matí, així com manifestacions a Alacant, València i Castelló de la Plana, a la vesprada.

Pese a l'intent de diàleg entre la Plataforma i la Conselleria d'Educació, escenificat a la vesprada del dilluns en una reunió entre les parts, les postures es troben en punts completament oposats, tal com reconeixen tant els sindicats com el propi conseller José Antonio Rovira.

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira

"Vaga política"

I és que per a Rovira, la mobilització respon a una "vaga política" i rebutja que siga "casual" l'elecció de la data, ja que està convocada el dia anterior a començar la campanya de les eleccions europees: "En les casualitats vaig deixar ja fa anys de creure", apunta.

En este sentit, i davant la falta d'acord amb els sindicats, Rovira recorda que les mesures implantades per la seua àrea responen al programa electoral amb el qual el Partit Popular es va presentar a les eleccions autonòmiques "i que ara estem complint, tal com ha volgut la majoria de la ciutadania que així ho va confirmar".

Postures "molt allunyades"

El responsable de la cartera d'Educació del Consell incidix en el fet que les postures estan "molt allunyades" amb la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, convocant de la vaga educativa. Però, què es reivindicarà en esta jornada de mobilitzacions?

Des de la Plataforma es demana la reversió de cadascun dels punts que han fet que totes les organitzacions majoritàries que representen la comunitat educativa s'unisquen per a exigir "una educació pública de qualitat sense retrocessos": Estes reivindicacions passen per la retirada de l'anomenada llei de llibertat educativa, del districte únic, de la reversió de les retallades en infantil, primària i EOI i el pla Edificant i per la negociació de la millora de les condicions laborals del professorat.

"El seu plantejament per a retirar la vaga és que tot torne a les polítiques del govern del Botànic. Els valencians sí que volen la llibertat d'elecció de centre i la llibertat dins d'un model de compensació d'elecció de llengua base perquè així ho han votat. Lògicament, no retirarem estes propostes per a parar una vaga", afirma el conseller, qui incidix en el fet que "l'educació és molt més que la llengua", recordant que la nova llei educativa contempla altres canvis com "la tornada a les notes numèriques o substituir hores de programes interdisciplinaris per més matemàtiques o més anglés".

Des d'STEPV, sindicat integrant de la Plataforma, lamenten que "no hi ha hagut cap intent per part dels representants de la Conselleria d'acostar postures per a buscar solucions en el conflicte que han plantejat amb la comunitat educativa, més aviat tot el contrari, perquè s'han ratificat en les seues polítiques".

Reunió entre el conseller d'Educació José Antonio Rovira i la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic
Reunió entre el conseller d'Educació José Antonio Rovira i la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic

Cessament del conseller

En el pla polític, des de l'oposició, Compromís, partit que ostentava la cartera educativa durant el Botànic de la mà de Vicent Marzà i Raquel Tamarit, ha presentat una moció en la qual insta el president Carlos Mazón que cesse de manera immediata al qual consideren com a "pitjor conseller d'Educació de tota la nostra història democràtica".

El síndic Joan Baldoví afirma que les polítiques impulsades per Rovira són "un atac directe a l'educació pública i de qualitat per la falta d'una gestió eficaç en el dia a dia de la Conselleria, la mercantilització de l'educació valenciana, la polarització i confrontació amb la comunitat educativa i les retallades generalitzades".

Des de Compromís consideren que "en menys d'un any han desmantellat l'educació pública valenciana i tenen davant una vaga de la comunitat educativa el dijous 23 de maig a la qual donem el nostre màxim suport".

"És impossible fer-ho pitjor: retallada generalitzada de construcció d'escoles; retallada d'unitats educatives en centres públics, que equival a menys professorat per a més alumnes per aula; amb una llei de confrontació educativa amb efectes letals per a l'aprenentatge en valencià; o el desastre segregador del districte únic", ha remarcat, per part seua, el portaveu d'Educació de Compromís, Gerard Fullana.

El portaveu del PSPV-PSOE d'Educació en les Corts, Jose Luis Lorenz, ha assenyalat que "l'educació pública ha de ser una prioritat per als dirigents de la Conselleria i s'ha d'apostar per a baixar ràtios" i ha animat a la societat a "eixir al carrer dijous que ve 23 de maig a protestar per les retallades en l'educació pública".

Una aula d'un col·legi públic valencià
Una aula d'un col·legi públic valencià

Servicis mínims

Qüestionat per les crítiques d'alguns sindicats educatius que veien "abusius" els servicis mínims per al dia de la vaga, el conseller d'Educació aclarix que els servicis mínims previstos són els mateixos que els de les últimes vagues i apunta a una "mala interpretació" per part dels sindicats.

Igualment, demana que, de cara a la vaga, no s'entre en la "guerra de les dades" i que es documente la informació que faciliten els sindicats sobre el seguiment de la vaga, ja que assegura que la informació de conselleria sí que estarà documentada.

Els sindicats i col·lectius que integren la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic i que han convocat la jornada de vaga són FAMPA-València, STEPV-Intersindical Valenciana, Federació d'Educació CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, CGT Ensenyament, SEPC València, BEA, Sindicat d'Estudiants, Associació de Directors de Primària-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, ADIDE-PV, FAMPA-Enric Valor, FAMPA Penyagolosa i València Laica.

Destacats