Societat

Polítics valencians expressen les seues condolences per la defunció de Grisolía

El professor de bioquímica Santiago Grisolía ha mort aquest matí per problemes de salut provocats pel coronavirus

1 minut

Santiago Grisolía en l'acte de proclamació de guanyadors dels Premis Rei Jaume I 2022 (Europa Press)

Algunes de les cares més conegudes de l'àmbit polític valencià s'han acomiadat del científic valencià amb tristesa.

Des de l'Ajuntament de València s'ha donat ja el condol per la defunció del president del Consell Valencià de Cultura, fill predilecte de València des de l'any 1976 quan el mateix organisme va reconéixer la seua trajectòria per contribuir a l'avanç i enriquiment científic de la societat valenciana. A més de recordar-ho com a "far científic" i prometre cuidar el seu "llegat etern" en paraules del president de la Generalitat Ximo Puig, l'organisme també vol enaltir el seu carisma. "Li agradava dir que volia ser recordat per ser bona persona", ha resumit la consellera de Cultura, Raquel Tamarit.

L'alcalde de València, Joan Ribó, assegura que és un dia "molt trist per a tant la ciutat com per a la ciència", ja que la seua aportació a aquest món ha sigut "essencial".

"Una vida plena, com la seua dedicació a la Ciència i investigació. Ens deixa un extraordinari llegat", assevera l'exconsellera de Sanitat, Ana Barceló.

A més, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat Aitana Mas també ha tingut unes paraules per al bioquímic. "És una trista notícia. Tan sols vull agrair-li la seua dedicació, gràcies per tot", ha manifestat.

El president de les Corts Enric Morera ha recordat que Grisolía ha sigut un "gran científic humanista que ha fet molt pel patrimoni cultural valencià".

Una altra reacció en el pla polític és la del president dels populars en la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que diu adeu a "un dels cervells més brillants" i afirma que el seu llegat serà inesborrable. "Ens deixa una gran persona que va lluitar per la ciència des de València", ha afegit el seu portaveu M. José Catalá. "L'adeu a Grisolía és acomiadar a una de les ments més excel·lents del món. Sempre admiraré la seua genialitat, brillantor i senzillesa. Perdem a un valencià universal", ha assenyalat Isabel Bonig, expresidenta del PP valencià.

Des de Ciutadans també han volgut acomiadar a Santiago: "València plora pel seu il·lustre fill. Fins a sempre, professor", ha declarat el seu portaveu Fernando Giner.

Una figura més que important en el món de la ciència

Com proclama el compte oficial de la Diputació de València “és i serà el científic valencià més universal, que deixa per sempre la seua saviesa i humanitat”.

El professor en bioquímica i fill predilecte de la ciutat de València, era doctor honoris causa per 15 universitats (entre elles, les de València i la Politècnica de València), va rebre el reconeixement de col·legis oficials i universitats de tot el món (com la de Kansas). A més, va ser acadèmic d'honor en prestigioses institucions de diversos països com Bèlgica i Itàlia, resident del Comité Científic de Coordinació del Projecte Genoma Humà per a la Unesco, vicepresident del Patronat del Centre Príncep Felip, i president del Consell Valencià de Cultura. Va ser, a més, l'impulsor dels Premis Rei Jaume I. Així mateix ha rebut el premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica.

Actualment, tots els seus objectes resideixen en el Museu de Ciències Príncep Felip, el qual exhibeix de manera permanent la col·lecció cedida pel científic a la ciutat al costat dels espais dedicats a altres noms de la ciència: Severo Ochoa, Ramón y Cajal i Dausset.