Societat

La Diputació de València commemora el Dia de la Dona exigint la paritat com a base de municipis igualitaris

1 minut

Natàlia Enguix, Vicente Mompó i Imma González

La Diputació de València ha commemorat un any més el Dia Internacional de la Dona, amb la lectura d'un manifest conjunt firmat pel PP, Ens Uneix, el PSPV i Compromís que insta a continuar construint un municipalisme igualitari basat en la paritat. El primer a expressar-ho ha sigut el president de la corporació, Vicent Mompó, qui ha reafirmat el deure de la Diputació “en la consecució de la igualtat real d'homes i dones i l'apoderament d'estes a la nostra província”.

Mompó ha volgut retre homenatge “a totes les dones que han lluitat i continuen lluitant pels seus drets i per la igualtat d'oportunitats, per una societat més justa i inclusiva”, i ha reconegut “la seua valentia i la seua resiliència”. El president de la Diputació ha cedit el testimoni a la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix, però abans ha recordat que, per mandat de Nacions Unides, la societat “ha de ser igualitària i equilibrada, al mateix temps que permet recollir les demandes de la ciutadania”.

La vicepresidenta Enguix ha valorat els avanços aconseguits, però recorda que “hem de ser conscients del camí que ens queda per recórrer, perquè les desigualtats persistixen i les dones continuen patint discriminació i violències pel fet de ser dones”. En este sentit, Natàlia Enguix insta a “continuar treballant en l'eliminació de qualsevol forma de discriminació i promoure polítiques i accions que fomenten la igualtat en els àmbits laboral, educatiu i social”.

Enguix ha fet referència al lema de la campanya de la Diputació amb motiu del 8M, ‘Volem paritat, és de justícia’, i ha aprofitat el missatge per a avançar en el “impuls de la participació activa de les dones en la presa de decisions i en la vida política dels nostres municipis”. La responsable provincial d'Igualtat ha lamentat una bretxa salarial entre homes i dones que se situa en el 18,36%, i que s'amplia fins al 32,37% quan parlem de pensions de jubilació, i ha proposat com a única solució la via normativa, a través de “mesures legals d'acció positiva que permeten avançar cap a una representació justa de les dones en les estructures de poder i en la presa de decisions”.

Doble discriminació

La diputada de Benestar Social, Imma González, ha posat l'accent en la discriminació cap a les dones immigrants, que “no sols és una qüestió d'igualtat de gènere, sinó també de cohesió social i integració”. Sobre este tema, ha lamentat que les dones immigrants “patixen una doble discriminació, per raó de gènere i per origen ètnic o nacional”.

Per part seua, la diputada Neus Garrigues ha convidat als municipis de totes les comarques valencianes a sumar-se a esta commemoració i a “reflexionar sobre la importància de la igualtat de gènere en la construcció d'uns pobles i ciutats més justos i equitatius”. Garrigues ha prestat especial atenció a “les desigualtats que patixen les dones en els entorns rurals”.

En resum, i en paraules de la diputada Dolors Gimeno, “hem de crear, junts i juntes, una societat on no existisquen bretxes de gènere en l'ocupació, en l’àmbit social, en el cultural i en l'emprenedoria, on la corresponsabilitat i la conciliació de la vida familiar i laboral siga una realitat i existisca equilibri en els òrgans de direcció i decisió”.

Polítiques transversals d'Igualtat

Les representants dels sindicats amb presència en la Diputació s'han encarregat de llegir els acords del manifest conjunt aprovat pels quatre grups polítics. El primer d'ells, en boca de Pilar Giménez, d'UGT, anima a “construir una societat igualitària en drets que es traduïsca en fets, on els xiquets i xiquetes cresquen en igualtat”. Ana Sebastiá, de CCOO, ha apuntat a la “promoció de la labor que els municipis realitzen en matèria d'Igualtat” i el “impuls de manera eficaç del protagonisme de la dona en el món rural”.

La representant del CSIF, Julia Arnal, ha instat a “continuar treballant en la millora del sistema de detecció precoç i en l'atenció a les víctimes de violència contra les dones en el marc de les competències de la Diputació”, així com a mantindre “les polítiques transversals d'igualtat en la gestió de totes les àrees de les administracions locals”.

Per part seua, Paco Sanchis, de l’STAS, ha dirigit el missatge a les institucions europees, el Govern d'España i la Generalitat, que han de complir “una agenda feminista que té qüestions pendents com la reforma de l'avortament, l'abolició de la prostitució, un entorn digital segur per a la infància i l'adolescència i la penalització dels ventres de lloguer”.

Natàlia Enguix ha acomiadat l'acte ampliant el focus de les desigualtats en matèria laboral a altres camps com la salut, on les dones “patixen un accés desigual als serveis de prevenció, tractament i investigació de malalties”; i l'educació, on “les xiquetes són influïdes en l'elecció dels seus estudis, amb major presència en l'àmbit social que en el científic i tecnològic”. I ha tornat al lema de la campanya del 8M de la Diputació, amb la imatge creada per la valenciana Ame Soler, impulsora del projecte Tres Voltes Rebel: ‘Volem paritat, és de justícia’.